В очікуванні благодійності від переможців

20.03.2020 12:00

Аналіз січневих закупівель Полтавських замовників показав, що вони хочуть благодійності від бізнесу. Мається на увазі вимога організаторів торгів до переможців — оплатити послуги консультантів із закупівель.  

Сфера закупівель динамічно розвивається. Бути членом тендерного комітету непросто. Для цього потрібно не тільки поточно займатися закупівлями, а й бути в курсі всіх нововведень. 

Часом замовники, що не впевнені в своїх професійних навичках, звертаються по допомогу до консультантів із закупівель. Насправді — це непогано. Адже не всім замовникам вистачає спеціалістів, які можуть закрити тендерні питання для організації. Професіоналів у сфері закупівель багато і вони можуть допомогти правильно провести тендер. 

Проте не всі бюджетні організації мають достатнє фінансування на оплату послуг спеціалістів із закупівель або не бажають витрачати на це кошти. Тоді на допомогу замовникам йдуть консультанти, які пропонують покласти витрати за свої послуги на учасників-переможців торгів. І тут постає питання законності таких вимог. 

Замовники у тендерних документаціях прописують, що на учасника- переможця покладаються витрати, пов’язані з укладанням договору, які він має сплатити протягом  певної кількості робочих днів з моменту підписання Договору на рахунок Консультанта по проведенню торгів, згідно з виставленим рахунком та актом виконаних робіт. 

Наприклад, такі вимоги встановили:

  1. Полтавський міський будинок культури під час закупівлі послуг охорони адміністративних приміщень. Ціна консультаційних послуг становила 6720 грн. 

  2. Полтавський міський парк культури та відпочинку «Перемога» під час закупівлі тих самих послуг охорони. Ціна консультаційних послуг становила 6720 грн.

  3. Відділ освіти Оржицької РДА під час закупівлі продуктів харчування у п’яти тендерних процедурах. Ціна послуг консультанта варіювалася від 6360 грн до 6720 грн

Інститут аналітики та адвокації запропонував замовникам прибрати вище вказану вимогу з тендерної документації як таку, що порушує принципи публічних закупівель та ставить учасників в незрозуміле становище. Полтавський міський парк культури та відпочинку «Перемога» та відділ освіти Оржицької РДА погодилися з тим, що переможець тендеру на має бути благодійником. Замовники прибрали з тендерної документації вимогу щодо оплати послуг консультанта учасником-переможцем. 

Натомість Полтавський міський будинок культури вважає, що положення про оплату послуг консультанта переможцем тендеру не порушують закупівельне законодавство. Нижче наведено аргументи замовника.

Погоджуюся з першими двома аргументами. Так, замовники мають право прописувати іншу незаборонену інформацію в тендерній документації. Вони мають право користуватися послугами консультантів із закупівель. Однак державні замовники не повинні примушувати бізнес оплачувати надані їм послуги консультантів.  

Тому піддаю сумніву третій та четвертий аргументи.  Позиція замовника дуже цікава: переможець має оплатити послуги консультанта після укладання з ними договору, але якщо не заплатить, то його не відхилять. Постає декілька питань. Насамперед, хто оплатить роботу консультанта у разі відмови переможця платити? Адже угоду буде укладено та підстав для відхилення вже не буде. Чи не спіткають потім контрагента замовника якісь невдачі на етапі виконання договору? Також залишається відкритим питання щодо оплати послуг експертів у разі відміни тендеру: невже консультанти зараз працюють безкоштовно?

Намальовується картина під назвою «невимушена благодійність». Тобто, переможець торгів має допомогти бідному замовнику оплатити послуги консультанта своїм коштом, але якщо цього не зробить, то нічого страшного.

З п’ятим і шостим аргументами замовника погоджуюся. Те, що гарантії від учасників не вимагаються, таки залишає переможцю альтернативу не оплачувати послуги консультанта. 

Насправді здивувало, що на тендер подалося багато учасників, проте жоден не висловив зауважень або не запитав у замовника щодо вимоги оплати послуг консультанта. Ситуація наступна: або бізнес не знає своїх прав, або учасників влаштовує, що замовник прагне за їхні кошти здійснювати свою роботу. 

Вирішили дізнатися. Наприклад, переможець процедури відкритих торгів ТОВ "УКР-СЕРВІС-БЕЗПЕКА" прокоментував, що не проти оплатити послуги консультанта для Полтавського міського будинку культури. Проте фірма була приємно здивована, коли подібну вимогу прибрали з тендерної документації закупівлі парку «Перемога». 

Отже, складається ситуація вимушеної благодійності: бізнес наче й не проти фінансово допомогти організатору торгів, але радий, якщо цього робити не потрібно. 

Порада бізнесу: Не бійтеся ставити уточнюючі замовнику та просити прибрати з документації вимоги, з якими ви не погоджуєтеся, адже він не завжди правий. 

Порада замовникам: Залучати консультантів непогано, проте пам’ятайте, що вони не несуть відповідальності за проведення процедури закупівлі. А щодо спроби вимагати оплату послуг консультантів бізнесом, то це створює слизьке підґрунтя як для організатора, так і для переможця тендеру. Пам’ятайте про статтю 3 Закону, де визначено, що закупівлі здійснюються, зокрема, за принципом недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель. Згідно з частиною третьою статті 5 Закону, Замовник не може встановлювати дискримінаційні вимоги до учасників. Частиною четвертою статті 22 Закону передбачено, що тендерна документація не повинна містити вимог, які обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників. Бізнес може і готовий платити, але скоріше через незнання своїх прав.

Відмічу, що придбання замовниками послуг консультантів має відбуватися відповідно до річного плану та вимог Закону «Про публічні закупівлі». Таку позицію підтвердив департамент регулювання публічних закупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.


Історія одного відгуку

Як лікарня хотіла купити знятий з виробництва медичний виріб.

02.09.2020 16:00

Учасники-екстрасенси

Телепатія на тендері  Інституту свинарства

28.05.2020 20:30

Усе заради перемоги фаворита 2

Три місяці без обслуговування відеоспостереження і три тендери, щоб зрештою перемогла саме та компанія. 

15.05.2020 20:05

Усе заради перемоги фаворита

Іменна тендерна документація та підставна громадська організація.

14.02.2020 13:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання