Замовник заплутався у своїх тендерних умовах

15.01.2020 22:05

Йому довелося тричі відміняти торги, бо жодна пропозиція не задовольнила занадто заплутаних вимог.

Увагу нашої організації з кількох причин привернула закупівля обладнання для очистки води Богодухівського дитячого будинку-інтернату з очікуваною вартістю 600 тис. грн.

По-перше, предмет закупівлі — системи фільтрації води. Адже круто, що дітки та працівники закладу зможуть пити очищену та смачну воду.

По-друге, коли вивчили тендерну документацію, ми були вражені складністю та заплутаністю вимог, встановлених замовником лише для оформлення пропозицій. Наприклад, 

По-третє, вимогливий замовник попросив надати учасників довідку про те, що юридична особа має антикорупційну програму чи уповноваженого з її реалізації. Проте організатор торгів має право вимагати цю інформацію, якщо вартість закупівлі дорівнює чи перевищує 20 мільйонів гривень (ст. 17 Закону України «Про публічні закупівлі» (надалі  Закон) та статті 62 Закону України «Про запобігання корупції»).

Відповідно до Закону, тендерна документація має містити проєкт договору про закупівлю, де обов’язково зазначений порядок змін його умов. Проте замовник забув у проєкті договору прописати порядок внесення змін. 

По-четверте, попередньо у дитячого будинку-інтернату не відбулися 2 процедури закупівлі цього товару. Перший тендер на 600 тис. грн. було оголошено в кінці вересня. Участь у ньому взяли 4 фірми.

За результатами аукціону ціна знизилася до 480 тис грн. Проте замовник по черзі відхилив усіх учасників. Підстави для відхилення справді були.

 Другий тендер стартував у середині жовтня. Участь у ньому взяли вже 3 компанії.

Відсіявся ТОВ «ТЕПЛОБУД-К». Однак, і цього разу пропозиції учасників не задовольнили вимогливого замовника. Всіх учасників знову відхилили.


Учасник тендеру

Причина відхилення

ТОВ «Планета H2O»

Надання копії статуту без останньої сторінки, де написано: прошито пронумеровано та скріплено печаткою

ТОВ «ДІФРАНО ЮНІОН»

Зазначення в тендерній пропозиції, що вона діє протягом 90 днів з дня розкриття, а замовник вимагав строк дії не менше 90 робочих днів.

ТОВ «АСТЕР-М»

- Зазначення в тендерній пропозиції, що вона діє протягом 90 днів з дня розкриття, а замовник вимагав строк дії не менше 90 робочих днів.

- не надання довідки, якою учасник гарантує укладання договору у встановлені законом строки


Судячи з підстав відхилення, замовник дуже принциповий та прискіпливий. Відмітимо, що у попередньому тендері були зовсім інші підстави відхилення.

Третя закупівля, яку оголосили у листопаді, мала б усе вирішити. Проте не сталося, як гадалося.

По-п'яте, у попередніх двох процедурах закупівель замовник не встановлював вимоги надати забезпечення тендерної пропозиції. А на третій тендер чомусь вирішив змінити свою позицію та визначив забезпечення у розмірі 18 тис. грн.

По-шосте, за тиждень до подання пропозицій замовник вніс зміни в тендерну документацію, якими територіально обмежив коло потенційних учасників наявністю сервісного центру у м. Харкові та Харківській області. У результаті на останній тендер зайшло лише 2 учасника.

Тендерний комітет дитячого будинку-інтернату відхилив ТОВ «ДІФРАНО ЮНІОН» через неправильність оформлення документів по забезпеченню тендерної пропозиції та ненадання одного документу, а ТОВ «АСТЕР-М» визнав переможцем.

Але замовник не уважно перевірив документи ТОВ «АСТЕР-М». Цей учасник не надав сертифікати відповідності на частину обладнання, довідку про те, що технології, застосовані при виробництві товару сприяють захисту довкілля та низку інших довідок, які вимагав замовник. Тендерний комітет мав прийняти рішення про відхилення пропозиції ТОВ «АСТЕР-М» як такої, що не відповідає умовам тендерної документації. Проте не прийняв.  Незрозуміло, як замовник, такий прискіпливий на попередніх тендерах, прогавив таку діру в тендерній пропозиції свого переможця. 

У ТОВ «ДІФРАНО ЮНІОН» забракло терпіння після трьох невдалих тендерів. Компанія подала скаргу до органу оскарження. Поставка мала бути до 20.12.19. У кінці грудня адміністративна колегія АМКУ підтвердила порушення зі сторони замовника та зобов’язала його відмінити процедуру закупівлі. 

13 січня 2020 року діти мали вже насолоджуватися очищеною водою, проте через надмірну прискіпливість в одних випадках і закриті очі в інших придбати обладнання не вдалося.

Історія одного відгуку

Як лікарня хотіла купити знятий з виробництва медичний виріб.

02.09.2020 16:00

Усе заради перемоги фаворита 2

Три місяці без обслуговування відеоспостереження і три тендери, щоб зрештою перемогла саме та компанія. 

15.05.2020 20:05

Перевіряємо ціни: як полтавські лікарні купують монітори пацієнтів

За березень-квітень у Полтавській області купили 17 моніторів для пацієнтів на 2,29 млн грн, проте ціна на ту ж модель у замовників була різною. Розбираємося, чому так вийшло.

07.05.2020 12:00

Усе заради перемоги фаворита

Іменна тендерна документація та підставна громадська організація.

14.02.2020 13:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання