За гривню до прозорості: як замовники уникають аукціонів

08.04.2021 17:00

Пам’ятаєте історію з тернопільським автодором, який щоб обійти Prozorro, розбив семикілометровий відрізок однієї дороги на ділянки по 40 метрів уклав 177 договорів на ремонт? Ми з’ясували, як і чому подібні схеми працюють досі. 

За нормами Закону України “Про публічні закупівлі” основною процедурою таких закупівель є відкриті торги з використанням електронної системи. Наслідок: прозорий відбір переможця, який пропонує найвигіднішу ціну.

На жаль, такий сценарій влаштовує не всіх замовників. Ті, кого цікавить не економія, а можливість укласти договір з наближеним постачальником, шукають будь-які способи уникнути аукціону. Одним з поширених методів це зробити є поділ предмета закупівлі.

Про що йдеться? Закон визначає два основні пороги для закупівель. Щоб правильно застосувати ці пороги, замовники об’єднують товари, роботи та послуги за 4 цифрою спеціального державного класифікатора, а потім оцінюють річну вартість придбань за кожним із цих кодів. Пороги визначають, яку саме закупівлю проводити:

  • відкриті торги — якщо товари чи послуги дорожчі за 200 тис. грн (а роботи, наприклад, ремонти — за 1,5 млн грн)
  • спрощену закупівлю — якщо вартість становить від 50 тис. грн до 200 тис. грн. Хоча офіційно ця закупівля не вважається конкурентною, на ній учасники все ж можуть змагатися на аукціоні
  • а от закупівлі, вартість яких нижча за 50 тисяч, можна проводити за прямими договорами й лише публікувати звіти про це в електронній системі

З одного боку, ця норма необхідна, щоб не перевантажувати бюджетні органи дріб’язковими тендерами на купівлю канцтоварів і туалетного паперу. Крім того, процедура відкритих торгів зазвичай триває від трьох тижнів, і вимога дотримуватися її, щоб придбати товар вартістю 100 грн, очевидно суперечить здоровому глузду.

З іншого боку, деякі замовники сприймають ціновий поріг як шанс ухилитися від конкурентних тендерів. Суть схеми проста: одну велику закупівлю ділять на десять маленьких і підписують прямий договір за кожною з них. Так нечесні замовники без аукціону закуповують товари й послуги вартістю в сотні тисяч гривень. Буває так, що вартість кожного з цих “шматків” становить 49 999 грн, що тільки підкреслює зневажливе ставлення до вимог закону.

Порушників не зупиняє те, що подібна практика прямо заборонена частиною 10, статті 3 Закону “Про публічні закупівлі”. Згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення, покарання — штраф для замовника в розмірі від 25 до 50 тисяч гривень. Утім, як з’ясувалося, втілити цю норму в життя може бути проблематично.

Давайте розберемося на конкретному прикладі. Один із замовників, який систематично дробить власні закупівлі — Державне підприємство “Мирноградвугілля”. Воно керує трьома вугільними шахтами в Донецькій області. У лютому підприємство закупило з’єднання для трубопроводів у ТОВ "МАНОТРЕН”. Тоді замовник з компанією підписали 10 договорів з ідентичною сумою — 49 тис. грн, на постачання ідентичних партій товару — по 28 штук “з'єднань ШРЗ-БЛ”. Загальна вартість цих закупівель склала 490 тис. грн, що значно перевищує поріг для відкритих торгів. 

І це не поодинокий випадок. Так замовник купував металевий профіль, частини конвеєрів і навіть кубометри деревини. Але мабуть, найбільш курйозна історія — співпраця “Мирноградвугілля” з чотирма ФОПами: Днищенком Г. О., Днищенком Ю. В., Орловим Є. В. і Шаповаловим Д. В. Минулого року державне підприємство ледь не щодня укладало з кимось із цієї славної четвірки договір на послуги перевезення вугілля. Схоже, ФОПи були змушені ходити на підприємство, як на роботу — просто щоб підписувати документи. Усього за 2020 рік замовник уклав понад 300 таких угод на одну й ту саму суму — 49 999 грн. Їхня загальна вартість — майже 15 млн грн. 

Цікаво, що в 2021 році позиції зберегли лише обидва Днищенки. За минулі 3 місяці вони отримали 55 закупівель на загальну суму 2,7 млн грн. Звісно ж, ціна їхніх унікальних послуг залишилася незмінною — 49 999 тис. на день.

Але як боротися з подібними порушеннями? Відповідь на це запитання знайти нелегко. З одного боку, Кодекс про адміністративні правопорушення визначає, що складати протоколи про порушення і виписувати штрафи в таких випадках має Держаудитслужба. Ми спрямували звернення до аудиторів, але в органі нам відповіли: оскільки всі вказані договори не перевищують поріг 50 тисяч гривень, вони не є процедурами закупівлі в розумінні закону, а отже і підстави для проведення моніторингу відсутні. Нам пообіцяли перевірити факти під час… планового аудиту установи. Фактично, тут ми зіткнулися з прогалиною в чинному законодавстві, якою скористався Замовник.

Однак у  грудні 2020 року Кабмін прийняв постанову №1266, у якій чітко визначив, що навіть коли підстав для початку моніторингу немає, керівник Держаудитслужби може призначити перевірку закупівлі. Зокрема, у випадку поділу предмета закупівлі на частини. Відтак, прогалину в законодавстві закрили, але схоже, у Східному офісі Держаудитслужби тоді про це ще не дізналися. Ми відправили нове звернення на ім’я голови органу і чекаємо реакції.

Паралельно ми спрямували звернення до керівного органу ДП — Міненерго. І тут нас чекав успіх. Міністерство повністю визнало наявність порушень. Воно спрямувало лист до державного підприємства з рекомендацією негайно розірвати вказані договори і в подальшому дотримуватися законодавства. Сама по собі така рекомендація не має зобов’язальної сили, але можна не сумніватися  — керівництво ДП усвідомило, що за його роботою тепер пильно спостерігають. Бо якщо в лютому підприємство уклало щонайменше 160 тендерів з ознаками поділу закупівлі, то вже в березні їхня кількість скоротилася до 40! Невідомо, наскільки довгостроковим буде цей ефект, проте ми завжди готові нагадувати замовникам про необхідність дотримуватися законодавства. 

Кіт у мішку: як виміряти приховану смертність від коронавірусу

Ми дослідили динаміку закупівель мішків для тіл померлих у 2020 році і порівняли її зі статистикою смертності.

16.01.2021 15:00

Гра на витривалість: як змусити місцеву владу виправити неякісний ремонт

Антикорупційний штаб два роки боровся, щоб в київському будинку нормально відремонтували дах — і переміг.

07.12.2020 09:30

Аудитом об стіну. Як замовники ігнорують вимоги Держаудитслужби

За 8 перших місяців року Держаудитслужба добилась розірвання 1108 договорів загальною вартістю 1,8 млрд грн. Однак переважно замовники не зважають на вимоги аудиторів, тож значно більше договорів із порушенням залишаються не розірваними.

29.10.2020 11:00

Переплата на ШВЛ: чому спрощені закупівлі COVID-19 містять корупційні ризики

Відділ охорони здоров’я Сумської міської ради намагався закупити 10 апаратів ШВЛ за коронавірусною процедурою з переплатою 360-470 тис. грн.

26.08.2020 19:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання