Допороги по-хмельницькому: чи хочуть замовники міськради працювати прозоро?

31.01.2018 12:09

Ось уже і 2017 рік позаду. Стартував новий рік, як і стартувала робота замовників над новими закупівлями у новому 2018 році. Однак без аналізу попереднього року, особливо останніх місяців, обійтись не можемо.

Нагадаємо, що на останній сесії Хмельницької міської ради у 2017 році депутати розглядали питання щодо скасування пониження порогу для закупівель, що мають здійснюватись в електронній системі. Ініціатива, за словами посадовців міськради пішла ніби від комунальних підприємств, однак при обговоренні питань, що мали виноситись на розгляд депутатам під час пленарного засідання 19 сесії, представниця комунального підприємства підтвердила, що це не виключно їх забаганка, а позиція всієї міськради.

Цього разу громадськості вдалось заблокувати повну відміну пониження порогу для електронних закупівель. Публічні запитання посадовцям, матеріали у ЗМІ та соцмережах допомогли зберегти прозорі допорогові закупівлі для замовників міськради, окрім шести комунальних підприємств: «Хмельницьктеплокомуненерго», «Південно-Західні тепломережі», «Хмельницькводоканал», «Спецкомунтранс», підприємство з будівництва, ремонта та експлуатації доріг виконавчого комітету Хмельницької міської ради та «Електротранс» (рішення 19 сесії ХМР від 27.12.2017 р. № 44) За цей варіант змін проголосувало 26 депутатів і лише 7 депутатів з присутніх – не голосувало.

Результати голосування депутатів ХМР за 44 питання

Нагадаємо, що Хмельницька міська рада у 2016 році прийняла рішення «Про застосування системи електронних державних закупівель ProZorro». Депутати тоді зобов’язали виконавчі органи міської ради, бюджетні заклади та установи міста, які є самостійними юридичними особами та фінансуються за рахунок коштів міського бюджету (субвенцій з Державного бюджету), комунальні підприємства Хмельницької міськради долучитися до реалізації пілотного проекту щодо впровадження системи електронних державних закупівель ProZorro з 1 червня 2016 року. А також встановили нижній поріг для проведення електронних закупівель для них в розмірі 100 000 гривень. Наголошуємо, що відповідно до цього рішення пониження межі стосується закупівель як товарів, послуг, так і робіт.

Чи насправді замовники Хмельницької міської ради дотримуються свого ж нормативного акту? Погляньмо на неконкурентні допорогові закупівелі наприкінці 2017 року.

За 2017 рік замовниками Хмельницької області проведено 26 770 допорогових процедур з економією майже 30 млн грн. З них конкурентними були лише 3 380 процедур

Перше місце за проведеними конкурентними процедурами займає Хмельницька обласна державна адміністрація, замовники якої здійснили 1 155 процедур. Другу сходинку із своїми замовниками посіла Хмельницька міська рада із 494 конкурентними допороговими закупівлями із економією 3,39 млн.грн: управління комунального майна 221 процедура, управління охорони здоров’я 172 закупівлі, управління транспорту та зв’язку – 58 допорогів й управління праці та соцзахисту - 25. Поряд з тим управління молоді та спорту здійснило лише 7 конкурентних допорогів, управління ЖКГ та управління культури по 4 такі закупівлі й лише 3 конкурентні допорогові закупівлі провів виконавчий комітет Хмельницької міської ради, одна із яких була завершеною.

Нагадаємо, що саме останній структурний підрозділ Хмельницької міської ради має окреме положення про закупівлю товарів, робіт і послуг виконавчим комітетом Хмельницької міської ради та складу комісії з допорогових закупівель виконавчого комітету Хмельницької міської ради (рішення від 09.02.2017 року № 123). Однак, враховуючи цю статистику, не зовсім дотримується його.

Якщо ж говорити про неконкурентні допорогові закупівлі, то розподіл 1 та 2 місць зберігається: обласна рада на своєму рахунку у 2017 році мало 6 433 закупівлі, міська рада – 5 577 процедур.

Отже, у відсотковому співвідношенні неконкурентних та конкурентних допорогових закупівель перше місце займає Хмельницька міська рада, яка 92 % допорогів проводить без використання електронної системи, тобто лише розміщуючи звіти про укладені договори.

Як видно із таблиці, для деяких замовників Хмельницької міської ради останні місяці у неконкурентних допорогових закупівлях були активними, порівняно із показниками за інші місяці. За два останні місяці 2017 року було здійснено 25,8 % усіх неконкурентних допорогів.

Найбільш активними у листопаді були управління освіти, охорони здоров’я та житлово-комунального господарства. У грудні 2017 року активно проводили неконкурентні допороги управління освіти, охорони здоров’я, комунального майна, житлово-комунального господарства та виконавчий комітет міськради.

Для порівняння, у грудні 2017 року лише 12 допорогових закупівель були проведенні як конкурентні, з них лише 6 процедур відбулося та економія становила 106,96 тис.грн. Також 25 конкурентних процедур було проведено у листопаді 2017 року із економією у розмірі 210,21 тис.грн (2 процедури не відбулося).

Якщо говорити детальніше про неконкурентні допорогові закупівлі, то, наприклад, департамент освіти та підпорядковані йому заклади у листопаді 2017 року провели два десятки закупівель, вартість яких становить більше 100 тис.грн. В основному навчальні заклади закуповували комп’ютерну та мультимедійну техніку, ринок якої є досить насиченим, а тому проведення електронних допорогових закупівель звичайно ж могло супроводжуватись економією, яка при підписанні прямих угод є нульовою. У грудні 2017 року цей департамент згадав про будівництво двох футбольних полів зі штучним покриттям, щодо яких було підписано прямі договори із однією юрособою – ПП «Поділюкс», якій 28 грудня було здійснено перерахування попередньої оплати по 749 тис.грн за кожним з договорів. Також укладено договір на капітальний ремонт з облаштування дитячого майданчика Хмельницького ДНЗ № 21 "Ластівка" загальною вартістю 491 тис. грн із ФОП Кинюк О.А. (договір укладено 6 грудня, а термін виконання – до 31 грудня 2017 року, оплата до цього часу не здійснювалась). На майже 725 тис. грн було заплановано здійснити капітальний ремонт (4 кабінети (інформатики, спеціалістів, заступників директора та директора), 3 класи, їдальня) приміщення Хмельницького навчально-виховного комплексу №31 "Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітній навчальний заклад І ступеня" по вул. Щербакова, 17 в м. Хмельницькому (договір укладено 8 грудня 2017 року і термін виконання зазначено знову ж таки 31 грудня 2017 року, оплата ще не здійснювалась) та майже 130 тис.грн виділено на капітальний ремонт по утепленню фасаду приміщення Хмельницького ДНЗ № 48 "Червоненька квіточка" (Додаткові роботи) (договір укладено 11 грудня, а роботи мали б бути виконані до 31 грудня 2017 року, кошти сплачено 21 грудня 2017 року).

Друге місце за активністю проведення допорогових неконкурентних закупівель у грудні 2017 року зайняло управління охорони здоров’я. Підпорядкованими цьому управлінню закладами було укладено 8 прямих договір на загальну суму більше 100 тис. грн. На майже 189 тис.грн Хмельницька міська лікарня уклала угоду на капітальний ремонт терапевтичного відділення №1 ХМЛ (додаткові роботи). Договір було укладено 15 грудня 2017 року і відповідно до нього підрядник (ФОП Пастерук І.Ф.) зобов’язувався завершити виконання робіт до 31 грудня 2017 року (оплата не здійснювалась). Також ХМЛ уклала договір 12 грудня 2017 року на створення локальної мережі із ФОП Волошин М.А. на загальну суму 141 720 грн, всі роботи мали бути виконані до 31 грудня 2017 року, однак жодної оплати відповідно до нього не здійснювалось. 5 грудня 2017 року ця ж лікарня уклала договір на придбання комп’ютерів в комплекті у ФОП Бондар О.Г. на загальну вартість 171 800 грн (оплата ще не здійснювалась).

Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги №2 уклав договір на капітальний ремонт амбулаторії АЗПСМ (додаткові роботи) по вул. Зарічанській, 4 в м. Хмельницькому 22 грудня 2017 року на загальну суму більше 170 тис.грн, ці роботи мали бути виконані до 31 грудня 2017 року (оплата здійснена 28.12.17 р., також цього дня здійснено ще три виплати приватному підприємству "Будлайф-ХМ" на загальну суму майже 443 тис.грн). А Хмельницький міський перинатальний центр 8 грудня здійснив закупівлю ліжок медичник у ТОВ «Ріно» на загальну суму майже 180 тис.грн (за які було здійснено виплату 15.12.17 р.).

Управління комунального майна та підпорядковані йому комунальні підприємства уклали сім прямих договорів на загальну вартість більше за 100 тис.грн. Найзначнішою є закупівля на будівництво водопроводу по вул. Митрополита Шептицького (мкр-н Дубове-1) в м.Хмельницький, договір на яке підписало міське комунальне підприємство "Хмельницькводоканал" із Приватне підприємство «ЯРСІ» 11 грудня 2017 року (за цим договором здійснено дві проплати на загальну суму майде 815 тис.грн 28.12.17 р., а 02.01.18 до договору було внесено зміни в частині вартості робіт в сторону зменшення, яка відповідає проплаті).

Майже половина допорогових неконкурентних закупівель управління житлово-комунального господарства пересікли позначку в 100 тис.грн. Тут і капітальні ремонти прибудинкових територій, капітальні ремонти житлових будинків та капітальні ремонти вулиць, капітальний ремонт системи відеоспостереження за дорожнім рухом на перехрестях із великою інтенсивністю транспортних потоків в м. Хмельницькому тощо. Досить цікавою є закупівля робіт з капітального ремонту улаштування закритих водостоків від вул. Мазура до вул. Підгірної в м. Хмельницькому, договір щодо якої було укладено 5 грудня 2017 року на загальну суму більше 1,3 млн.грн із ТзОВ "Гранд Дорбуд". Роботи мали бути виконані до 25.12.17 р. Однак 22 грудня 2017 року управління підписало новий договір на виконання робіт з капітального ремонту вул. Мазура (додаткові роботи) в м. Хмельницькому на загальну суму майже 521 тис.грн із тим же підрядником. За першим договором здійснено дві проплати на загальну суму 586 тис.грн, а відповідно до останнього здійснено проплату 27.12.17 року на всю вартість робіт, що вказана у договорі на додаткові роботи.

Отже, враховуючи здійснений аналіз здійснення допорогових неконкурентних закупівель структурними підрозділами Хмельницької міської ради, можна стверджувати, що норма щодо пониження порогу для публічних закупівель, які мають здійснюватись в електронній системі, на жаль, існує лише на папері, тобто в рішенні Хмельницької міської ради. Якщо говорити про всі згадані вище закупівлі, то їх здійснення за допомогою підписання прямих угод не принесло замовникам жодної гривні економії, в той час нагадаємо, що у грудні 2017 року 12 допорогових закупівель все ж таки були проведенні як конкурентні, з них лише 6 процедур відбулося та економія становила 106,96 тис.грн.

На жаль, для органів місцевого самоврядування під час запуску електронних закупівель у 2016 році пониження порогу їх здійснення було таким собі трендом і в деякій мірі способом піару. Тому на сьогодні не існує іншого варіанту, окрім єдиного – запроваджувати регулювання допорогових закупівель через окремий закон. Як показує практика тільки за таких умов у громадськості  та контролюючих органів буде можливість боротись із корупцією та кумівством в допорогах.

Депутатські тендери у Дунаївцях

Як тільки отримуєш мандат - одразу тебе помічає якийсь структурний підрозділ тієї ж ради, в якій ти і є депутатом. 

25.04.2018 14:07

Квест із 4 спроби: як сільська рада сіла в автівку депутата

Копистинська сільська рада вирішила купити службовий автомобіль очікуваною вартістю 310 тис. грн. Це одна з дороговартісних закупівель після капітального ремонту пішохідних доріжок Богдановецького ДНЗ та будівництва зовнішніх мереж водопостачання, яку цього року провела місцева сільрада.

11.12.2017 16:22

Хмельницькі тролейбуси: відмовилися від російських моторів заради російської електроніки?

Комунальне підприємство “Хмельницькелектротранс” розіграло довгоочікуваний великий тендер із закупівлі партії новеньких тролейбусів очікуваною вартістю 34,8 млн грн.

12.10.2017 19:02

Падіння до гривні під відеонаглядом

У Хмельницькій області є таке місто обласного значення Славута, в якому мешкає близько 35 тисяч населення. Місцева влада вирішила не відставати від решти регіонів, які активно впроваджують у життя зовнішнє відеоспостереження, та погрузла в паперову роботу. Спочатку на світ народилася багатообіцяюча програма “Реформування і розвиток житлово-комунального господарства Славути на період 2016-2018 роки”. Темі відеонагляду тут присвячений скромний розділ, в якому сказано: місто готове витратити 1,1 млн. грн. коштів платників податків на придбання, встановлення та обслуговування системи вуличного відеонагляду.

11.09.2017 14:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання