Електротранс: відміна закупівлі як традиція чи недолугість?

30.08.2017 15:22

22 серпня 2017 року комунальне підприємство «ХКП «Електротранс» відмінило закупівлю 7 одиниць тролейбусів (ДК 021:2015: 34620000-9 — Рейковий рухомий склад). Причиною такої відміни став лист Управління Західного офісу Держаудитслужби у Хмельницькій області від 17.08.2017 року № 13-22-17-14/4270 щодо відміни процедури тендерної закупівлі тролейбусів у зв’язку із неможливістю усунення порушень, а саме  порушення абз. 2 ч.1 ст. 10 Закону України «Про публічні закупівлі». Щодо цього порушення ЖАРом 16 вересня було надіслано звернення до контролюючого органу, оскільки оголошення про закупівлю в системі ProZorro тендерним комітетом було розміщено 4 серпня, а саму тендерну документацію Замовником було розміщено лише  9 серпня, тобто за 26 днів до розкриття тендерних пропозицій.

Поряд з тим, Управлінням Західного офісу Держаудитслужби у Хмельницькій області не було враховано порушення Замовником також процедури закупівлі – не оприлюднення змін до річного плану закупівель, що передбачає адміністративну відповідальність за статтею 164-14 Кодексу України про адміністративні порушення. Відповідно до статті 4 Закону України «Про публічні закупівлі» закупівля здійснюється відповідно до річного плану, а річний план, додаток до річного плану та зміни до них безоплатно оприлюднюються на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель протягом п’яти днів з дня їх затвердження.

Нагадаємо, що ЖАР вже писав про відміну аукціону на закупівлю чотирьох тролейбусів на автономному ходу орієнтовною ціною 34,8 млн. грн. у своєму блозі на DOZORRO. Причину такої відміни Замовник зазначив так: “Після оголошення відкритих торгів щодо цієї процедури закупівлі було виявлено, що у зв’язку з уточненням міського бюджету на II півріччя 2017 року, передбачається фінансування на закупівлю тролейбусів без автономного ходу. Потреба в подальшій закупівлі тролейбусів з автономним ходом відсутня”.

ЖАР спробував розібратись у таких діях комунального підприємства та звернувся із проханням надати додаткові пояснення. В отриманій відповіді Електротранс окрім минулих пояснень також вказав на такі підстави відміни аукціону - «вивчивши документацію усіх учасників закупівель щодо поставки тролейбусів з автономним ходом, недостатність досвіду експлуатації, технічних характеристик даних моделей тролейбусів, кути підйому транспорту на ділянках доріг в м. Хмельницькому… тендерним комітетом прийнято рішення про скасування даної процедури». Також Замовник вказав, що із його планом закупівель можна ознайомитись у електронній системі та вказав її розміщення.

Отож, керуючись порадою комунального підприємства, ЖАР вивчив річний план закупівель, зміни до нього та констатував, що відповідного запису підприємством у системі не розміщувалось. Підприємством хоч і не змінено вартість закупівлі – 34 800 000 грн, проте змінено предмет закупівлі із 4 тролейбусів на автономному ходу (інформація була розміщена у березні 2017 р.) на закупівлю 7 простих тролейбусів (жодної згадки про цю зміну у системі не знайдено). Тому додатково звертаємо увагу обласного управління аудитслужби і на це порушення.

Не зважаючи на відсутність інформації про зміну до річного плану закупівель, Замовник 22 серпня 2017 року, одразу ж після відміни попередньої закупівлі, розміщує в системі оголошення про проведення аналогічної – закупівля 7 тролейбусів на загальну суму 34 800 000 грн (ДК 021:2015: 34620000-9 — Рейковий рухомий склад) та знову ж розпочинає приймати пропозиції учасників.

Наприкінці хочеться зазначити, що місто знову ж таки запланувало придбання тролейбусів без належної комплектації, а саме для економії бюджетних коштів у тендерній документації не йде мова про наявність кондиціонерів у салоні тролейбусів. Замовником передбачається лише наявність кондиціонера у салоні водія.

Після спілкування із представниками міськради виявилось, що за аналогічним підходом і купувались тролейбуси у минулому році. І саме тому в літні дні із аномальною температурою  пасажири були змушені їхати не у комфорті, а цілу дорогу обмивалися «трьома потами» та чекали хоч маленького подиху вітру через усі відкриті вікна.

Чи виправдана ця економія? Скажемо однозначно – перевезення пасажирів має бути у першу чергу комфортними. А чи може бути проїзд у задушному салоні тролейбусу комфортним? Відповідь неодноразово вже давали хмельничани у соціальних мережах, які цікавились наявністю системи кондиціонування у салонах нових тролейбусів.

Реакція ж за владою міста.

Вважаємо, що Замовнику у майбутньому потрібно більш професійно відноситись до роботи із публічними закупівлями і допоки ще не пізно – варто розпочати практику закупівлі тролейбусів із комплектацією, яка передбачатиме комфортний проїзд для хмельничан, а не лише для водія.

Депутатські тендери у Дунаївцях

Як тільки отримуєш мандат - одразу тебе помічає якийсь структурний підрозділ тієї ж ради, в якій ти і є депутатом. 

25.04.2018 14:07

Як депутат Кам’янець-Подільської міськради заробляє на закупівлях

За два роки депутат Кам’янець-Подільської міської Андрій Конюшенко як ФОП отримав 25 держзамовлень від департаменту міської ради, депутатом якої він на сьогодні є. Загальна сума цих договорів складає 3,8 млн.грн.

01.03.2018 19:15

Електрокар для департаменту освіти: як хмельницька мерія хоче пересадити свої підрозділи на екологічний транспорт

Тенденція переходу на екологічні види транспорту вже не один рік крокує світом та звичайно ж сьогодні вже добралась і до України. Як виявилось в минулому році, Хмельницький у цьому екологічному процесі також не пасе задніх.

23.10.2017 14:02

Хмельницькі тролейбуси: відмовилися від російських моторів заради російської електроніки?

Комунальне підприємство “Хмельницькелектротранс” розіграло довгоочікуваний великий тендер із закупівлі партії новеньких тролейбусів очікуваною вартістю 34,8 млн грн.

12.10.2017 19:02

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання