"Громадський контроль": розвиток громадянського суспільства

07.06.2018 16:11

“Громадський контроль” - це незалежне об'єднання борців проти корупції і зловживань влади. Члени організації впевнені, що корупція - головна проблема України, а місцеві чиновники і депутати - її рушійна сила.

Організація була створена у березні 2015 року, вона об’єднала депутатів, журналістів та громадських активістів і має на меті досягти чесної, прозорої і законної роботи чиновників Дніпра. Проте діяльність команди не обмежується лише рамками міста Дніпро, організація активно співпрацює з активістами, представниками ЗМІ, органами влади, бізнесом та іншими громадськими організаціями зі всієї України.

"Громадський контроль" працює в трьох напрямах: 

1. Боротьба з корупцією. Проведення розслідувань по виявленню корупції, інформування громадськості і правоохоронних органів про їх результати, тиск на владу і поліцію з метою залучення винних до відповідальності. Розслідування організації сфокусовані на місцевих радах і виконавчій гілці влади. 

2. Впровадження реформ на рівні міських рад і обласних адміністрацій. В процесі розслідувань експерти ГО знаходять безліч непрозорих або неефективних процесів. Потім розробляються пропозиції по реформуванню старих процесів або впровадженню нових. Це передбачає проведення адвокаційних кампаній. Треба пройти непростий процес "проштовхування" реформи на депутатських комісіях, у бюрократичному апараті.

3. Розвиток громадянського суспільства. Це робота з НГО, з активними громадянами, які хочуть зробити вагомий внесок, але не знають, як це зробити, з чого розпочати. Проводяться навчання для громадських активістів з аспектів здійснення контролю за владою та адвокаційної діяльності. Фахівці “Громадського контролю” вчать робити те, чим займаються самі, передають досвід для  масштабування в інших населених пунктах, на рівні країни.

“Громадський контроль” реалізує наступні проекти для досягнення вищевказаних цілей: 

1. Боротьба з корупцією

2. Соціальний інспектор 

3. Кухня активіста

4. Система ProZorro 

5. Реформа транспорту

6. Реформа поліції

Крім того, "Громадський контроль" - це активний член DOZORRO Спільноти, що підтверджується отриманими нагородами за успішну діяльність: Ідентифікатор порушень - Лідер за кількістю визначення порушень у закупівлях; Кращий інформатор - Лідер за кількістю звернень до контролюючих органів та DOZORRO LOBBY - Прийняти рішення на місцевому рівні? Легко! Запустити моніторинг? Теж не надскладна задача. Команда “Громадського контролю” вважає, що чиновники і бюджет Дніпра, а також всієї країни, мають працювати для  міста, а не навпаки, та роблять все від них залежне, й навіть більше, щоби ця мета стала реальністю!

Наступний кейс є чудовим прикладом, як свідомі й активні люди можуть вплинути на ситуацію та зберегти величезні кошти.

Нові часи - старі схеми

Є таке комунальне підприємство “Компанія Води Донбасу”, яка має глобальний водоканал на декілька міст Донецької області. Оскільки керівний склад там 3 роки майже не змінювався, то вони живуть та працюють в старій парадигмі. Вирішили вони освоїти 190 млн. грн. за старими схемами. Для цього за 2 дні уклали 500 договорів загальною сумою більш ніж на 190 млн. грн. При цьому це ціла серія дуже комічних закупівель:

1) Купили туалетного паперу на 900 000 грн. З урахуванням такої кількості закупленого паперу, туалети у них використовуються 24 години 7 днів в тиждень

2) Купили 40 000 ложок й виделок на 1 млн. грн. Це при тому, що на підприємстві працює близько 2000 чоловік. Або в них масове крадійство вилок, або на обідах дуже крута сервіровка на 10 приладів.

Зупинити розкрадання державних коштів

“Громадський контроль” здійснив аналіз цієї закупівлі та зв'язався з першим заступником голови Донецької облдержадміністрації Євгеном Вілінським. Результатом цього стало те, що протягом доби відбулася відміна всіх закупівель за 2 дні (шляхом укладення додаткових угод про розірвання договорів. Також вирішується питання про заміну тендерного комітету та керівного складу на підприємстві. Ось таким чином, злагоджена команда “Громадського контролю” не дала можливості вкрасти 190 млн. грн. Усі 500 закупівель можна подивитися за посиланням  https://goo.gl/fxDF2n 









Професіоналізація й вплив. Як працює координатор DOZORRO у Полтавській області.

Нова історія про вдосконалення публічних закупівель у Полтавському регіоні

13.08.2018 12:04

Як це працює або робота координатора DOZORRO у Львівській області

“Замовники мають в себе повірити і освоїти ті навички, які допоможуть їм провести будь-які торги” - Мирослав Сімка

22.06.2018 12:14

Офіс регіонального розвитку: провідники змін

Місією Офісу Регіонального Розвитку є формування відкритого, демократичного, ліберального громадянського суспільства в Україні

21.06.2018 18:15

Антикорупційний штаб: перевіряє обіцянки можновладців

Метою діяльності організації є подолання корупції шляхом сприяння системним змінам

14.06.2018 13:59

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання