“Гаранта” боятися - на закупівлі не ходити

01.03.2017 19:41

Чи думали Ви про те, хто і чим годує політичний істеблішмент? Може, щось чули про низькі ціни у їдальнях Кабміну, Верховної Ради чи Адміністрації Президента. Але якщо подивитися дані закупівель продуктів для цих установ в системі ProZorro, то може скластися враження, що чиновники мали б голодувати. Бізнес уникає брати участь у тендерах. Чому?  Я вирішив розібратися.

Хто годує Президента

Для початку, давайте з’ясуємо хто ж закуповує усі продукти і годує перших осіб держави та їхній апарат? Державне підпримство “Державного управління справами по обслуговуванню офіційних заходів "Гарант-сервіс”(надалі ДП “Гарант-Сервіс”) -  підприємство, що купує їжу та обслуговує їдальні в АП, КМУ, ВР, РНБО. Також дане підприємство відповідає за харчування офіційних делегацій.


ЦІКАВО НАГАДАТИУ 2012 році з ДП “Гарант-Сервіс” періодично виникали скандали, коли вони закуповували малину по 672 грн/кг. 

Фіаско “Гаранта” в ProZorro 

Відповідно до інформації в системі ProZorro 94% закупівель ДП “Гарант-Сервіс” у 2016 році були неуспішними. Станом на 24.11.2016 року усі закупівлі, проведені Замовником, через ProZorro були відмінені у зв'язку з відсутністю пропозицій. Лише дві у 2016 році завершилися успіхом. І то! З 6 лотів закупівель - купили тільки 2.

Закупівлю UA-2016-11-24-001389-a на загальну суму 644 тисячі гривень, розбили на три лоти, в яких мали закупити  свинину на суму 381 тисячу гривень, яловичину на 179 тисяч гривень та телятину з бараниною на 84 тисячі гривень. За перший лот боролися дві компанії, одна з яких ТОВ “Ольвія-1” запропонувало дешевше на 28 тисяч, тому і виграла. На другий лот подався лише один учасник, а на третій - жоден, тому ці лоти скасували.

 

Закупівлю UA-2016-11-24-000886-a на загальну суму 1 млн 288 тисяч гривень, також розбили на лоти,в яких планували купити свинину на 851 тисяч грн., яловичину на 387 тисяч гривень та телятину на 49 тисяч гривень. В даній закупівлі відбулась аналогічна ситуація. Перший лот виграла ТОВ “Ольвія-1” з пропозицією  в 752 тисячі грн, а інші два лоти не відбулися. На другий лот подалася лише ТОВ “Ольвія-1”, на третій - жоден з учасників, тому закупку цих лотів скасували.

Якщо не ProZorro, то як?

Мені стало цікаво, якщо так мало закупівель пройшло через ProZorro, то звідки бралися делікатеси на президентському столі? Адміністрація Президента на мій запит на публічну інформацію відповіла, що у 2016 році ДП “Гарант-Сервіс” оголосило 144 торгів, із яких 26 відбулися успішно (нагадаю, в системі ProZorro тільки 2). Абсолютна більшість тендерів пройшла по “паперовій” процедурі.

На моє запитання, які ж заходи вживають чиновники, щоб через ProZorro відбувалося більше успішних торгів написали, що відповіді на такі питання не підпадають під ЗУ “Про доступ до публічної інформації”. І тому нам треба писати звернення (вже надіслали).

Що ж купують для еліти?

Із відповіді ми, натомість, дізналися, що у 2016 році ДП “Гарант-Сервіс” без ProZorro змогли купити моркву, буряк, цибулю, редис, селеру, овочі коренеплідні, сир “Адигейський”, картоплю, вершкове масло, часник, цибулю, перець, мінеральну воду, м'ясо, молоко згущене, варене, кабачки, баклажани, огірки, ковбасу, помідори та молоко.

Страшилки для бізнесу

Проаналізувавши умови закупівель від ДП “Гарант-Сервіс” робимо припущення, що бізнес просто боїться йти на такі “відповідальні” тендери. Передбачена суттєва відповідальність за недотримання строків постачання товарів чи відмови за виконання договору. У випадку, якщо замовник розриває договір, то має заплатити штраф, який  дорівнює 50% від суми контракту. Другою проблемою є великий об'єм поставок, адже не кожна фірма може поставити товару більше 5 тон.

"Ми не беремо участь в тендері ДП “Гарант-Сервіс”, бо у нас уже є свої замовники, вимоги яких ми знаємо і нам комфортно з ними працювати. Ми знаємо умови поставки, умови оплати за товар, а новий замовник - це якісь нові умови. Також важливо, щоб на поставку замовленого товару у нас був зазор в день-два, а то всяке може бути,” - розповів по телефону директор однієї з фірм, яка приймає участь в багатьох закупівлях, але до ДП “Гарант-Сервіс” на закупівлі не йшла. Також, постачальників бентежить велика пеня за невчасно поставлений товар.

Чи є перспектива конкуренції

Наприклад, в листопаді 2016 року ДП “Гарант-Сервіс” оголосило закупівлю алкоголю на суму 1,3 млн. гривень. 15 тисяч пляшок! Але жоден постачальник не захотів брати участь у цьому тендері. Тому його повторно оголосили у лютому 2017 року, піднявши очікувану вартість на 100 тисяч гривень, до 1,4 млн гривень. Але і цей аукціон також завершився неуспішно. Знову нікого…

Великі суми, великі лоти, великий прибуток. Чому б не спробувати перемогти?

Чи з’явиться нарешті конкуренція у 2017 році між фірмами, що хочуть нагодувати чиновників? Чи побачимо успішні закупівлі в 2017? Сподіваємося, що у ДП “Гарант Сервіс” справи підуть на краще. 

"Килимове" бомбардування бюджету

От, заходите ви на прийом до сільського голови, а там - “ковьор” на всю стіну. Ой, ледь не забув. Ще ж від ґанку до кабінету чиновника тягнеться уже засалена, інколи ще з часів Брежнєва, килимова доріжка. Чи закуповують зараз килими та доріжки? Чи є в цьому сенс? От і я спробую в цьому розібратися.

28.08.2017 19:38

Невідкладні автомібільні закупівлі

Скільки закуповують машин для медицини в Україні? Чи немає монополістів-постачальників? Як саме авто закуповують?

28.07.2017 21:48

Тест на побори в Пісочині - негативний. Справді?)

Прийшла відповідь щодо ситуації з поборами за аналізи у Пісочині. 

21.07.2017 16:47

Прозора фортеця, або трохи про закупівлі історичної спадщини

Мені стало цікаво глянути в електронній системі закупівель чи багато витрачають на відновлення пам'яток. У ProZorro можемо знайти аж 20 завершених закупівель на геть невелику суму в 1,43 млн гривень по коду, що стосується збереження історичних пам’яток.

16.07.2017 18:33

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання