Учасники-екстрасенси

28.05.2020 20:30

Екстрасенси — міф чи реальність? Для Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України — мабуть, реальність. 

У кінці лютого Інститут оголосив тендер на закупівлю бензину та дизельного пального на 866,6 тис. грн. Замовник хотів придбати 3 тис. л бензину А-92 та 30 тис. л дизельного пального. Тендерну документацію опублікували 20 лютого.

Щоб провести моніторинг процедури закупівлі, ми зазвичай спочатку аналізуємо план закупівлі, процес її оголошення і тендерну документацію, а потім – переглядаємо пропозиції учасників. Проте цього разу такий алгоритм дій не спрацював, бо ми не змогли відкрити файл тендерної документації замовника.

Здивуванню не було меж, коли аукціон відбувся за участю 4-х фірм. Учасники навіть знижували ціни своїх пропозицій. 

«Мабуть, щось із комп’ютером не так, якщо я не можу відкрити тендерну документацію замовника, а учасники — змогли, та ще й підготували пропозиції», — подумала я. 

Але виявилося, що не все так просто. Після визначення переможцем ТОВ «НАДЕЖДА-РИТЕЙЛ 2017»,  інші два учасники — ТОВ «СОЛВІНГ СІСТЕМС» та ТОВ «ВОГ КАРД»звернулися до замовника з вимогами відмінити тендер. Вони зазначили, що не мали можливості підготувати тендерні пропозиції на рівних умовах з іншими, адже файл під назвою «ТД.docx» був зашифрованим та недоступним для перегляду. ТОВ «СОЛВІНГ СІСТЕМС» у своїй вимозі також вказав, що звертався до Інституту свинарства до аукціону. Зі слів учасника, замовник проігнорував звернення та не надав тендерну документацію.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону «Про публічні закупівлі», фізична/юридична особа має право звернутися через електронну систему до замовника за роз’ясненням або з вимогою не пізніше, ніж за 10 днів до закінчення строку подання тендерних пропозицій. Уся інформація автоматично оприлюднюється в електронній системі. Отже, ймовірно, ТОВ «СОЛВІНГ СІСТЕМС» звертався до замовника не через електронну систему або не у визначені терміни, бо звернення на сторінці закупівлі відсутнє.

Потенційні учасники тендеру Інституту могли звертатися до замовника до 26 лютого. На жаль, жоден з них не скористався цим правом вчасно. ТОВ «ВОГ КАРД» подав вимогу 23 березня, а ТОВ «СОЛВІНГ СІСТЕМС» 25 березня.

Замовник своєю чергою відповів, що повністю виконав норми закону щодо оприлюднення інформації. Водночас зауважив, що якби учасники не відкрили файл із тендерною документацією з електронної системи закупівель, то не змогли б підготувати свою пропозицію. Тут замовник частково має рацію. Виходить, учасники подали пропозиції без ознайомлення з вимогами замовника, тобто наперед розуміючи високу ймовірність їх відхилення. 

Учасникам закупівель неодноразово наголошували на необхідності своєчасно з’ясовувати у замовника всі питання щодо тендеру та вимагати усунення порушень. 

Однак жодні дії та помилки учасників не звільняють Інститут свинарства від відповідальності за порушення законодавства. Адже безоплатне оприлюднення тендерної документації на веб-порталі Уповноваженого органу для загального доступу є обов’язком замовника.

Інститут аналітики та адвокації звернувся до Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області з проханням промоніторити “дивну” процедуру закупівлі Інституту Свинарства. Згодом орган контролю підтвердив наявність порушення зі сторони замовника щодо незабезпечення загального доступу до тендерної документації. Інститут свинарства та АПВ мав скасувати торги відповідно до ч. 1 ст. 31 головного тендерного Закону.

Однак замовник вирішив не чекати результатів моніторингу та скасував тендер ще до них, обґрунтувавши це скороченням видатків. І в той же день оголосив новий тендер на закупівлю пального, але вже на меншу суму. Цього разу Інститут вирішив не випробовувати містичні здібності учасників та все ж таки надав їм доступ до тендерної документації. Цим скористалися три фірми, перемогу здобуло ТОВ "НАДЕЖДА РИТЕЙЛ 2017". Це та сама компанія, яка мала б отримати контракт за попереднім тендером.

Отже,  які висновки ми можемо зробити з цієї історії?

  • Учасникам закупівель треба бути уважними та своєчасно користуватися наданими їм правами,  щоб не викидати на вітер час та гроші. 

  • Замовникам варто пам’ятати, що завдяки електронній системі Prozorro, моніторинговому порталу DOZORRO та роботі аудиторської служби всі бачать все. Тому краще або не допускати помилок, або оперативно їх виправляти.

Перевіряємо ціни: як полтавські лікарні купують монітори пацієнтів

За березень-квітень у Полтавській області купили 17 моніторів для пацієнтів на 2,29 млн грн, проте ціна на ту ж модель у замовників була різною. Розбираємося, чому так вийшло.

07.05.2020 12:00

В очікуванні благодійності від переможців

Як замовники змушують учасників торгів платити за послуги консультантів з закупівель. 

20.03.2020 12:00

Усе заради перемоги фаворита

Іменна тендерна документація та підставна громадська організація.

14.02.2020 13:30

Замовник заплутався у своїх тендерних умовах

Йому довелося тричі відміняти торги, бо жодна пропозиція не задовольнила занадто заплутаних вимог.

15.01.2020 22:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання