Професіоналізація й вплив. Як працює координатор DOZORRO у Полтавській області.

13.08.2018 12:04

Уявіть собі на хвилинку, що станеться, якщо закупівлі держави ніхто не регулюватиме та не контролюватиме, що всім стане все рівно, що відбувається в цій сфері. Якщо всім стане байдуже і ніхто не домовиться про спільну боротьбу, то зло в особі недобросовісних постачальників та замовників правитиме та пануватиме безчинство, від якого страждатимуть звичайні люди. Картинка жахлива, і якщо опустити руки, то буде саме так.

Тому, коли в мене запитують, чим я займаюсь та для чого це все, я згадую слова сера Вінстона Черчилля - «За що ми боремося?» Можу відповісти: «Перестанемо битися - тоді зрозумієте». І це факт. Якщо ті, хто щось робить зупиняться, то всі напрацювання реформаторів за останні декілька років підуть нанівець. Деякі кажуть, що електронна система закупівель ProZorro не подолала корупцію: як крали, так і крадуть. Але ProZorro дала можливості бачити велику частину тендерної інформації, яка до цього була закритою для більшості. У свою чергу, моніторинговий портал DOZORRO сприяє виявленню порушень у сфері закупівель та переданню інформації до контролюючих, правоохоронних органів, які наділені відповідними повноваженнями. Але цього недостатньо.

Для ефективного використання суб’єктами системи закупівель наданих інструментів необхідно мати знання та вільні можливості їх отримувати. Саме для цього функціонують центри компетенції DOZORRO, які проводять навчання, консультують та моніторять закупівлі в своїх регіонах. Полтавський центр – один з них.

Що роблю? Однією із складових роботи є проведення навчань, які потрібні для професіоналізації суб’єктів сфери закупівель. Станом на липень 2018 року, як координатор центру компетенції DOZORRO, здійснила 5 заходів та охопила більше 100 учасників. Але на цьому не зупиняємося.

Ще одним із напрямків діяльності є консультування. У середньому, як координатор, отримую запити десятки разів кожного дня. Особливим є те, що телефонують з різних регіонів України. Кожному відповідальному за закупівельний процес важливо мати підтримку та в потрібний час отримати кваліфіковану допомогу.

Пілотним видом діяльності стала індивідуальна робота з окремими замовниками. Для цього були проведені переговори з замовниками, в результаті було укладено 3 меморандуми щодо співпраці у напрямку покращення їхньої закупівельної діяльності. Ними стали: Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського, Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер та Відділ освіти Новосанжарської РДА Полтавської області. Перед бесідою був проведений ретельний аналіз закупівель цих замовників, виявлені ризикові ситуації та підготовлені рекомендації, а вже потім була окрема зустріч з кожним замовником.

Відповідальні особи за закупівлі Полтавського обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру для аналізу ринкових цін на продукти почали використовувати можливості модулю аналітики -  http://bi.prozorro.org. І це перемога, коли замовники прагнуть планувати свої закупівлі з урахуванням аналізу цін на товари. Підготовлені рекомендації для Відділу освіти Новосанжарської РДА щодо покращення положень тендерної документації допомогли, з першого разу, успішно завершити закупівлі фруктів та овочів, а з другого разу - придбати масло вершкове. Відмічу, що у закупівлі вершкового масла взяли участь 5 учасників, один з яких - новий. При роботі з особами, відповідальними за процес закупівель, зробила висновок, що важливо спілкуватися та з’ясовувати корінь проблеми, а потім проводити оцінку. Особливим є те, що не тільки я поділилася своїм досвідом, а й замовники розповіли про свої лайфхаки, якими тепер ділюся з іншими. 

Без моніторингу закупівель нічого не робиться. Завдяки цьому виду діяльності готується цікава інформація для учасників, з’ясовується стан проведення закупівель замовниками, вивчається їхній успішний та негативний досвід.

Іншим видом діяльності є популяризація DOZORRO як моніторингового порталу серед населення. Всі громадяни мають знати про можливості громадського контролю та взагалі про те, що, за скільки та в кого купує місцева влада. 

Плани. Без планів немає майбутнього, саме тому маємо перелік завдань на найближчий час:

  • проведення серії тематичних навчальних заходів по закупівлях (порушення у закупівлях та відповідальність, комунікація з контролюючими та правоохоронними органами, комунікація учасників із замовниками, використання електронних інструментів для покращення закупівельної діяльності, особливості складання проектів договорів та контроль за їх виконанням, перевірка закупівлі громадянином, тощо)
  • організація зустрічі замовників для обговорення актуальних питань сфери закупівель
  • організація зустрічей з бізнесом для визначення проблем та шляхів їх вирішення
  • залучення нової аудиторії шляхом проведення регулярних радіоефірів щодо ознайомлення з успішними та негативними кейсами в закупівелях

Те, що надихає. Коли бачиш реальну зацікавленість зі сторони замовника або постачальника у роботі з інструментами DOZORRO, коли кажуть, що ми спробували і знайшли інформацію, яка нам допомогла, коли використовують перед проведенням закупівлі дані, зібрані з модулю аналітики. Надихають активні замовники та бізнес, які бачать ознаки порушень у закупівлях і пишуть про це особисто через соціальні мережі. Надихає те, що людям не байдуже. 

Замовники, бізнес, громадські організації, DOZORRO,  державні органи,  журналісти та  громадяни – це рушійні сили реформи, які роблять свою роботу якісно, не зупиняються перед перепонами і наполегливо, крок за кроком, змінюють систему публічних закупівель України.



Від скарг до партнерства. Як працює координатор DOZORRO у Рівненській області

Друга історія про роботу, цілі, проблеми й успіхи Святослава Клічука - регіонального партнера у Рівненській області.

09.07.2018 11:30

Офіс регіонального розвитку: провідники змін

Місією Офісу Регіонального Розвитку є формування відкритого, демократичного, ліберального громадянського суспільства в Україні

21.06.2018 18:15

Антикорупційний штаб: перевіряє обіцянки можновладців

Метою діяльності організації є подолання корупції шляхом сприяння системним змінам

14.06.2018 13:59

Мережа ЛЖВ: моніторинг медичних закупівель

6 представників регіональних відділень Мережі ЛЖВ є членами DOZORRO Спільноти

31.05.2018 17:08

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання