Купи мене, якщо зможеш. Як переплатити за аналог

08.10.2020 19:00

Під час закупівлі ліків через Prozorro вітчизняні замовники використовують міжнародні непатентовані назви. Це дає можливість постачальникам пропонувати різні препарати з однією діючою речовиною в межах одного предмету закупівлі.

Звісно на відкритих торгах замовник змушений визнавати переможцем учасника з найдешевшою пропозицією. Однак закупівлі за процедурою COVID-19 дають можливість лікарням самостійно обирати не тільки постачальника, але і препарат. І далеко не завжди їхній вибір падає на дешевші аналоги. Чому так — розбираємося на прикладі закупівель МНН Omeprazole в Кіровоградській області.

За інформацією сімейного лікаря Дмитра Королькова, медикаменти на основі діючої речовини Omeprazole, використовують для зменшення кислотності шлункового соку, що може виникнути на фоні лікування коронавірусу нестероїдними протизапальними препаратами.  

З моменту впровадження процедури COVID-19 лікарні Кіровоградської області купували лікарські засоби з МНН «Omeprazole» у такий спосіб 21 раз. 19 з них передбачали придбання товару у формі ліофілізату (порошку для приготування розчину для  ін'єкцій) по 40 мг у флаконах №1.

«Омепразол»

Найдешевшим серед препаратів-аналогів закуплених лікарнями регіону виявився «Омепразол» виробництва ТОВ «Фармекс - груп», Геннадія Хорунжого. Незважаючи на мізерну партію – всього 7 флаконів, Голованівська центральна районна лікарня заплатила за упаковку лише 89,62 гривні. Це найдешевша пропозиція в межах коронавірусних закупівель на Кіровоградщині. Враховуючи, що медзаклад не входить до переліку лікарень «першої хвилі», визначених для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, подібна одинична закупівля цілком зрозуміла.

Продати медикам «Омепразол» та ще десяток найменування інших ліків погодилось ПрАТ «Ліки Кіровоградщини», 91% акцій якої належить ТОВ «Міжнародна юридична компанія «Євролоєр» екс-нардепа Ігоря Шарова та його сестри Валентини Яцків. В Кіровоградській області «Ліки Кіровоградщині» відомі як основний гравець на аптечному ринку регіону. Фірмі належить 129 з 576 офіційних аптечних закладів області.

Ще дешевше від Голованівську вдалося придбати «Омепразол» медикам Білокуракинської багатопрофільної лікарні, яка через відкриті торги купила препарат по 87,13 грн/уп.

«Омез»

Другим за вартістю препаратом з активною речовиною «Omeprazole» виявився «Омез» індійської «Напрод лайф саєнсес ПВТ. ЛТД». З 10 контрактів 7 разів упаковка коштувала замовникам 107,8 гривень, а ще 3 рази – 115,35 гривень. Прикметно, що постачальником в усіх випадках виступило ТОВ «БаДМ-Б» – найбільший фармацевтичний дистрибутор в Україні, що належить дніпровським підприємцям Олександру Суходольському та Олександру Дитятковському. За інформацією аналітичного порталу «YouControl» група компанії «БаДМ», куди входить і вище згадане ТОВ, контролює приблизно 40% фармацевтичного ринку країни.

Найбільше препарату (8 договорів) купила Центральна міська лікарня Кропивницького, головним лікарем якої є місцевий депутат Олександр Артюха. Наразі заклад приймає «коронавірусних пацієнтів» обласного центру. Ще по одному договору у Новгородської районної лікарні та Кіровоградської обласної лікарні. 

Сам Олександр Артюх пояснює вибір препарату його ефективністю. «Проблема коронавірусу наразі до кінця не вивчена. У нас є свої напрацювання, тому купуємо те, що мені радять наші спеціалісти, що працюють з цією хворобою», — резюмував головлікар у телефонному коментарі. 

Обирають «Омез» і в Острозькій центральній районній лікарні. Однак на відкритих торгах медзаклад виторгував для себе медикамент дешевше, ніж у кропивницьких колег  105,82 грн/уп.

«Діапразол»

Найдорожчим препаратом на основі «Omeprazole» серед замовлених медзакладами Кіровоградської області наразі є «Діапразол» все тих же індійців з «Напрод лайф саєнсес ПВТ. ЛТД».

У 8 закупівлях ціни на нього коливалися від 131,82 до 146,74 гривень за упаковку. Водночас за найдорожчою ціною ліки купила все так ж Центральна міська лікарня Кропивницького. Варто зауважити, відповідна закупівля, що мала місце наприкінці березня, була першим досвідом придбання медзакладом препаратів з діючою речовиною «Omeprazole» у 2020 році.

На дороговартісний препарат також спокусились Центральна міська лікарня Олександрії, Бобринецька центральна районна лікарня та Кіровоградська обласна лікарня, яку вже 8 років очолює Лариса Андреєва та до якої направляють найтяжчих пацієнтів з діагнозом COVID-19. Цікаво, що в самій лікарні вибір препарату пояснили звичайною звичкою. Виявляється медзаклад купував саме «Діапразол» ще до коронавірусних закупівель, тож і зараз продовжує його купувати.

Продавало медзакладам Кіровоградщини «Діапразол» вже згадане ТОВ «БаДМ-Б», яке загалом забрало 95% всіх замовлень, у яких купували медикаменти з МНН «Omeprazole».

Тенденції

Коронавірусні закупівлі Кіровоградщини підтверджують загальноукраїнські тенденції — замовники далеко не завжди обирають економічно вигідніший препарат-аналог. 

Центральна міська лікарня Кропивницького після першої дороговартісної закупівлі «Діапразолу» по 146,74 грн/уп., поступово перейшла до вигіднішого на 27% «Омезу» по 107,8 грн/уп. Однак «Кіровоградська обласна лікарня» раціонально використовувати власні кошти не надто старається.

У квітні медики придбали партію «Омеза» по 115,35 грн/уп.  Проте у серпні та вересні купували вже «Діапразол», викладаючи за нього 137,17 грн/уп. та 138,79 грн/уп. відповідно. Отже, у вересні упаковка препарату з діючою речовиною «Omeprazole» коштувала обласній лікарні на 20% дорожче, ніж у квітні.

Вартий уваги і той факт, що український «Омепразол» зовсім не користується попитом у медиків Кіровоградщини, хоча його вартість на коронавірусних закупівлях на 23% вигідніша за середню ціну «Омезу» та на 53% від «Діапразолу».

Отже, лікарні переважно обирають не найбільш економічно вигідні препарати, коли купують їх за коронавірусною процедурою. Водночас статистика свідчить, що за допомогою відкритих торгів вдається придбати дешевше. Можливо, вже настав час переглянути процедуру закупівель для боротьби з COVID-19 хоча б для частини препаратів, на зразок МНН Omeprazole?

Проєкт здійснюється за підтримки UK Aid від уряду Великої Британії.

Вирішувати, що купувати для лікування коронавірусу, мають медики

Розмова з головним лікарем опорної лікарні в Кропивницькому про забезпечення, процедуру COVID-19, страхування і вакцинацію.

19.03.2021 10:00

Комунальники проти коронавірусу

Більшість бюджетних установ для боротьби з коронавірусом витрачає кошти, однак деякі комунальні підприємства, навпаки, заробляють.

17.03.2021 09:00

Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: морфій

Навіщо морфій для лікування коронавірусу та скільки переплачують лікарні, коли купують його за процедурою COVID-19.

05.03.2021 10:00

Як і навіщо купують інсулін для лікування коронавірусу

Перелік дозволяє купувати без конкурентних процедур дуже багато різних препаратів. Ми досліджуємо закупівлі за процедурою COVID-19, щоб зрозуміти, чи потрібні вони взагалі. 

18.02.2021 10:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання