Пандемія коронавірусу триває, а отже, нікуди не зникають і ковідні закупівлі. Можливість без торгів замовити необхідний товар, роботу чи послугу з визначеного Кабміном переліку з одного боку вельми допомогла медзакладам тримати удар пандемії, з іншого – породила чимало зловживань та банальних переплат. З моменту впровадження процедури COVID-19 і до 17 березня в системі Prozorro було прозвітовано про підписання 146,8 тисяч угод на загальну суму понад 30 мільярдів гривень. Відносно незначну у відсотковому значенні, однак суттєву за витраченими коштами частку цих замовлень отримали й комунальні підприємства, установи та організації, які не лише замовляли необхідні їм товари/роботи/послуги, але й виступали в якості постачальників/підрядників. За час існування ковідних закупівель ці підприємства отримали відповідних замовлень на суму понад 740 мільйонів гривень. Майже 85% від цієї суми дісталось наступній п’ятірці «комунальників». 

КП «Фармація» Київської міської ради

Найбільше заробити на пандемії наразі вдалось КП «Фармація» Київської міської ради, яке встигло підписати коронавірусних контрактів загальною вартістю 463,86 мільйона  гривень. Свою продукцію підприємство реалізовувало на Київщині. Лише один договір, датований ще березнем 2020-го року, «Фармація» підписала з Тернопільським центром первинної медико-санітарної допомоги. 

Наразі керівником, а якщо точніше, виконувачем обов'язків генерального директора КП «Фармація», вказаний Віталій Кузора, якому до липня 2020-го року також належала частка ТОВ «Клініка здорова нація».  

Якщо проаналізувати замовлення столичного КП, можна помітити, що воно часто встановлює вищі ціни, ніж конкуренти-приватники. Для прикладу, 12 лютого Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова замовив у підприємства розчин для ін’єкцій «Морфіну гідрохлорид», 1% по 1 мл в ампулі. Відповідно до підписаного договору, вартість однієї ампули склала 75,89 гривень. Того ж дня Хмельницька інфекційна лікарня підписала з ТОВ "Фарм-Холдинг А. Г." контракт на поставку аналогічного товару, однак за ціною 63,88 грн/амп. А от «Сибазон» у дозуванні 5мг/мл по 2 мл в ампулі «Фармація» відповідно до договору від 1-го лютого продасть все тому самому інституту по 56,48 грн/амп., тоді як Кам’янка-Бузькій ЦРЛ препарат поставить ППВКФ "Скайінвест" за 41,19 грн/амп.

Схожа ситуація сталася й з поставкою «Муколвану». Ціна для Київської міської клінічної лікарні №3 від місцевих комунальників – 58,79 грн/амп., а для Харківського обласного клінічного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення – 51,82 грн/амп. Останньому медикаменти поставить ТОВ  «СТМ-Фарм».

Зауважимо, що саме комунальне підприємство через систему Prozorro свої закупівлі не проводить. А детальніше про його діяльність у Prozorro можна прочитати в одному з наших нещодавніх матеріалів.

КО «Київмедспецтранс»

На другому місці за показником загальної суми ковідних замовлень опинилась Комунальна організація «Київмедспецтранс» з показником в 93,78 мільйона гривень. Очолює підприємство, що займається обслуговуванням медичного транспорту та наданням послуг спеціалізованих пасажирських перевезень, Віталій Безносюк, який за сумісництвом є головою правління ГО «Вінницьке земляцтво». 

Прикметно, що саме столичні медзаклади найбільше замовляли послуг «нерегулярних пасажирських перевезень» для власного персоналу та пацієнтів з діагнозом коронавірус. За загальноукраїнських витрат на ці послуги у розмірі 122,12 мільйона гривень, «Київмедспецтранс» отримав 89,85 мільйона. Крім того, організація надає власні вантажні транспортні засоби із водієм для перевезення ємностей для стиснених або скраплених газів. Востаннє подібні послуги замовляла Київська міська клінічна лікарня №12.  

«Ми здійснюємо перевезення ковідних пацієнтів до опорних лікарень, адресну  доставку медичних працівників до хворих, які потребують огляду чи консультації вдома. Крім того, забезпечуємо транспортування біоматеріалів, зокрема аналізів на COVID-19. Наш спецтранспорт пристосований для надання подібних послуг. Двічі на добу ми проводимо його санітарну обробку дезинфекційними засобами, ну і звісно ж  — обов’язковий інструктаж персоналу. 

Так вже історично склалось, що в Києві, на відміну від інших обласних центрів, більшість лікарень або взагалі не мають своїх автомобілів, або ж мають, однак у кількості, недостатній для виконання усіх задач, поставлених перед медзакладом. Саме для цього в столиці й функціонує єдина в Україні організація санітарно-медичного транспорту», — прокоментував унікальну для країни ситуацію заступник керівника з експлуатації транспорту КО «Київмедспецтранс»  Володимир Кушнір.

КП «Фармація» Криворізької міської ради

Криворізьке КП з аналогічною київському назвою «Фармація» у нашому топі займає третю сходинку з показником у 34,61 мільйона гривень. З 1998 року підприємство незмінно очолює заслужений працівник фармації України Антон Бігдан. З початку епідемії коронавірусу на потужностях КП організували виготовлення захисних масок та антисептичних розчинів, які в подальшому реалізовували через наявну аптечну мережу. Цікаво, що на відміну від свого київського тезки, криворізьке комунальне підприємство більшість своїх ковідних замовлень отримало саме на поставку медичних матеріалів, а не лікарських засобів. 

Із ціновими показниками у «Фармації» з Кривого рогу справи подібні до колег з Києва. Свою продукцію місцевим замовникам вони не рідко продають дещо дорожче ринку. Так, за  коронавірусним контрактом, який КП підписало з Криворізькою міською лікарнею №16, етиловий спирт 96% у флаконах по 100 мілілітрів коштував 28,15 гривень за флакон, що на 2,3 гривні дорожче від пропозиції ТОВ «Фармацевтична компанія «Центр-Буковина» для Чернівецької міської лікарні №4. 

З «Морфіну гідрохлоридом» та «Сибазоном», про які ми вже згадували в контексті київського КП «Фармація», ситуація ще цікавіша, адже ціни на ці препарати у криворізького КП виявились на 29% вищі навіть за столичні. І це далеко не перший випадок, коли замовникам доводилось суттєво переплачувати підряднику за препарати. Шукаючи згадки про діяльність КП у ЗМІ, ми раз-по-раз натикалися на публікації, у яких «Фармація» опинялась на вершинах рейтингів найдорожчих постачальників.

КП «Обласний аптечний склад»

Наступний у списку найуспішніших комунальних підрядників – івано-франківський «Обласний аптечний склад» з показником в 21,68 мільйонів гривень. Традиційно для КП заробляє підприємство суто в своєму рідному регіон. Ціни реалізованого товару теж не найдешевші. Наприклад, за одним з останніх контрактів підприємству замовили поставку медикаментів для Тисменицької міської лікарні. Серед іншого, медикам був потрібен «Омепразол», за кожну ампулу якого довелось заплатити 108,44 гривні. Того ж дня, 5 березня, свій договір підписала Славутицька міська лікарня з ПП «Спартус». От тільки для неї «Омепразол» коштував дешевше: 80,82 гривень за ампулу. 

Не краща ситуація й з іншими препаратами. Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр заплатив місцевим комунальникам за розчин для інфузій «Лінесса» в дозуванні 2мг/мл по 300 мл 602,66 гривень за ампулу. При цьому суттєво переплатив, адже аналогічний товар коштував Харківському обласному клінічному спеціалізованому диспансеру радіаційного захисту населення 573,5 грн/амп, а Бахмацькій міській лікарні – 575,61 грн/амп. Проте постачальниками при цьому виступили ТОВ «Укрера» і ТОВ «СТМ-Фарм». Різницю в ціні можна було б списати на строки поставки – до 31 березня поточного року, однак такі ж часові рамки, як і франківчани, для своїх підрядників ставили й у Бахмачі. 

З 2017-го року «Обласний аптечний склад» очолює Василь Ковалюк, який не лише отримує зарплатню директора, а ще й здає в оренду підприємству власне майно. Відповідно до декларації чиновника, це принесло йому в 2019-му році додаткових 24 тисячі гривень. 

КП «Аптека №182» Черкаської обласної ради

Закриває п’ятірку лідерів серед комунальних підприємств, установ та організацій, що заробляють на закупівлях COVID-19, КП з Черкащини з показником 16,65 мільйона гривень. Йдеться про «Аптеку №182», засновану Черкаською обласною радою в 1998 році. За останні 5 років підприємство змінило трьох керівників. З моменту створення і до середини 2018-го року на чолі «Аптеки» стояв Анатолій Пашкульський, якого замінила Надія Ільїна. Остання пропрацювала 2 роки, і в липні 2020 директором комунального підприємства стала Ніна Літвінова.

На противагу попереднім фігурантам нашого матеріалу, черкаське КП підписувало ковідні контракти не лише на території власної області, але й із замовникам Київщини. Ще однією відмінністю від колег можна назвати дещо кращу ситуацію з цінами на препарати, які коливаються від трохи вищих від пропозицій приватників, наприклад, на «Сибазон» по 43,48 грн/амп, до навіть нижче ринкових, як то «Гепарин», який продали Черкаській центральній районній лікарні за 100,97 грн/амп. 

Чому комунальники?

Звісно ми не могли не поцікавитись у замовників, чим саме їх приваблює співпраця з місцевими комунальними підприємствами. Переважно представники медзакладів, з якими нам вдалось поспілкуватись, вказували на надійність такої співпраці, оскільки у випадку проблем витребувати у комунального підприємства замовлений товар набагато простіше і швидше, ніж у приватників. Крім того, КПшки допускають можливість оплати товару і з досить суттєвою відстрочкою, і день в день з підписанням договору. Та й поставку медикаментів та засобів індивідуального захисту, а зачасту купують саме їх, можна замовити чи не на наступний день. Утім, про наявність постійних домовленостей щодо співпраці комунальних замовників та учасників представники лікарень говорити не поспішають. 

Для прикладу, мотивацію для тісної співпраці зі столичною «Фармацією» економіст Київської міської клінічної лікарні №5 Оксана Білик пояснила так: «Працюємо з ними давно, нарікань ніколи не було. Вони активні учасники відкритих торгів, тому й за ковідними закупівлями звертаємось до них. Однак якихось преференції для них не маємо». Аналогічний за змістом коментар надала й контактна особа Тисменицької міської лікарні Мар'яна Мельничук стосовно роботи закладу з івано-франківським «Обласним аптечним складом».

Враховуючи важливість раціонального використання наявних фінансових ресурсів, вкотре хотілось би нагадати закупівельникам замовників про важливість досліджувати ринок перед підписанням прямих коронавірусних контрактів. Адже далеко не завжди близькість до комунального підрядника гарантує вигідні ціни.

Матеріал підготовано за підтримки британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

Вирішувати, що купувати для лікування коронавірусу, мають медики

Розмова з головним лікарем опорної лікарні в Кропивницькому про забезпечення, процедуру COVID-19, страхування і вакцинацію.

19.03.2021 10:00

Плюси, мінуси й перспективи коронавірусних закупівель

Скоро процедура закупівлі COVID-19 святкуватиме свою річницю. Яким для неї став цей рік, та що очікувати далі — прокоментували замовники, постачальники, експерти та держслужбовці.

11.03.2021 10:00

Як і навіщо лікарні купують вакцину від грипу для боротьби з коронавірусом

Хоча вакцина від грипу не лікує від коронавірусу, її включили до переліку препаратів, які можна купувати без аукціонів для протидії COVID-19. Ми дослідили, скільки вакцини у такий спосіб закупили в Україні і за якими цінами. 

09.02.2021 11:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання