Історія одного відгуку

02.09.2020 16:00

DOZORRO надає можливість відстежувати закупівлі за різними ризик-індикаторами. Це дуже зручно, адже одразу видно процедури, на які слід звернути увагу.

Мою увагу привернула закупівля КНМП “Кременчуцького міського стоматологічного центру” із відгуком щодо кваліфікації. Замовник закуповував багато різних виробів медичного призначення на 1,9 млн грн. У відгуку анонімний користувач написав, що один із товарів з переліку вже не виготовляється і знятий з виробництва, бо не відповідає українському законодавству. Йшлося про Devilat-пасту.

Повз такий відгук неможливо пройти, адже позиція небайдужих учасників закупівель — дуже важлива. Аналітик не можу бути в курсі усіх особливостей усіх товарів. Тому подібна інформація дуже цінна.

Звісно, я її перевірила.

Як купити/продати те, що зняли з виробництва

По-перше, замовник не приділив достатньої уваги вивченню ринку виробів медичного призначення, які планував придбати. Адже, хотів закупити недозволений товар — Devilat-пасту у кількості 459 упаковок. Виробник цього препарату — ПП "Латус". На його сайті, а саме у каталозі продукції, Devilat-паста відсутня. При телефонній розмові з контактною особою виробника з’ясувалося, що товар зняли з виробництва. З інших джерел стало відомо, що документів, які дозволяють використання Devilat-пасти в медичній практиці зараз немає.

По-друге, свої пропозиції на тендер подали ФОП Івашина О.В. та ТОВ "Медичний системний інтегральний сервіс". Ці учасники не задавали уточнюючих питань та не висували вимог замовнику. Вони подали тендерні пропозиції на поставку медичних виробів, включно з Devilat-пастою. 

Замовник в тендерній документації встановив, що медичні вироби повинні бути зареєстровані в Україні та/або дозволені для введення в обіг та/або експлуатацію відповідно до законодавства. На підтвердження цього, учасник надає один з документів:

  • копію свідоцтва про державну реєстрацію з додатками;

  • сертифікат якості;

  • висновок державної епідеміологічної служби;

  • декларацію (сертифікат) відповідності.

Я перевірила надані учасниками документи на цей медичний виріб. ФОП Івашина О.В. та ТОВ "Медичний системний інтегральний сервіс" подали декларації про відповідність вищевказаної продукції вимогам Технічного регламенту від ПП “Латус”. Проте ці декларації мають дві дати (підкреслені червоним). Перша говорить про строк дійсності сертифікату на систему управління якістю до 27.01.2019 р. А друга дата, вказана нижче, зазначає про термін дії декларації до 07.06.2022 р. 

Водночас в інших деклараціях цього виробника дата, до якої дійсний сертифікат, та дата терміну дії декларації збігаються.

Нагадую, виробник ПП “Латус” зняв Devilat-паста з виробництва, тому копія декларації про її відповідність вимогам Технічного регламенту викликала сумніви щодо достовірності. 

Відповідно до ч. 15 ст. 29 Закону України “Про публічні закупівлі” замовник має право звернутися за підтвердженням інформації, наданої учасником, до органів державної влади, підприємств, установ, організацій, відповідно до їхніх компетенцій. Проте Кременчуцький міський стоматологічний центр не перевірив надані ФО-П Івашиною О.В. документи та у результаті необгрунтовано визначив переможця. Хоча мав би відхилити обидві пропозиції.

Офіційна комунікація на Prozorro

Під час проведення тендеру жоден потенцій учасник не поставив питання до замовника про перелік та характеристики медичних виробів, які той планував закупити. Безперечно добре, що український бізнес залишає відгуки на  dozorro.org. Але часом вони забувають про портал prozorro.gov.ua, де відбувається офіційна комунікація між державними замовниками та учасниками торгів. Коли питання та вимоги висувають через електронну систему закупівель, замовник зобов’язаний відреагувати. Якби той анонімний учасник написав вимогу замовнику, то справа ймовірно не дійшла б до підписання договору.

Важливо сформувати зв’язок між організаторами торгів та бізнесом. Не завжди замовники можуть володіти всією інформацією про товари, які хочуть купити. І тут на допомогу їм можуть прийти самі компанії, які безперечно мають більше інформації про ринок.

Одже, один відгук на dozorro.org та наше звернення допомогли замовнику не закупити зняту з виробництва Devilat-пасту. КНМП “Кременчуцький міський стоматологічний центр” перевірив інформацію та розірвав договір з ФОП  Івашина О.В. Станом на 20 серпня оголошено нову процедуру закупівлі на 1,6 млн грн, але вже без Devilat-пасти.


Матеріал підготовлено в межах проєкту за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у межах Transition Promotion Program

Подвійні стандарти

Полтавський замовник за однією і тією самою підставою одного учасника закупівлі відхилив, а іншого – визнав переможцем, і підписав з ним договір.  

09.11.2020 14:00

Усе заради перемоги фаворита 2

Три місяці без обслуговування відеоспостереження і три тендери, щоб зрештою перемогла саме та компанія. 

15.05.2020 20:05

В очікуванні благодійності від переможців

Як замовники змушують учасників торгів платити за послуги консультантів з закупівель. 

20.03.2020 12:00

Усе заради перемоги фаворита

Іменна тендерна документація та підставна громадська організація.

14.02.2020 13:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання