Як в Луганській області моніторять публічні закупівлі

10.05.2018 14:58

Громадська організація «Розвиток публічних закупівель» утворена в грудні 2017 року як наслідок роботи в Центрі компетенцій Прозорро в Луганській області у 2017 році. 

Не дивлячись на те, що організація була утворена нещодавно, з лютого 2018 року вона є повноцінним членом DOZORRO-спільноти.

Мета організації в назві – розвиток публічних закупівель через збільшення прозорості і ефективності закупівель, підвищення конкуренції, проведення конкурентних закупівель. Досягнення мети через проведення навчань, надання консультацій і рекомендацій, надання підтримки у прийнятті місцевих розпорядчих актів. Окремим напрямком діяльності є боротьба з проявами корупції – це моніторинг закупівель, проведення розслідувань, звернення до контролюючих органів.

В 2017 році Центром компетенцій Прозорро в Луганській області проведено 30 семінарів для замовників  - ОДА, 6 міськрад (Лисичанська, Рубіжанська, Попаснянська, Старобільська, Кремінна, Сватівська) і для бізнесу (Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне). Також в травні-червні 2017 просували рішення в ОДА по зменшенню порогів в публічних закупівлях. Проте, коли замінили заступника губернатора, новий заступник рішення не підтримав.  

Громадська організація «Розвиток публічних закупівель» на чолі з керівником Андрієм Бабтенко займається розглядом відгуків, що надходять на портал Дозорро по Харківській і Луганській областях, а також реалізовує прроект Центр компетенцій Дозорро.

Головним завданням Центру компетенцій Андрій вважає саме обов’язковість відповідей на відгуки в Дозорро в Харківській міській раді, якій підпорядковуються більше 250 замовників. 

1)  Відгуки звертають увагу замовників на недоліки, незначні порушення в їх закупівлях або на можливі покращення закупівель. В повсякденній роботі замовники можуть не звертати на це увагу, а відгуки допомагають їм опрацювати питання і зробити висновки. Це змінює підхід замовників до закупівель і збільшує їх ефективність;

2)  Відгуки можуть вказувати на суттєві і грубі порушення законодавства. ГО за результатами відгуків звертаються до контролюючих органів з метою фіксування порушення, притягнення винних до відповідальності. Додатково ГО повідомляє про порушення керівну організацію замовника. Остання в свою чергу отримує опрацьовану ГО інформацію про закупівлі підлеглих замовників, яку сама б могла і не виявити.

Відгуки збільшують мотивацію проводити закупівлі без порушень.

Відгуки на порталі DOZORRO, наряду з модулем аналітики і ризик-індикаторами, є головними інструментами Дозорро, тому завданням організації є збільшення використання замовниками інструментів Дозорро. Результат, який залишиться – це відповіді на відгуки, навіть коли Центри компетенцій припинять свою діяльність, учасники і замовники все одно продовжать один одного навчати і покращувати закупівлі.

В березні поточного року Громадська організація «Розвиток публічних закупівель» займалась моніторингом закупівель Попаснянської районної державної адміністрації Луганської області. На порталі DOZORRO був залишений відгук щодо правомірності відхилення найдешевших пропозицій відділом освіти Попаснянської районної державної адміністрації Луганської області, який проводив закупівлю Капітального ремонту Комишуваського навчально-виховного комплексу.

В закупівлі брали участь 6 учасників, 5 з них були дискваліфіковані через невідповідність вимогам тендерної документації. Проте, під час перевірки, Андрій Бабтенко виявив, що переможець тендеру теж не відповідає вимогам тендерної документації, що підтвердило й управління Держаудитслужби України. Але в зв’язку з тим, що договір вже був укладений, аудитори направили лист замовнику щодо недопущення подібних помилок в майбутньому.

Проте, чи була це саме помилка замовника, покаже час, оскільки громадські організації продовжать моніторинг закупівель Попаснянської районної державної адміністрації Луганської області.

До того ж розпорядженням Голови Попаснянської ВЦА Сергія Шакуна від 26 грудня 2017 року, всі товари та послуги вартістю до 200 тис. грн та роботи до 1,5 млн грн. можуть закуповуватись за прямими угодами без будь-яких допорогових процедур, хоча до цього часу було інше розпорядження про проведення допорогових закупівель на товари від 3 000 грн. І саме це розпорядження дозволило в 2016 році зекономити близько 3 млн грн, а за 11 місяців 2017 р. - майже 5 мл.

А ось й посилання на відео, де Сергій Шакун “пояснює”, чому в грудні було прийняте нове розпорядження про допорогові закупівлі.

Професіоналізація й вплив. Як працює координатор DOZORRO у Полтавській області.

Нова історія про вдосконалення публічних закупівель у Полтавському регіоні

13.08.2018 12:04

Як це працює або робота координатора DOZORRO у Львівській області

“Замовники мають в себе повірити і освоїти ті навички, які допоможуть їм провести будь-які торги” - Мирослав Сімка

22.06.2018 12:14

Офіс регіонального розвитку: провідники змін

Місією Офісу Регіонального Розвитку є формування відкритого, демократичного, ліберального громадянського суспільства в Україні

21.06.2018 18:15

Мережа ЛЖВ: моніторинг медичних закупівель

6 представників регіональних відділень Мережі ЛЖВ є членами DOZORRO Спільноти

31.05.2018 17:08

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання