«Центр медіарозслідувань «Прозоро»: викриває корупційні схеми

17.05.2018 14:16

Громадська організація «Центр медіарозслідувань «Прозоро» першочергово створювалась як медійне об’єднання незалежних журналістів, які взяли собі за мету викриття корупційних явищ в житті рідного міста Кропивницького. Однією з ключових тем стали тоді ще державні, а після прийняття відповідного закону, публічні закупівлі.

В 2017 році голова ГО Павло Лісниченко, в якості координатора Центра компетенцій Прозорро у Кіровоградській області, провів 27 тренінгів для замовників та учасників регіону. Не залишились без уваги у громадські активісти та журналісти, які бажали підвищити власні навички в роботі з системою публічних закупівель.

В червні 2017 року ГО «Центр медіарозслідувань «Прозоро» долучилась до DOZORRO-спільноти та почала аналізувати скарги, залишені користувачами порталу на закупівлі Кіровоградської, а віднедавна і Житомирської областей.

Завдяки роботі експертів організації вдалось розірвати вже підписаний договір на постачання похоронного приладдя для КП "Знам'янський комбінат комунальних послуг". Відповідну закупівлю між собою “розіграли” родичі-підприємці.

За підтримки ГО “Інститут Аналітики та Адвокації” активістами ЦМ «Прозоро» створено Центр реагування на порушення у сфері публічних закупівель у Кіровоградській області. Особливу увагу в рамках даного проекту приділяється закупівлям в медичній сфері.

Аналізуючи відгуки на закупівлі в системі DOZORRO та спілкуючись з учасниками закупівель власного регіону було виявлено перевитрату бюджетних коштів у розмірі понад 230 тисяч гривен, що виникла внаслідок встановлення завищеної тендерним комітетом Міського комунального лікувально-профілактичного закладу Міська лікарня № 1 м. Олександрії очікуваної вартості мобільної рентгенівської системи TMS 4. Наразі даним питанням та потенційною змовою учасника та замовника займається прокуратура Олександрії та управління захисту економіки Управління нацполіції у Кіровоградській області.  

Незважаючи на невелику команду, члени ГО «Центр медіарозслідувань «Прозоро» займаються також тренерською діяльністю. На території Кіровоградської області експерти проводять тренінги: Павло Лісниченко з питань публічних закупівель, а Світлана Литвиненко  - з відкритих даних.

Окрему увагу активісти ЦМ «Прозоро» приділяють наповненню власного інтернет-видання, інформацію з якого досить активно поширюється місцеві ЗМІ.

Звіт Рахункової палати про стан публічних закупівель у 2017 році необ’єктивний та непрофесійний

У своїй позиції експерти ТІ й громадські активісти висловлюють сумніви щодо його об’єктивності та неупередженості

27.07.2018 13:36

Полтавська Платформа: місто під контролем

Громадська організація "Полтавська Платформа" об’єднання людей, небайдужих до долі свого міста 

28.06.2018 13:10

Офіс регіонального розвитку: провідники змін

Місією Офісу Регіонального Розвитку є формування відкритого, демократичного, ліберального громадянського суспільства в Україні

21.06.2018 18:15

Як в Луганській області моніторять публічні закупівлі

Історія про громадську організацію «Розвиток публічних закупівель».

10.05.2018 14:58

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання