Гра на витривалість: як змусити місцеву владу виправити неякісний ремонт

07.12.2020 09:30

За даними Мінрегіобуду, до 80% житлового фонду в Україні застарілі. Мешканцям доводиться роками чекати на ремонт своїх багатоквартирних будинків, який до того ж може виявитися неякісним. З такими прикладами ГО «Антикорупційний штаб» стикається чи не щодня.

Наприклад, у 2018 році в дев’ятиповерхівці на проспекті Науки, 24 в Києві мали робити капітальний ремонт покрівлі. Комунальне підприємство «Голосіїво-будінвест» провело допорогову закупівлю і 4 червня уклало договір з підрядником — ПП «Сучасні будівельні технології-12», на суму 785 тис. грн. Це мав бути перший капітальний ремонт будинку за останні 30 років, тому мешканці мали підстави радіти. Однак щастя тривало недовго.

Уже в серпні 2018 року, коли більшість робіт згідно з проміжними актами виконали, а 477 тис. грн перерахували підряднику, в столиці пройшла злива. Через неї квартиру на 9 поверсі залило. 

Про це мешканці написали нам, а ми своєю чергою допомогли їм скерувати відповідне звернення до КМДА. Як наслідок, у листопаді 2018 року, за два дні до закінчення терміну виконання робіт, комісія в складі представників замовника, підрядника та міської адміністрації провела обстеження даху. Вже тоді виявили недоліки: неякісне укладання рулонного покриття, численні повітряні мішки на ньому, застій води на даху через недотримання кута ухилу покриття. 

Однак це не завадило замовнику в кінці грудня підписати акти виконаних робіт. Водночас з них магічним чином зникла частина завдань, які нібито виконали ще в серпні. Зокрема, йдеться про влаштування цементної стяжки та заміну лійок водостічних труб. У результаті сума ремонту зменшилася на понад 250 тис. грн. На нашу думку, це стало безпосереднім наслідком уваги з боку громадськості. Можна було б святкувати перемогу, але злодії досі лишалися непокарані, а ремонт — недоробленим.

У березні 2019 року Антикорупційний штаб надіслав до прокуратури міста Києва заяву про злочин. З відповіді ми дізнались, що відносини «Голосіїво-будінвесту» з підрядником вже зацікавили правоохоронців у межах кримінального провадження. Його Голосіївське управління Нацполіції відкрило ще в 2017 році. Посадовців Голосіївської РДА запідозрили в розтраті бюджетних коштів на ремонтах.

Коротка фабула справи за версією слідчих виглядає так: замовник вносив на Prozorro дефектний акт із завищеним переліком робіт, які необхідно виконати (наприклад, записував туди пункти, які раніше вже зробили), щоб встановити завищену очікувану вартість. Якщо на тендер подавалися сторонні підрядники, не замішані у схемі, замовник із формальних причин скасовував закупівлю, а потім оголошував знову.

Справді, вперше тендер на проведення ремонту на проспекті Науки, 24 оголосили ще в березні 2018 року. На торги подалися два учасники, і 3 квітня переможцем обрали ТОВ «Спецвогнеізоляція». Але вже 18 квітня тендерний комітет скасував закупівлю. Це пояснили тим, що переможець начебто не надав документи згідно з додатками 2 та 3 до техзавдання. Водночас, які саме папери були відсутні, в протоколі не зазначили. Додаток 3 вимагав надати довідки про наявність обладнання і працівників, підтвердження фінансової спроможності та копії аналогічних договорів з відгуками замовників. Утім, усі ці документи переможець завантажив у Prozorro.

Хай там як, договір уклали з обраним підрядником. Потім він провів ремонт — з неякісних матеріалів і в менших обсягах, ніж їх прописували в дефектному акті. Це не завадило посадовцям «Голосіїво-будінвесту» підписати акти виконаних робіт і перерахувати підряднику бюджетні кошти. Фінальним етапом схеми був банальний поділ “прибутку” — 15-20% від суми закупівлі поверталися готівкою у кишені посадовців районної адміністрації та комунального підприємства.

Слідство у справі триває досі, але така версія подій вже дозволяє зрозуміти, чому в «Голосіїво-будінвест» настільки спокійно реагували на скарги мешканців. Наприклад, 1 жовтня 2019 посадовці КП провели перевірку і підтвердили наявність усіх тих самих недоліків, що й рік до того. Оскільки гарантійний термін ремонту ще не минув, підряднику надіслали претензію. Він її проігнорував. 

Квартири мешканців продовжило заливати дощем, на стелях з’явився грибок. Зрештою, у 2020 році секретар домового комітету будинку на Науки, 24 розповів про ситуацію Штабу. Ми вчергове спрямували скаргу до КМДА, і 2 вересня 2020 року — через 11 місяців після минулої перевірки, вони склали ще один акт обстеження. Підрядник знову його проігнорував. Ми майже не сподівалися на позитивний фінал історії, але несподівано допоміг зовнішній фактор. Бо після президентських і парламентських виборів змінилося керівництво Голосіївської РДА, а за ним — і КП “Голосіїво-будінвест”. 

Нарешті комунальне підприємство було готове проявити ініціативу і захистити свої майнові інтереси. У жовтні 2020 воно спрямувало позовну заяву до Господарського суду Вінницької області. Загальна сума вимог — 477 тис. грн. Третьою стороною до справи долучений представник ініціативної групи мешканців, а Антикорупційний штаб фактично надає йому юридичну допомогу. На наше переконання, це найкращий спосіб довести справу до кінця. Кошти, які стягнуть з підрядника, дадуть змогу завершити багатостраждальний ремонт даху і позбавити мешканців від нестерпних умов життя.

Як бачимо, в комунальних проблем не буває швидких рішень, але методична праця здатна перемогти навіть найбруднішу корупційну схему.

За гривню до прозорості: як замовники уникають аукціонів

Коли нова редакція Закону набула чинності, ми всі сподівалися, що схеми із договорами по 199 999 грн пішли в минуле. Однак зараз закупівлі за гривню до аукціону повернулися — розбираємося, як і чому вони досі працюють.

08.04.2021 17:00

Кіт у мішку: як виміряти приховану смертність від коронавірусу

Ми дослідили динаміку закупівель мішків для тіл померлих у 2020 році і порівняли її зі статистикою смертності.

16.01.2021 15:00

Аудитом об стіну. Як замовники ігнорують вимоги Держаудитслужби

За 8 перших місяців року Держаудитслужба добилась розірвання 1108 договорів загальною вартістю 1,8 млрд грн. Однак переважно замовники не зважають на вимоги аудиторів, тож значно більше договорів із порушенням залишаються не розірваними.

29.10.2020 11:00

Переплата на ШВЛ: чому спрощені закупівлі COVID-19 містять корупційні ризики

Відділ охорони здоров’я Сумської міської ради намагався закупити 10 апаратів ШВЛ за коронавірусною процедурою з переплатою 360-470 тис. грн.

26.08.2020 19:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання