Електротранс: відміна закупівлі як традиція чи недолугість?

30.08.2017 15:22

22 серпня 2017 року комунальне підприємство «ХКП «Електротранс» відмінило закупівлю 7 одиниць тролейбусів (ДК 021:2015: 34620000-9 — Рейковий рухомий склад). Причиною такої відміни став лист Управління Західного офісу Держаудитслужби у Хмельницькій області від 17.08.2017 року № 13-22-17-14/4270 щодо відміни процедури тендерної закупівлі тролейбусів у зв’язку із неможливістю усунення порушень, а саме  порушення абз. 2 ч.1 ст. 10 Закону України «Про публічні закупівлі». Щодо цього порушення ЖАРом 16 вересня було надіслано звернення до контролюючого органу, оскільки оголошення про закупівлю в системі ProZorro тендерним комітетом було розміщено 4 серпня, а саму тендерну документацію Замовником було розміщено лише  9 серпня, тобто за 26 днів до розкриття тендерних пропозицій.

Поряд з тим, Управлінням Західного офісу Держаудитслужби у Хмельницькій області не було враховано порушення Замовником також процедури закупівлі – не оприлюднення змін до річного плану закупівель, що передбачає адміністративну відповідальність за статтею 164-14 Кодексу України про адміністративні порушення. Відповідно до статті 4 Закону України «Про публічні закупівлі» закупівля здійснюється відповідно до річного плану, а річний план, додаток до річного плану та зміни до них безоплатно оприлюднюються на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель протягом п’яти днів з дня їх затвердження.

Нагадаємо, що ЖАР вже писав про відміну аукціону на закупівлю чотирьох тролейбусів на автономному ходу орієнтовною ціною 34,8 млн. грн. у своєму блозі на DOZORRO. Причину такої відміни Замовник зазначив так: “Після оголошення відкритих торгів щодо цієї процедури закупівлі було виявлено, що у зв’язку з уточненням міського бюджету на II півріччя 2017 року, передбачається фінансування на закупівлю тролейбусів без автономного ходу. Потреба в подальшій закупівлі тролейбусів з автономним ходом відсутня”.

ЖАР спробував розібратись у таких діях комунального підприємства та звернувся із проханням надати додаткові пояснення. В отриманій відповіді Електротранс окрім минулих пояснень також вказав на такі підстави відміни аукціону - «вивчивши документацію усіх учасників закупівель щодо поставки тролейбусів з автономним ходом, недостатність досвіду експлуатації, технічних характеристик даних моделей тролейбусів, кути підйому транспорту на ділянках доріг в м. Хмельницькому… тендерним комітетом прийнято рішення про скасування даної процедури». Також Замовник вказав, що із його планом закупівель можна ознайомитись у електронній системі та вказав її розміщення.

Отож, керуючись порадою комунального підприємства, ЖАР вивчив річний план закупівель, зміни до нього та констатував, що відповідного запису підприємством у системі не розміщувалось. Підприємством хоч і не змінено вартість закупівлі – 34 800 000 грн, проте змінено предмет закупівлі із 4 тролейбусів на автономному ходу (інформація була розміщена у березні 2017 р.) на закупівлю 7 простих тролейбусів (жодної згадки про цю зміну у системі не знайдено). Тому додатково звертаємо увагу обласного управління аудитслужби і на це порушення.

Не зважаючи на відсутність інформації про зміну до річного плану закупівель, Замовник 22 серпня 2017 року, одразу ж після відміни попередньої закупівлі, розміщує в системі оголошення про проведення аналогічної – закупівля 7 тролейбусів на загальну суму 34 800 000 грн (ДК 021:2015: 34620000-9 — Рейковий рухомий склад) та знову ж розпочинає приймати пропозиції учасників.

Наприкінці хочеться зазначити, що місто знову ж таки запланувало придбання тролейбусів без належної комплектації, а саме для економії бюджетних коштів у тендерній документації не йде мова про наявність кондиціонерів у салоні тролейбусів. Замовником передбачається лише наявність кондиціонера у салоні водія.

Після спілкування із представниками міськради виявилось, що за аналогічним підходом і купувались тролейбуси у минулому році. І саме тому в літні дні із аномальною температурою  пасажири були змушені їхати не у комфорті, а цілу дорогу обмивалися «трьома потами» та чекали хоч маленького подиху вітру через усі відкриті вікна.

Чи виправдана ця економія? Скажемо однозначно – перевезення пасажирів має бути у першу чергу комфортними. А чи може бути проїзд у задушному салоні тролейбусу комфортним? Відповідь неодноразово вже давали хмельничани у соціальних мережах, які цікавились наявністю системи кондиціонування у салонах нових тролейбусів.

Реакція ж за владою міста.

Вважаємо, що Замовнику у майбутньому потрібно більш професійно відноситись до роботи із публічними закупівлями і допоки ще не пізно – варто розпочати практику закупівлі тролейбусів із комплектацією, яка передбачатиме комфортний проїзд для хмельничан, а не лише для водія.

Хмельницька міська рада на черговій сесії спробує відмінити нижній поріг електронних закупівель

Нещодавно до виконавчого комітету Хмельницької міської ради із ініціативою щодо скасування пониження порогу проведення електронних закупівель закупівель звернулося міське комунальне підприємство «Хмельницьктеплокомуненерго». Своїм листом на ім’я Хмельницького міського голови воно запропонувало внести зміни до рішення шостої сесії від 18.05.2016 р. №14 «Про застосування системи електронних державних закупівель ProZorro». Варто зазначити, що запропоновані зміни не стосуються коригування в частині втрати чинності розпорядження КМУ, а стосуються скасування нижнього порогу для проведення електронних закупівель в розмірі 100 000 гривень.

20.12.2017 13:00

Хмельницькі тролейбуси: відмовилися від російських моторів заради російської електроніки?

Комунальне підприємство “Хмельницькелектротранс” розіграло довгоочікуваний великий тендер із закупівлі партії новеньких тролейбусів очікуваною вартістю 34,8 млн грн.

12.10.2017 19:02

Падіння до гривні під відеонаглядом

У Хмельницькій області є таке місто обласного значення Славута, в якому мешкає близько 35 тисяч населення. Місцева влада вирішила не відставати від решти регіонів, які активно впроваджують у життя зовнішнє відеоспостереження, та погрузла в паперову роботу. Спочатку на світ народилася багатообіцяюча програма “Реформування і розвиток житлово-комунального господарства Славути на період 2016-2018 роки”. Темі відеонагляду тут присвячений скромний розділ, в якому сказано: місто готове витратити 1,1 млн. грн. коштів платників податків на придбання, встановлення та обслуговування системи вуличного відеонагляду.

11.09.2017 14:18

Ремонт доріг, які ведуть на округ

Волочиська міська об’єднана територіальна рада з Хмельниччини розтендерила три капітальні ремонти доріг у населених пунктах, зумівши не перетнути допорогову межу в 1,5 млн. грн.

01.09.2017 14:36

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання