Усе заради перемоги фаворита 2

15.05.2020 20:05

З середини грудня 2019 року у Гадячі не можуть закупити послуги з технічного обслуговування систем відеоспостереження. Причина в тому, що гадяцькі замовники та місцева влада славляться любов'ю до певних компаній. Настільки, що вони двічі відміняли закупівлю, бо в ній не перемагала їхня улюблена фірма. Про це я детально писала у минулому блозі

Новий тендер з дискримінаційними умовами

Отже, третій тендер на закупівлю послуг з обслуговування систем відеоспостереження в Гадяцькому районі розпочався у лютому, а переможця визначили лише нещодавно. Закупівельний процес затягнувся на 2 місяці через встановлення КП “СЕРВІС” дискримінаційної вимоги у тендерній документації. 

Щоб обмежити коло потенційних учасників або усунути небажаних, замовник на третій тендер забажав, щоб: учасники мали досвід виконання аналогічного договору, вартість якого має становити не менше ніж 50% від очікуваної вартості даної закупівлі”. Тобто не менше 750 тис. грн.

Також КП “СЕРВІС” вирішив додати у третю процедуру торгів забезпечення тендерної пропозиції у розмірі 40 тис. грн. Це звісно добре, адже надає замовнику додаткові гарантії захисту від недобросовісних учасників. 

Дві вище зазначені вимоги з’явилися у тендерній документації замовника саме після того, як закупівлею послуг обслуговування систем відеоспостереження зацікавилися й інші учасники, окрім ТОВ “МОБІ А”. Думаю, що це не збіг.

Оскарження в АМКУ і реакція

Інститут аналітики та адвокації звернувся до КП “СЕРВІС” з рекомендацією усунути дискримінаційну вимогу, проте отримав негативну відповідь. Замовник обґрунтував своє рішення тим, що:

Відзначу, що у попередньо оголошених торгах замовнику було важливим лише наявність досвіду, але без фінансових обмежень вартості договорів.

ТОВ “ФАЙБЕРЛІНК” не погодилося з вимогою замовника та оскаржило її у колегії АМКУ. Це той учасник, який попереднього разу отримав перемогу на тендері, який відмінили. 

Орган оскарження визнав вимогу КП “СЕРВІС” дискримінаційною та зобов’язав замовника усунути порушення. Тендерний комітет вніс зміни до документації, але не прибрав дискримінаційні положення. КП “СЕРВІС” залишив вимогу про вартість аналогічного договору, яка має бути не менше ніж 50% від очікуваної вартості тендеру. Але додав, що у разі відсутності в учасника одного аналогічного договору на визначений обсяг, учасники мають право подати декілька аналогічних договорів, загальна сума яких має становити не менше ніж 50% від очікуваної вартості даної закупівлі. Отже, формально рішення колегії АМКУ виконано — якісь зміни замовник вніс.

Інститут аналітики та адвокації повторно звернувся до КП “СЕРВІС” з рекомендацією усунути порушення, проте знову отримав негативну відповідь. 

Аукціон

У результаті тендер відбувся за участі трьох учасників:

ТОВ  “ФАЙБЕРЛІНК” не подало своєї пропозиції на торги з дискримінаційними вимогами.

Учасника з дешевшою ціною замовник відхилив через невідповідність оформлення забезпечення тендерної пропозиції. А переможцем знову стало ТОВ “МОБІ А”, як і минулого року. Так званий фаворит замовника. Любов до “своєї” фірми така сильна, що навіть рішення колегії АМКУ їй не стане на заваді.

Цікаве місце у всій цій історії займає ТОВ “ТЕРА НЕТ”. Цей учасник завідомо не бажав перемогти у тендері, а став “технічним”. ТОВ “ТЕРА НЕТ” подало документи, які підтверджують досвід виконання аналогічних договорів на суму 3600 грн та 2500 грн. Учасник явно не хотів стати переможцем, а ймовірно страхував іншу фірму, яка мріяла про перемогу.

І наостанок, поки КП “СЕРВІС” намагалося провести тендер для “свого” фаворита, у Гадяцькому районі системи відеоспостереження взагалі не обслуговували. Адже, строк дії попереднього договору на обслуговування систем відеоспостереження завершився 31 грудня 2019 року і продовжений не був. А за інформацією від КП “СЕРВІС” в період з 1 січня по 20 березня замовник не розпоряджався бюджетними коштами на обслуговування систем відеоспостереження.

Учасники-екстрасенси

Телепатія на тендері  Інституту свинарства

28.05.2020 20:30

В очікуванні благодійності від переможців

Як замовники змушують учасників торгів платити за послуги консультантів з закупівель. 

20.03.2020 12:00

Усе заради перемоги фаворита

Іменна тендерна документація та підставна громадська організація.

14.02.2020 13:30

Замовник заплутався у своїх тендерних умовах

Йому довелося тричі відміняти торги, бо жодна пропозиція не задовольнила занадто заплутаних вимог.

15.01.2020 22:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання