Переплата на ШВЛ: чому спрощені закупівлі COVID-19 містять корупційні ризики

26.08.2020 19:30

Епідемія COVID-19 в Україні триває вже 5 місяців. За цей час бюджетні установи витратили на закупівлі ліків, засобів захисту та обладнання понад 5,5 млрд грн. Йдеться про договори, які укладали за спрощеною процедурою в обхід електронних торгів. Це дало змогу швидко закрити потреби медичної системи в базових товарах, але не сприяло економії бюджетних коштів.

Прикладом цього може стати закупівля 10 турбінних апаратів ШВЛ Відділом охорони здоров’я Сумської міської ради. Ціна за один апарат марки ЮВЕНТ-Т виробництва української компанії ЮТАС згідно з початковим договором від 20 липня становила 647 тис. грн. 

На перший погляд, встановити факт переплати було непросто, адже діапазон цін на товар, залежно від комплектації, доволі широкий від 440 до 650 тис. грн. Орієнтиром були інші закупівлі, проведені медичними закладами в цей час у липні-серпні 2020 року. Скажімо, Павлоградський пологовий будинок 7 серпня купив апарат тієї ж марки за 611 тис. грн, а Володимир-Волинське територіальне медичне об’єднання 10 серпня за 600 тис. грн. Отже, переплата могла становити від 36 до 47 тис. грн за штуку, а на партії в 10 штук від 360 до 470 тис. грн. І це не враховуючи, що ціна на товар у роздріб як правило вища, ніж на оптові партії. 

Щоб перевірити, як на вартість могла вплинути комплектація, ми зв’язались із виробником  ТОВ Компанія ЮТАС. З’ясувалося, що ціна на апарат у базовій комплектації складає всього 440 тис. грн за штуку. І навіть якщо врахувати додаткові компоненти вона не має перевищувати 600 тис. грн. 

Зауважимо, що Сумська міськрада не звернулася до виробника напряму, а уклала договір з ТОВ “ТСМ АССІСТАНС”. Ця компанія зареєстрована у Києві, але від самого початку діяльності брала участь в тендерах лише в Сумській області. На її рахунку 17 договорів з Управлінням майном Сумської обласної ради на загальну суму в 19,9 млн грн. Власник компанії Сергій Тарасенко, зареєстрований як ФОП, і також укладав договір на 7 млн гривень з цим управлінням.

Враховуючи обставини закупівлі 10 апаратів ШВЛ, “Антикорупційний штаб” 7 серпня направив звернення до Сумської міськради з проханням привести за можливості ціну договору у відповідність до ринкової. Відповідь так і не надійшла. Однак у відповідь на повторний запит ми отримали технічну специфікацію товару. Відділ охорони здоров’я замовив ШВЛ у максимальній комплектації. Нагадуємо, що ціна такої комплектації у виробника все одно не перевищує 600 тис. грн.

12 серпня в систему Prozorro була завантажена додаткова угода, датована також 7 серпня. Згідно з нею, ціна закупівлі була знижена з 647 до 622 тис. грн за штуку, у зв’язку з “внесенням змін у специфікацію”. Додаток до угоди ніяк не конкретизував ці зміни. Водночас у ньому зазначено, що вони відбуваються “без зміни обсягу та якості товарів”. Отже, про зміну комплектації не йдеться.  Загалом сума договору знизилася на 250 тис. грн. 

ГО “Антикорупційний штаб” вбачає в цих змінах спробу приховати розтрату бюджетних коштів. З цього приводу ми направили заяву про злочин на ім’я прокурора Сумської області. 

Цей приклад зайвий раз доводить, що спрощена процедура закупівлі, яка могла бути виправдана в екстремальних умовах перших місяців епідемії, дедалі більше перетворюється на джерело зловживань та неефективних витрат бюджетних коштів.


За гривню до прозорості: як замовники уникають аукціонів

Коли нова редакція Закону набула чинності, ми всі сподівалися, що схеми із договорами по 199 999 грн пішли в минуле. Однак зараз закупівлі за гривню до аукціону повернулися — розбираємося, як і чому вони досі працюють.

08.04.2021 17:00

Кіт у мішку: як виміряти приховану смертність від коронавірусу

Ми дослідили динаміку закупівель мішків для тіл померлих у 2020 році і порівняли її зі статистикою смертності.

16.01.2021 15:00

Гра на витривалість: як змусити місцеву владу виправити неякісний ремонт

Антикорупційний штаб два роки боровся, щоб в київському будинку нормально відремонтували дах — і переміг.

07.12.2020 09:30

Аудитом об стіну. Як замовники ігнорують вимоги Держаудитслужби

За 8 перших місяців року Держаудитслужба добилась розірвання 1108 договорів загальною вартістю 1,8 млрд грн. Однак переважно замовники не зважають на вимоги аудиторів, тож значно більше договорів із порушенням залишаються не розірваними.

29.10.2020 11:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання