"Килимове" бомбардування бюджету

28.08.2017 19:38

От, заходите ви на прийом до сільського голови, а там - “ковьор” на всю стіну. Ой, ледь не забув. Ще ж від ґанку до кабінету чиновника тягнеться уже засалена, інколи ще з часів Брежнєва, килимова доріжка. Чи закуповують зараз килими та доріжки? Чи є в цьому сенс? От і я спробую в цьому розібратися.

Майже усі замовники в одну закупівлю включають лоти з килимів та килимових доріжок. З початку звітувань у системі ProZorro замовники провели 196 закупівель на загальну суму у 18,4 млн. гривень. При цьому конкурентних торгів було 98, завдяки яким економія склала 2,4 млн. гривень, тобто 13% від очікуваної вартості.

Основним покупцем килимів та доріжок стала залізниця. Ну який поїзд поїде без доріжки через весь купейний вагон?

В системі ProZorro залізниця закупила доріжок та килимів на 7 млн. гривень лише на відкритих торгах. При цьому провівши 8 аукціонів, Укрзалізниця зекономила 0,5 млн. З проведених 8 аукціонів - 6 виграла білорусько-українська фірма “Луксор”, отримавши 4,8 млн. гривень. При цьому, її конкурент - фірма “Карпета Київ” виграла один аукціон на 2,1 млн. гривень. Ще один аукціон відмінили через недостатню кількість учаснкиів.

Рекордсменом по закупівлям доріжок, стала Південно-Західна залізниця, яка придбала 10800 погонних метрів на загальну суму 4,2 млн. гривень.

Чи можна було взагалі не купувати доріжки? У Львівської залізниці це вийшло. Хоча, можливо їм передавали доріжки з інших філій.

Загальна економія по закупівлям склала 7%. Цікаво, що замість килимів залізниця могла капітально відремонтувати (залишається один каркас і ходова, всі інші складові повністю змінюються) один вагон або ж відремонтувати в депо декілька.

“Коврові доріжки варто використовувати для креативного дизайн рішення. У інакших випадках - це лютий совок,” - пояснила мені дизайнер інтер’єру Христина Бовсуновська. “Килими бувають різними: і з натуральної або штучної нитки, з різною щільністю і якістю пошиву. Проте в домашніх умовах або у зонах відпочинку килими створюють видимість домашнього затишку , але якщо це офіційні установи - тоді варто використовувати більш строгий стиль інтер’єру,” - розповіла Христина

Після залізниці, найбільшу суму за доріжки заплатили організатори Євробачення - 2,3 млн гривень. Цього виявилося достатнім для купівлі 10,5 тис. квадратних метрів доріжки та її монтажу. При цьому 2 млн гривень витратили на саму доріжку, і ще 300 тисяч витратили на монтаж їх та супутні витрати.

А хто з чиновників і для чого закуповували килими?

Державні підприємства та і відділи відповідних рад постійно закуповують килими. При цьому, інколи, вдається суттєво економити. Відділ освіти Сєвєродонецької міської ради зекономив найбільше - 745 тисяч гривень. Адже планували закупити килимів на 982 тис. гривень, а закупили всього на 237 тисяч гривень.

До речі, на килимах також проводять допороги, які трошки не дотягують до аукціону. Звісно, їх менше ніж у випадку обрізання сухих дерев, але все одно є.Такими організаторами виявилися Управління освіти Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації (UA-2016-11-23-001158-c) з закупівлею у 199 980 гривень. Відділ освіти Добропільської міської ради (UA-2016-12-12-002236-b) з оголошеною закупівленю у 199 000 грн, та Бахмутський психоневрологічний інтернат із з закупкою у 199 900 грн. (UA-2017-04-10-000039-b).

При чому, останні двоє на допорогах змогли зекономити загально 75 тисяч гривень.

А ось наприклад, управління освіти та інноваційного розвитку Печерської районної в місті Києві державної адміністрації закупило килимів на 170 тисяч гривень. Цікаво, як килими допомагають інноваційно розвиватися та навчатися?

Загалом в описах та найменуваннях килимів важко виділити щось особливе. Килим 3*4, килим 2*5. Але Крупська селищна рада, що на Черкащині здивувала. За 2 тисячі гривень вони закупили два килима “Ісус”.

Якщо не рахувати залізницю, фірм-монополістів з поставки килимів немає. Закупки проходять у різних фірм, яскравих дискримінацій учасників також немає. Але який сенс у нинішній час у закупівлях килимів і доріжок, традиції з застелання яких, тягнеться ще з радянських часів?


Закупівлі в пожежному порядку

Більше року тому прес-служба ДСНС заявила про перемогу - на закупці 98 машин зекономили біля 25 млн. гривень. Здається, ж все добре і перемога очевидна, але чи все так гладко? Як взагалі закуповуються пожежні машини та чи є якісь проблеми з цим?

21.09.2017 02:15

Благодійні схеми лікарні Каховки

Каховка - райцентр у Херсонській області. В центральній районній лікарні у хворих на туберкульоз вимагають купувати рентген-плівки. У інших пацієнтів - рукавиці та ліки. Це зі слів пацієнтів. Водночас, лікарня закуповувала ці товари за бюджетні кошти через ProZorro. За що ж платити? Я вирішив в цьому розібратися.

10.08.2017 14:16

Прозорі витрати на книги

Чи купують книги для бібліотек коштом платників податків? А якщо й купують то які? Вирішив дослідити за допомогою інформації в системі ProZorro.

29.06.2017 13:13

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання