Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: морфій

05.03.2021 10:00

Кожен українець хоча б раз у житті чув про морфін. Вперше його виділили в далекому 1804-му році, але використовують його й досі – як надзвичайно потужний засіб для знеболення, зокрема для невиліковних хворих. Наразі у лікарській практиці широко застосовують один з похідних препарату – морфіну гідрохлорид, відомий також як «морфій». Як показав аналіз коронавірусних закупівель, препарат з ідентичною комерційною назвою активно закуповують медзаклади України та використовують, принаймні теоретично, при лікуванні хворих на пацієнтів з коронавірусом. 

Прикметно, що використовують процедуру COVID-19 як опорні лікарні, так і звичайні районні та навіть вузькоспеціалізовані заклади. Наприклад, Національний інститут хірургії та трансплантології ім.О.О.Шалімова, Мелітопольський онкологічний диспансер чи Черкаський міський пологовий будинок "Центр матері та дитини". А все тому, що Morphine включено до затвердженого Кабміном переліку товарів, робіт і послуг, що необхідні для локалізації та подолання коронавірусу. А це означає, що будь-який замовник країни має право купити препарат на будь-яку суму без конкурентних торгів. Цікаво ще й те, що похідні морфіну не включено до протоколу надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби. Тож перед тим, як починати аналізувати власне цінові показники та об’єми замовленого препарату, ми спробували дізнатись, як саме морфій застосовують при лікуванні COVID-19. Відповідь – ніяк. Однак не все так просто. 

Лікар-інфекціоніст Ірина Панченко зауважила, що хоча сам препарат дійсно відсутній у медпротоколі лікування коронавірусу, однак він є в уніфікованому клінічному протоколі екстреної медичної допомоги при тромбоемболії легеневої артерії – стані, що може виникнути внаслідок COVID-19.  Крім того, препарат також можуть застосовувати й для захворілих на коронавірус паліативних (невиліковних) пацієнтів. Хай там як, наявність Morphine в затвердженому Кабміном переліку виглядає досить дивно та не надто обґрунтовано. Отож перейдемо до цифр. 

Дорогий комунальний морфій

Загалом «Морфіну гідрохлориду» за процедурою COVID-19 придбали на 2,66 мільйона гривень. Розліт в ціні на нього виявився надзвичайно великим. Суто математично середня ціна на рику на препарат склала 65,3 грн/амп., а більшість підрядників при цьому продавали морфін в діапазоні від 55 до 75 грн/амп. Водночас найдорожчі пропозиції надходили від підприємств комунальної форми власності. 

Абсолютним рекордсменом тут стала Філія Полтавського обласного КП «Полтавафарм» Центральна міська аптека №232. Саме це підприємство у лютому продало Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни «Морфіну гідрохлорид» за ціною 119,35 грн/амп., що майже вдвічі дорожче середньоринокових показників. Як пояснила нам представниця медзакладу Валерія Глинська, вибір постачальника було продиктовано відсутністю у місті конкурентів, що могли б оперативно поставити необхідний товар. Ще цікавіше, що в самому шпиталі ковідних хворих немає, а ліки закуповували для паліативного відділення. 

Наступна дорога пропозиція — 97,94 грн/амп. За такою ціною довелось купувати морфій Криворізькій міській лікарні №7. Договір доволі свіжий — від 22-го січня 2021 року, та й загальна сума замовленого товару не така вже й маленька – 29,38 тисячі гривень. Постачальник місцевий – КП «Фармація» Криворізької міської ради під керівництвом Антіна Бігдана.

Дещо дешевше, та все ж за ціною суттєво вище середньої – 84,11 грн/амп., медикаменти дістались одразу двом закладам: Першотравенській та Жовтоводській міським лікарням. Відповідні договори підписали у лютому 2021-го та червні 2020-го року. Об’єднує їх, окрім власне ціни за одну ампулу морфіну, спільний постачальник – КП «Фармація» Дніпропетровської обласної ради, яку очолює Микита Ридаєв

Ще ближче до ринкової вартості, по 82 грн/амп., купували препарат Енергодарська спеціалізована медико-санітарна частина і Сквирська центральна районна лікарня. Як і в попередніх випадках постачальниками виявилися комунальні підприємства. У першому випадку йдеться про Дочірнє підприємство ПАТ «ДАК «Ліки України» Аптека №5, що прописане в Енергодарі. Другий постачальник також зареєстрований в одному місті з замовником, це КП «Сквирська центральна районна аптека №25»

Трійка найвигідніших

Відкриває список підрядників, що поставляли коронавірусний морфій за найвигіднішими цінами, як не дивно, також комунальне підприємство – «Аптека №245» Білоцерківської міської ради. У вересні минулого року Білоцерківська міська лікарня № 3 підписала з комунальниками договір, відповідно до якого медики отримали серед іншого й морфій за ціною 38,4 грн/амп. Відповідна пропозиція є аномально низькою, адже всі інші відносно дешеві ціни в Prozorro стартували мінімум від 53 грн/амп. 

Набагато ближче до ринкової ціни, та все ж на порядок дешевше від колег, замовляла у липні Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова. На той момент ТОВ «Аптека 44» продала медикам товар по 53,27 грн/амп. 

На пару гривень дорожче від львів’ян морфін вдалось придбати Волинському обласному центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф. Ціна за ампулу – 55,25 грн. Постачальник – ПП виробничо-комерційна фірма «Скайінвест» екс-депутата Кам’янка-Бузької районної ради Володимир Скіпчак

Насамкінець, з пропозицією 55,36 грн/амп. замикає трійку найвигідніших постачальників «ковідного» морфію все те ж ПП ВКФ «Скайінвест». За цією ціною підприємство поставляло ліки чотири рази: у травні 2020-го Теребовлянській центральній районній лікарні, у серпні та жовтні Сокальській ЦРЛ і насамкінець у січні 2021-го року Кам’янка-Бузькій ЦРЛ.

Нестандартна стратегія продажів

Серед цілком звичних за останній рік коронавірусних закупівель виділялись нестандартним стратегічним рішення поставки ТОВ «Діатом», яке пропонувало замовникам розчин для ін’єкцій «Морфін Калцекс» виробництва латвійського «Kalceks». Низка медзакладів отримали від підприємства по 20-30 ампул препарату за ціною 1 гривня за ампулу. Самі приватники пояснили подібну поведінку соціальною акцією, яку, судячи з показників успішності фірми в публічних закупівлях, «Діатом» може собі дозволити. За період з січня 2020-го по лютий 2021-го року включно товариство отримало понад пів тисячі бюджетних замовлень. Поточна сума контрактів — 629,21 мільйона гривень. Попри такі успіхи «соціальна стратегія» не надто допомогла фірмі, адже латвійський морфій українські медзаклади майже не закуповували. 

У підсумку зауважу – це вже не перший препарат, поява якого у коронавірусному переліку викликає здивування. Тим паче, що й самі замовники відзначають – купують морфій переважно не для хворих на COVID-19, а просто використовують зручну можливість швидко придбати необхідні ліки без витрачання часу на торги. Логіка цілком зрозуміла, однак як показує вище наведена статистика, інколи це призводить до суттєвих переплат.

З даними, використаними для матеріалу, можна ознайомитися за посиланням

Матеріал підготовано за підтримки британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

Комунальники проти коронавірусу

Більшість бюджетних установ для боротьби з коронавірусом витрачає кошти, однак деякі комунальні підприємства, навпаки, заробляють.

17.03.2021 09:00

Плюси, мінуси й перспективи коронавірусних закупівель

Скоро процедура закупівлі COVID-19 святкуватиме свою річницю. Яким для неї став цей рік, та що очікувати далі — прокоментували замовники, постачальники, експерти та держслужбовці.

11.03.2021 10:00

Як і навіщо купують інсулін для лікування коронавірусу

Перелік дозволяє купувати без конкурентних процедур дуже багато різних препаратів. Ми досліджуємо закупівлі за процедурою COVID-19, щоб зрозуміти, чи потрібні вони взагалі. 

18.02.2021 10:30

Цінові парадокси в закупівлях кисневих концентраторів OLV-10

Як медичні заклади закуповували кисневі концентратори китайського виробництва за коронавірусною процедурою.

28.01.2021 18:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання