"Килимове" бомбардування бюджету

28.08.2017 19:38

От, заходите ви на прийом до сільського голови, а там - “ковьор” на всю стіну. Ой, ледь не забув. Ще ж від ґанку до кабінету чиновника тягнеться уже засалена, інколи ще з часів Брежнєва, килимова доріжка. Чи закуповують зараз килими та доріжки? Чи є в цьому сенс? От і я спробую в цьому розібратися.

Майже усі замовники в одну закупівлю включають лоти з килимів та килимових доріжок. З початку звітувань у системі ProZorro замовники провели 196 закупівель на загальну суму у 18,4 млн. гривень. При цьому конкурентних торгів було 98, завдяки яким економія склала 2,4 млн. гривень, тобто 13% від очікуваної вартості.

Основним покупцем килимів та доріжок стала залізниця. Ну який поїзд поїде без доріжки через весь купейний вагон?

В системі ProZorro залізниця закупила доріжок та килимів на 7 млн. гривень лише на відкритих торгах. При цьому провівши 8 аукціонів, Укрзалізниця зекономила 0,5 млн. З проведених 8 аукціонів - 6 виграла білорусько-українська фірма “Луксор”, отримавши 4,8 млн. гривень. При цьому, її конкурент - фірма “Карпета Київ” виграла один аукціон на 2,1 млн. гривень. Ще один аукціон відмінили через недостатню кількість учаснкиів.

Рекордсменом по закупівлям доріжок, стала Південно-Західна залізниця, яка придбала 10800 погонних метрів на загальну суму 4,2 млн. гривень.

Чи можна було взагалі не купувати доріжки? У Львівської залізниці це вийшло. Хоча, можливо їм передавали доріжки з інших філій.

Загальна економія по закупівлям склала 7%. Цікаво, що замість килимів залізниця могла капітально відремонтувати (залишається один каркас і ходова, всі інші складові повністю змінюються) один вагон або ж відремонтувати в депо декілька.

“Коврові доріжки варто використовувати для креативного дизайн рішення. У інакших випадках - це лютий совок,” - пояснила мені дизайнер інтер’єру Христина Бовсуновська. “Килими бувають різними: і з натуральної або штучної нитки, з різною щільністю і якістю пошиву. Проте в домашніх умовах або у зонах відпочинку килими створюють видимість домашнього затишку , але якщо це офіційні установи - тоді варто використовувати більш строгий стиль інтер’єру,” - розповіла Христина

Після залізниці, найбільшу суму за доріжки заплатили організатори Євробачення - 2,3 млн гривень. Цього виявилося достатнім для купівлі 10,5 тис. квадратних метрів доріжки та її монтажу. При цьому 2 млн гривень витратили на саму доріжку, і ще 300 тисяч витратили на монтаж їх та супутні витрати.

А хто з чиновників і для чого закуповували килими?

Державні підприємства та і відділи відповідних рад постійно закуповують килими. При цьому, інколи, вдається суттєво економити. Відділ освіти Сєвєродонецької міської ради зекономив найбільше - 745 тисяч гривень. Адже планували закупити килимів на 982 тис. гривень, а закупили всього на 237 тисяч гривень.

До речі, на килимах також проводять допороги, які трошки не дотягують до аукціону. Звісно, їх менше ніж у випадку обрізання сухих дерев, але все одно є.Такими організаторами виявилися Управління освіти Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації (UA-2016-11-23-001158-c) з закупівлею у 199 980 гривень. Відділ освіти Добропільської міської ради (UA-2016-12-12-002236-b) з оголошеною закупівленю у 199 000 грн, та Бахмутський психоневрологічний інтернат із з закупкою у 199 900 грн. (UA-2017-04-10-000039-b).

При чому, останні двоє на допорогах змогли зекономити загально 75 тисяч гривень.

А ось наприклад, управління освіти та інноваційного розвитку Печерської районної в місті Києві державної адміністрації закупило килимів на 170 тисяч гривень. Цікаво, як килими допомагають інноваційно розвиватися та навчатися?

Загалом в описах та найменуваннях килимів важко виділити щось особливе. Килим 3*4, килим 2*5. Але Крупська селищна рада, що на Черкащині здивувала. За 2 тисячі гривень вони закупили два килима “Ісус”.

Якщо не рахувати залізницю, фірм-монополістів з поставки килимів немає. Закупки проходять у різних фірм, яскравих дискримінацій учасників також немає. Але який сенс у нинішній час у закупівлях килимів і доріжок, традиції з застелання яких, тягнеться ще з радянських часів?


Децентралізовані закупівлі по-ірпінськи

Після початку дії децентралізації більшість міських (районних) та сільських бюджетів отримали в рази більше коштів, ніж за декілька минулих років. Місцеві чиновники кинулися їх одразу використовувати (хоча деякі голови чомусь зберігають кошти на депозитних рахунках). Чи успішно освоюються кошти можна подивитися проїхавши невеличкими містами і селами.

08.09.2017 19:27

Невідкладні автомібільні закупівлі

Скільки закуповують машин для медицини в Україні? Чи немає монополістів-постачальників? Як саме авто закуповують?

28.07.2017 21:48

Прозора фортеця, або трохи про закупівлі історичної спадщини

Мені стало цікаво глянути в електронній системі закупівель чи багато витрачають на відновлення пам'яток. У ProZorro можемо знайти аж 20 завершених закупівель на геть невелику суму в 1,43 млн гривень по коду, що стосується збереження історичних пам’яток.

16.07.2017 18:33

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання