Імуноглобулін проти коронавірусу: досвід перших закупівель

27.01.2021 09:30

У листопаді 2020-го року до вітчизняних протоколів лікування COVID-19 внесли чергові зміни. Саме тоді до переліку препаратів, рекомендованих до використання, додали імуноглобулін — ліки на основі плазми крові людей, які перехворіли на коронавірус. У такий спосіб українцям відкрили доступ до антиковідної «пасивної імунізації» — по суті насичення організму пацієнта антитілами, які вже здатні боротися з хворобою. 

Тоді у коментарі «Радіо Свобода» виконувач обов’язків генерального директора «Центру громадського здоров’я» МОЗ України Ігор Кузін наголосив – першочергове завдання наразіналагодити виробництво препарату і забезпечити його безперебійне постачання до опорних лікарень. 

«Результати дослідження показують зниження рівня летальних випадків. Не можна стверджувати, що цей препарат лікує, але він полегшує перебіг захворювання і здатний знизити потенційний рівень смертності серед важких пацієнтів. Добре, що у нас з’явився вітчизняний імуноглобулін, відтак не будемо закуповувати в інших державах. Найбільш критичний момент полягає в тому, щоб ми могли налагодити його виробництво, а ціна закупок була адекватною. Зараз розробляється пакет документів, яким чином це можна зробити», — резюмував посадовець.

Наприкінці року, 2-го грудня, Кабмін власною постановою додав медпрепарати з діючою речовиною Immunoglobulins до переліку товарів, робіт і послуг, які дозволено купувати за коронавірусною процедурою. Відтоді лікарні могли купувати імуноглобулін на безконкурентній основі й не витрачати час на тендерні процедури. Однак ажіотажу це не викликало. Станом на 21 січня замовники підписали всього 15 ковідних контрактів на постачання відповідних препаратів.

Хто купував

Скористалися можливістю купити імуноглобулін без тендерів 13 українських замовників. Двоє з них встигли провести закупівлі препарату вже двічі.

Постачальники

Відповідно до згаданих вище договорів, імуноглобулін, у вигляді препаратів різних дозувань та виробників, за коронавірусними процедурами замовникам продавало всього 11 фірм. Водночас необхідний медикамент купували як в купі з іншою продукцією, так і окремими замовленнями. 

Виробники і ціни

На 21 січня найпопулярнішими препаратами були «Біовен» та «Біовен Моно» від «Біофарми». З 15 контрактів у 12 замовники купували розчини для ін’єкцій саме під такими комерційними назвами. А ще один замовник – «Коростенська центральна міська лікарня» для потреб пацієнтів замовив «Імуноглобулін людини нормальний», який виробляє все та ж «Біофарма».

Популярність продукції саме цієї компанії пояснюється просто. На кінець осені «Біофарма» була першою українською компанією, яка провела клінічні дослідження імуноглобуліну. У листопаді ж президент фірми-виробника Костянтин Єфименко на своїй сторінці у фейсбуці опублікував пост, в якому зауважив, що препарат продемонстрував  високі показники ефективності під час випробувань.  

«Використання «Біовену» в комплексі терапії пневмонії, викликаної SARS-CoV-2 COVID-19, у порівнянні зі стандартною терапією дозволяє досягти статистично достовірних переваг за наступними параметрами: скорочення летальності у чотири рази з 23,6% до 6,25%; скорочення середнього часу до настання покращення з 9 до 5 днів; скорочення часу потреби в госпіталізації в умовах стаціонару на 3-5 днів», – наголошував  Єфименко.

На цей момент «Біофарма» займає фактично монопольне становище на ринку виробництва вітчизняного імуноглобуліну. Що ж до торгівлі препаратами, то в списку ковідних закупівель наразі фігурує лише один «іноземець» — «Октагам» від швейцарської компанії «Octapharma AG». 

Власне саме покупка «Октагама» Обласною клінічною лікарнею Закарпатської облради викликає низку запитань. Медики підписали всього два договору на поставку препарату у вигляді 5%-го розчину для інфузій, у дозуванні 50 мл в ампулі.  Обидва контракти датовані 24 грудня, однак ТОВ «Аптеки «Фармасіті» продало 8 упаковок по 6215,85 грн/шт, а от ТОВ «Здорове майбутнє» — 21 упаковку по 6428,55 грн/шт, що на 212 гривень дорожче від конкурентів. Головний бухгалтер лікарні Роман Колещук пояснив переплату відсутністю в одного постачальника достатньої кількості необхідного їм товару. 

«Лікарі формують свою потребу, а ми вже шукаємо пропозиції. Тільки через те, що одна фірма не мала одразу стільки препарату, скільки нам треба, ми звернулись до іншої»,  — наголосив Колещук у телефонному коментарі. 

Прикметно, що аналог «Октагама» – український «Біовен Моно» в такому ж дозуванні та фасуванні, коштував більш ніж в два рази дешевше – 2635 грн/шт. За такою ціною його купували Кам'янець-Подільська центральна районна лікарня, а також Вінницька та Харківська обласні клінічні дитячі інфекційні лікарні. Водночас продавцями тут виступали як напряму пов’язане з виробником ТОВ «Біофарма плазма», так і незалежні медпостачальники. 

Серйозний розліт цін можна побачити на закупівлях «Біовен» у вигляді 10%-го розчину для ін’єкцій по 100 мл в ампулі.  Київське КП «Фармація» пропонувало своїм покупцям найдорожчу ціну – 10953,8 грн/уп. Дещо дешевше, по 10735,04 грн/уп. продало препарат Черкаське обласне КП «Аптека №182». Ще трохи нижча ціна у ТОВ “Здорове майбутнє” - 10555 грн/уп. Однак найвигідніша пропозиція на ринку наразі лишається за  ТОВ «БаДМ» - 9759,13 грн/уп. Ми будемо фіксувати чи зберігатиметься тенденція до подібного ціноутворення в подальшому, адже наразі, нагадаю, мова йде всього про 15 закупівель, 6 з яких стосувались саме препарату «Біовен» у відповідному дозуванні та фасуванні.

Як би там не було, а вибір найдорожчого постачальника нам пояснив Андрій Балаболов, уповноважена особа Київської міської клінічної лікарні №12, одного з двох медзакладів, які купували «Біовен» у КП «Фармація». За словами закупівельника, кошти на придбання медикаментів, а їх загалом було куплено 40 найменувань за однією угодою, виділяли наприкінці року, тож договір передбачав попередню оплату замовленого товару. А враховуючи суму контракту – 23,48 мільйона гривень, впевненими замовники могли бути лише в «своєму» постачальнику. 

«Ми раніше вже працювали з «Фармацією», вони завжди виконували взяті на себе зобов’язання. Ризикувати коштами ми не могли, тому вирішили замовляти у перевірених підрядників. Тим паче, що всі ціни були перевірені в реєстрі гуртово-відпускних цін на лікарські засоби. Якщо надалі потреби в попередній оплаті не буде, ми готові розглядати й інших підрядників, з більш вигідними цінами. Тим паче, що минулого року працювали з багатьма», — резюмував представник медзакладу. 

Враховуючи сподівання, які покладають на препарат у МОЗ та заяви керівництва Центру громадського здоров’я, чиновникам варто було б активніше працювати з медзакладами країни, роз’яснюючи можливість придбання імуноглобуліну як іноземного, так і вітчизняного виробництва. Лікарням же, враховуючи значну вартість імуноглобуліну, не завадить якісніше моніторити ринок і обирати економічно вигідніші пропозиції від фірм-постачальників, яких у нас наразі чимало.

Матеріал підготовано за підтримки британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

Хто заробляє на коронавірусі

Деякі підрядники торгують з державою лише на закупівлях COVID-19. Хто з них заробив найбільше та що відомо про ці компанії.

29.03.2021 13:00

Важкі транквілізатори проти коронавірусу

Ми продовжуємо досліджувати закупівлі різних препаратів за процедурою COVID-19. Як і навіщо купують Галоперидол для лікування пацієнтів з коронавірусом.

26.02.2021 10:00

Як і навіщо купують інсулін для лікування коронавірусу

Перелік дозволяє купувати без конкурентних процедур дуже багато різних препаратів. Ми досліджуємо закупівлі за процедурою COVID-19, щоб зрозуміти, чи потрібні вони взагалі. 

18.02.2021 10:30

Як і навіщо лікарні купують вакцину від грипу для боротьби з коронавірусом

Хоча вакцина від грипу не лікує від коронавірусу, її включили до переліку препаратів, які можна купувати без аукціонів для протидії COVID-19. Ми дослідили, скільки вакцини у такий спосіб закупили в Україні і за якими цінами. 

09.02.2021 11:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання