Хмельницька міська рада на черговій сесії спробує відмінити нижній поріг електронних закупівель

20.12.2017 13:00

Нещодавно до виконавчого комітету Хмельницької міської ради із ініціативою щодо скасування пониження порогу проведення електронних закупівель закупівель звернулося міське комунальне підприємство «Хмельницьктеплокомуненерго». Своїм листом на ім’я Хмельницького міського голови воно запропонувало внести зміни до рішення шостої сесії від 18.05.2016 р. №14 «Про застосування системи електронних державних закупівель ProZorro». Варто зазначити, що запропоновані зміни не стосуються коригування в частині втрати чинності розпорядження КМУ, а стосуються скасування нижнього порогу для проведення електронних закупівель в розмірі 100 000 гривень.

Лист МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» щодо внесення змін до рішення міської ради

Нагадаємо, що Хмельницька міська рада у 2016 році прийняла рішення «Про застосування системи електронних державних закупівель ProZorro» (рішення 6 сесії міської ради від 18.05.2016 р. №14). Депутати зобов’язали виконавчі органи міської ради, бюджетні заклади та установи міста, які є самостійними юридичними особами та фінансуються за рахунок коштів міського бюджету (субвенцій з Державного бюджету), комунальні підприємства міста, засновниками яких є Хмельницька міська рада долучитися до реалізації пілотного проекту щодо впровадження системи електронних державних закупівель ProZorro з 1 червня 2016 року. А також встановили нижній поріг для проведення електронних закупівель для них в розмірі 100 000 гривень.

Ще минулого року Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 23 серпня 2016 р. № 610-р «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України» визнав такими, що втратив чинність, своє розпорядження від 20 травня 2015 р. № 501 “Про реалізацію пілотного проекту щодо впровадження процедури електронних закупівель товарів”. Варто зазначити, що у розпорядженні КМУ жодним чином не йшла мова про встановлення нижнього порогу для проведення електронних закупівель, а це на той момент була ініціатива виключно Хмельницької міської ради.

Поряд з тим рішення Хмельницької міської ради, в якому встановлювався нижній поріг для проведення електронних закупівель в розмірі 100 000 гривень, до цього часу було чинним і зобов’язувало розпорядників бюджетних коштів проводити допорогові закупівлі в електронній системі від зазначеної вище суми.

За два роки (2016-2017 рр.) організаторами, головним органом щодо яких є Хмельницька міська рада, було проведено в загальному 7,31 тис. допорогових процедур на очікувану вартість – 677,08 млн.грн з економією 7,92 млн.грн, неконкурентними допороговими закупівлями без економії серед яких були 6,31 тис. процедур і це при загальній кількості процедур за два роки – 7,94 тис.

Якщо говорити про першість у допорогових закупівлях у 2016-2017 рр., то її отримали управління охорони здоров’я, управління освіти та управління комунального майна. Якщо ж говорити про неконкурентні допорогові закупівлі, то першість організаторів виглядає так: управління охорони здоров’я (2 437), управління освіти (2 004, на сьогодні вже департамент) та управління комунального майна (971).

Допорогові закупівлі Хмельницької міської ради у розрізі організаторів у 2016-2017 рр.

Неконкурентні допорогові закупівлі Хмельницької міської ради у 2016-2017 рр.

Роблячи висновки, варто зазначити, що втрача чинності розпорядження КМУ не впливає на встановлення нижнього порогу для проведення електронних закупівель. А ініціативність комунального підприємства Хмельницької міської ради цілком ймовірно свідчить про бажання головного розпорядника – Хмельницької міської ради - скасувати пониження порогу для закупівель. Це відбувається для того щоб допорогові закупівлі відбувались без електронного аукціону, що в результаті сприятиме відбору «своїх учасників».

На сьогодні своїм рішенням від 23.11.2017 р. № 829 "Про внесення на розгляд сесії міської ради пропозиції про внесення змін до рішення шостої сесії міської ради від 18.05.2016 р. № 14" виконавчий комітет вирішив внести на розгляд сесії міської ради пропозицію про внесення змін до рішення шостої сесії міської ради від 18.05.2016 р. № 14 «Про застосування системи електронних державних закупівель ProZorro».

27 листопада 2017 року на офіційному сайті Хмельницької міської ради було оприлюднено проект рішення «Про внесення змін до рішення шостої сесії міської ради від 18.05.2016 р. №14», яким пропонується внести зміни до рішення шостої сесії міської ради від 18.05.2016р. №14 «Про застосування системи електронних державних закупівель ProZorro», а саме: п.2 викласти в новій редакції: «Забезпечити здійснення закупівель з використанням електронної системи закупівель відповідно до вимог Закону України «Про публічні закупівлі».

Пленарне засідання чергової 19 сесії Хмельницької міської ради заплановане на 27 грудня 2017 року, а вже з 19 грудня розпочинаються засідання постійних депутатських комісій. У порядку денному, що розглядатиметься депутатським корпусом, міститься й проект рішення щодо відміни пониження порогу для електронних закупівель. Тобто депутатам пропонується дати «зелене світло» проведенню електронних закупівель виключно починаючи із порогів, що зазначені у Законі України «Про публічні закупівлі» вже на цій сесії.

Після прийняття вищезазначеного проекту рішення лише виконавчий комітет відповідно до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг виконавчим комітетом Хмельницької міської ради та складу комісії з допорогових закупівель виконавчого комітету Хмельницької міської ради рішення виконавчого комітету, що затверджене рішенням від 09.02.2017 року № 123, буде здійснювати закупівлю товарів, робіт та послуг на суму, що є меншою ніж передбачено абзацом 2, 3 ч. 1 ст. 2 Закону та більшою 100 тисяч гривень комісією з допорогових закупівель із застосуванням електронної системи закупівель. Наголошуємо на тому, що дане положення поширюється лише на допорогові закупівлі виконавчого комітету ХМР, поряд з тим усі інші розпорядники здійснюватимуть допорогові закупівлі поза електронною системою.

Закликаємо депутатський корпус не підтримувати запропонований проект рішення, адже він є кроком назад Хмельницької міської ради в частині відкритості та прозорості проведення допорогових закупівель, які здійснюють розпорядники за бюджетні кошти хмельничан. Адже саме такий крок призведе до того, що допорогові закупівлі знову ж відбуватимуться поза електронною системою (із розміщенням звіту про укладений договір для допорогових закупівель від 50 тис. грн), сприятиме кулуарним домовленостям розпорядників із постачальниками, підрядниками та мінімізуватиме економію бюджетних коштів.

Як депутат Кам’янець-Подільської міськради заробляє на закупівлях

За два роки депутат Кам’янець-Подільської міської Андрій Конюшенко як ФОП отримав 25 держзамовлень від департаменту міської ради, депутатом якої він на сьогодні є. Загальна сума цих договорів складає 3,8 млн.грн.

01.03.2018 19:15

Електрокар для департаменту освіти-2

27 жовтня 2017 року відбувся довгоочікуваний аукціон. За постачання електрокару КП «комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту», яке після придбання має передати його до департаменту, змагалось два учасники

30.11.2017 21:36

Ремонт доріг, які ведуть на округ

Волочиська міська об’єднана територіальна рада з Хмельниччини розтендерила три капітальні ремонти доріг у населених пунктах, зумівши не перетнути допорогову межу в 1,5 млн. грн.

01.09.2017 14:36

Електротранс: відміна закупівлі як традиція чи недолугість?

Чи виправдана ця економія? Скажемо однозначно – перевезення пасажирів має бути у першу чергу комфортними. А чи може бути проїзд у задушному салоні тролейбусу комфортним? Відповідь неодноразово вже давали хмельничани у соціальних мережах, які цікавились наявністю системи кондиціонування у салонах нових тролейбусів. Реакція ж за владою міста.

30.08.2017 15:22

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання