Невідкладні автомібільні закупівлі

28.07.2017 21:48

В Україні є нормативи, за якими швидка в місті має приїхати за 10 хвилин,а у сільській місцевості - за 20. Статистика свідчить - у 71% випадків лікарі приїздять вчасно. І от цієї весни я їхав зустрічати родичів на вокзал, і вже на під’їзді до вокзалу, у трамваї дядька схопила епілепсія. До нього одразу викликали швидку. Вона вклалася в нормативи, хоча час йшов дуже і дуже повільно. Майже усі, окрім п’ятьох пасажирів вискочили з трамваю, допомогу надати залишилося всього 3 людини. А уявляєте яка ситуація з спеціалізованим автотранспортом в селах? В усіх медзакладах розповідають про нестачу рухомого складу,і що його потрібно оновлювати. З ProZorro це мало бути ефективніше, та більш економно, що б дозволило за менші кошти оновити більше рухомого складу. От мені і стало цікаво, скільки закуповують машин для медицини в Україні? Чи немає монополістів-постачальників? Як саме авто закуповують?

За час роботи системи ProZorro в Україні, провели 210 закупівель автомобілей для медицини на загальну суму в 172 млн. грн. В тому числі 86 разів закуповували у 2017 році на 62,5 млн грн. Завдяки ProZorro вийшло зекономити  4,2 млн грн, що складає всього 2% від очікуваної вартості. 129 закупівель провели через конкурентні процедури, 81 - допороговими закупівлями.

У ProZorro закупівлі медичного транспорту можна шукати за наступними кодами: “санітарні транспортні засоби” та “Транспортні засоби для перевезення пацієнтів”. Одночасно вони проходять разом з кодом “легкові автомобілі”. Щоправда, за останнім замовляють куди більше автомобілей для медицини (і не лише). Але я люблю труднощі, і тому для вас у ручну перебрав усі закупівлі авто, щоб відокремити з них закупівлі саме для медичних потреб.

А тепер - детальніше. Особисто мені завжди були цікаві закупівлі, які в межах 2000 гривень не дотягували до порогу, після якого треба проводити відкриті торги. Для медичних закладів на ProZorro можна знайти 10 таких закупівель, але 4 з них найбільш цікаві - для аукціону не вистачило всього 100 гривень. Такими замовникам виявилися Білоцерківський районний центр первинної медико-санітарної допомоги, Болградський районний центр первинної медико-санітарної допомоги та Котелівська районна центральна лікарня.

Одними з перших після запуску РroZorro, КЗ "Білоцерківський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" закупив за 199 900 грн. спеціалізовану машину швидкої допомоги. У закладі повідомили, що цю суму їм призначила районна рада,а вони її і використали.


Коли купували дану машину, ми лише вчилися користуватися РroZorro. Зараз ми проводимо аукціони і закуповуємо машини, максимально економлячи бюджет. Та машина була нова, переобладнана для медичних потреб.” - розповіли у лікарні.

Двічі не вистачило Болградському районому центру первинної медико-санітарної допомоги по 100 гривень, щоб провести аукціон і закупити дві машини. Як наслідок дві закупки провели по неконкурентній процедурі та закупили у одного постачальника ТОВ "Техкомплект" дві машини. Закупівлі відбулися в один день і на однакову суму. Це однозначно - дроблення предмету закупівлі, а отже пряме порушення норм закону.

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-09-21-000072-a

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-09-21-000079-b

Третіми, хто вирішив не дотягувати до аукціону - стала КП “Котелівська районна центральна лікарня”. Окрім того, що комунальному підприємству не вистачило 1 гривні до аукціону, машина, вказана у оголошенні, відрізняється від реально придбаної машини. Планували купити GEELY – GC6, а купили GEELY-СК.

На жаль, головний лікар у відпустці, відповідальна за закупівлю особа у декреті,а бухгалтерія “пішла в отказ”. З ким би я не говорив, усі відмовлялися коментувати цю закупівлю та почали вимагати офіційних запитів і звернень. Якщо цей текст набере більше 50 лайків на Facebook-сторінці DOZORRO я зроблю запит з даного приводу і вас про це повідомлю.

Які ж машини для медицини закуповують найчастіше?

Як зазначалося вище, усі закупівлі проходять за кодом “легкові автомобілі”, тому зараз глянемо, які автомобільні бренди найбільше приглянулися замовникам. Марку ЗАЗ для медичних потреб закуповували найчастіше - 49 разів. Це перемога та підтримка українського виробника скажете ви? Але без зради не буває перемоги, і на другому місці по закуплених машинах йдуть російські фірми УАЗ та ЛАДА з сумарним показником у 8 млн гривень. Машини на базі УАЗ закупили 11 штук на 4,8 млн гривень, на базі ЛАДА 10 машин на загальну суму 3,2 млн гривень. Хто не знає, відповідно до інформації на Вікіпедії ЛАДА виготовляють у Тольятті, а УАЗ - в Ульянівську.

Ну з легковими машинами ясно, а що із машинами швидкої допомоги? Оті, що їздять з мигалками?

Відповідно до нормативів, усі швидкі допомоги поділяються на три типи:

Тип А — автомобіль швидкої медичної допомоги, розроблений та обладнаний для транспортування пацієнтів, стан яких не погіршиться і вони не перейдуть у стан екстрених пацієнтів.

Тип В — автомобіль екстреної швидкої медичної допомоги, який розроблено та обладнано для транспортування пацієнтів, здійснення основного медичного догляду та нагляду за ними.

Тип С — реанімобіль, який розроблено та обладнано для транспортування пацієнтів, здійснення ускладненого догляду та нагляду за ними.

Найчастіше закуповували за час дії ProZorro - машини типу В з обладнанням. Київ оголошував чотири закупівлі машин на суму у 71,5 млн гривень для купівлі 33 автомобілів, Дніпро закупив по переговорній процедурі 5 швидких за 12,5 млн гривень,а Львів не зміг закупити 2 автомобіля, тому ще раз оголосив закупівлю.

В серпні 2016 року КМДА оголосило аукціон на 30 млн.гривень за які мали закупити 15 автомобілей. За цей лот змагалося дві фірми: ТОВ “Автоспецпром” та ТОВ “ВіДі Юнікомерс”. Перемогла фірма ТОВ “Автоспецпром” з загальною економією у 7500 грн. Вартість одної машини становить майже 2 млн гривень.

У жовтні 2016 та січні 2017 року, закупка аварійних машин для Києва двічі відмінялася у зв’язку з відсутністю потрібних документів у переможця та відсутністю пропозицій

У Дніпрі закупили 5 швидких через допорогову процедуру, що викликає подив.

“Я вважаю, що дана закупівля мала відбутися через "відкриті торги". Проте, замовник не вважає себе "замовником" в розумінні Закону України "Про публічні закупівлі", тому вирішив провести допорогову закупівлю на 12,5 млн. грн. Ми підготували відповідне звернення до замовника і чекаємо від нього пояснення. У випадку необхідності, будемо звертатися до правоохоронних органів.” - розповів проектний менеджер ТІ Україна Іван Лахтіонов.

У Львові ніяк на можуть закупити 2 машини на загальну суму у 4 млн гривень. Перший аукціон скасували для уточнення характеристик потрібних машин, тому оголосили другий,на який поки ніхто не подався. До речі, дані закупівлі проходять по коду “легкі автомобілі”.


А чи є монополія на перемогу?

Немає. Жодна з фірм не отримала більше 10% замовлень закупівель машин для медицини. Разом з тим, є певна закономірність: замовник та постачальник з однієї області. Виключенням стала Луганська область,для якої машини постачали з Харкова. Фірма ПРАТ “Харків-авто” постачала машини лише у Луганську область, при чому вигравала як допороги, так і відкриті торги.

Здати тест на ВІЛ придбаний через ProZorro. Місія можлива?

Як лікарні закуповують тести на ВІЛ та чи можуть ними скористатися громадяни. Спроба в Коростені, Житомирської області. 

29.09.2017 15:39

Благодійні схеми лікарні Каховки

Каховка - райцентр у Херсонській області. В центральній районній лікарні у хворих на туберкульоз вимагають купувати рентген-плівки. У інших пацієнтів - рукавиці та ліки. Це зі слів пацієнтів. Водночас, лікарня закуповувала ці товари за бюджетні кошти через ProZorro. За що ж платити? Я вирішив в цьому розібратися.

10.08.2017 14:16

Тест на побори в Пісочині - негативний. Справді?)

Прийшла відповідь щодо ситуації з поборами за аналізи у Пісочині. 

21.07.2017 16:47

Прозорі витрати на книги

Чи купують книги для бібліотек коштом платників податків? А якщо й купують то які? Вирішив дослідити за допомогою інформації в системі ProZorro.

29.06.2017 13:13

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання