Курс на сталий розвиток громадянського суспільства Інституту аналітики та адвокації

22.03.2018 14:43

Професіоналізм, відповідальність, ефективність, інноваційність та ініціативність, відкритість, прагнення вдосконалюватись - цінності якими керуються наші члени DOZORRO Спільноти. Громадська організація Інститут аналітики та адвокації (ІАА). ІАА — аналітичний центр, який був створений у Полтаві в 2013 році з метою розвитку громадянського суспільства в Україні. 

Організація зосереджує діяльність у наступних напрямках:

  • протидія корупції

  • розвиток незалежних медіа

  • впровадження ІТ у публічний сектор

Головний офіс Інституту аналітики та адвокації об’єднує 23 фахівця, кожен з яких має значний досвід та експертний потенціал. Ця професійна команда сприяє поширенню практики соціальної підзвітності, працює в напрямку підвищення рівня прозорості та відкритості у роботі влади, проводить дослідження та аналіз процесів, моніторинг бюджету, відслідковує й аналізує публічні закупівелі, забезпечує права та свободи кожного, працює над протидією корупції, проводить соціологічні дослідження та вивчення громадської думки.

Географія діяльності організації поширюється на всю території України. ІАА має 15 регіональних партнерів-представників в Україні, які підтримують та реалізовують місію ІАА.

Велика частина діяльності Інституту аналітики та адвокації полягає у тому, щоб досліджувати стан розвитку галузі охорони здоров’я, займатися моніторингом медичних закупівель місцевого рівня та вчасно реагувати на виявлені порушення.

Ще більше уваги організація стала приділяти моніторингу публічних закупівель, долучившись до Дозорро-спільноти, та домоглась в цій сфері успіхів. Експертами організації була проведена велика кількість освітніх заходів, в яких взяли участь 1063 слухача з 20 районів Полтавської області. Крім того, була розпочата діяльність регіонального Центру компетенцій на Полтавщині та впровадження Хелп Деск Prozorro, в рамках якого було перевірено більше 3 000 закупівель та опрацьовано 153 відгуки, які надійшли на портал DOZORRO. Шляхом проведення громадського моніторингу публічних закупівель у цільових закладах охорони здоров'я на регіональному рівні ІАА вдалося розширити доступ до лікування.

Значним досягненням ІАА є створення «Цінового дозору» – функціонал розміщений на порталі DOZZORO та дозволяє проаналізувати та порівняти ціни на лікарські засоби та вироби медичного призначення у всіх областях України. 10 000 позицій вартості лікарських засобів завантажено на "Ціновий дозор".

Фахівцями Інституту була розроблена методологія моніторингу публічних закупівель, що є покроковою інструкцією з аналізу закупівель та виявлення порушень за допомогою відкритого та професійного модулів аналітики. Крім того, був створена “дорожна карта” застосування результатів моніторингу публічних закупівель, а також посібник успішних кейсів, у якому описані 8 випадків позитивного досвіду організацій у аналізі закупівель та оскарження порушень під час їх здійснення, участі у закупівлях у якості учасника та пониження порогів.

Маленькими кроками робимо великі зміни: разом будуємо майбутнє!” - так вважає виконавчий директор ГО «Інститут аналітики та адвокації» Юрій Нестуля. Погоджуємося та приєднуємося, кожен з нас своїми маленькими досягненнями змінює країну на краще!

Історія успіху. Переоголошення тендеру, де було виявлено порушення

Інститут аналітики та адвокації здійснює моніторинг закупівель на постійній основі. Акцент експерти роблять на закупівлях сфери охорони здоров’я Полтавської області. У рамках моніторингу було проаналізовано закупівлю вартістю 2 835 000 грн, яку 25 липня 2017 року оголосив Комунальний заклад «Третя міська клінічна лікарня м. Полтави». Предметом відкритих торгів було медичне обладнання (9 найменувань) ДК 021:2015: 33190000-8 — Медичне обладнання та вироби медичного призначення різні. Дослідивши текст оголошення та супроводжуючі документи, аналітики виявили порушення порядку визначення предмету закупівлі, а саме: в один предмет закупівлі включено 9 найменувань медичного обладнання (апарат ШВЛ, відео ендоскопічна система, кушетка медична діагностична для ендоскопії, Монітор пацієнта ЮМ 300т-10, Наркозно-дихальний апарат, стерилізатор повітряний, візок з регулюванням висоти, діатермокоагулятор, шафа для ендоскопів), які не всі відповідають обраному за показником 4 цифри коду CPV. У закупівлю було включено 3 різних предмета закупівлі (коди за показником 4 знака ДК 021:2015 – 3316, 3317, 3319). Це порушення обмежило коло учасників процедури закупівлі тільки тими, які зможуть запропонувати товар одразу по всім позиціям технічних вимог тендерної документації.

На основі виявленого порушення аналітики сформували лист до Замовника, у якому детально пояснили причини свого звернення. У документі було наведено правильне визначення кодів CPV для предметів закупівлі Замовника відповідно до ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник». Аналітики наголосили, що це є порушенням порядку визначення предмету закупівлі: об’єднання в одній процедурі закупівлі різних товарів за показниками цифр основного закупівельного словника та за видами обладнання призводить до дискримінації учасників, які не займаються постачанням всіх визначених товарів. Такі дії не тільки обмежують конкуренцію, а й зменшують ефективність та економію використання бюджетних коштів. У листі представники ІАА зверталися до Замовника із проханнями:

  • Усунути порушення, шляхом внесення змін в тендерну документацію, а у випадку неможливості скасувати закупівлю та оголосити нові, з правильним обранням кодів CPV для предметів закупівлі з можливим розподілом на лоти.
  • Розглянути це звернення та надати відповідь у встановлені законом строки.

Для додаткового роз’яснення змісту та мети звернення було проведено телефонні переговори із представником тендерного комітету Замовника, у ході яких було надано консультації щодо виявленого порушення та способів його уникнення.

У результаті продуктивної комунікації аналітиків ІАА з Замовником закупівлю було відмінено 07.08.2017 року  до кінцевого строку подання пропозицій у зв’язку з неможливістю усунення порушення шляхом внесення змін в тендерну документацію. На портал Замовник завантажив протокол щодо скасування закупівлі, а також надав письмову відповідь на звернення ІАА у встановлені законом строки. Замовник повторно оголосив процедури з правильно визначеними предметами закупівлі за кодом CPV, які успішно завершилися. Наприклад,

1) Відкриті торги за предметом «Апаратура для анестезії та реанімації (апарат ШВЛ - 2 шт.)» . Очікувана вартість 1,16 млн. грн. – сума договору 1,13 млн. грн.

2) Відкриті торги за предметом «Ендоскопічні та ендохірургічні інструменти (відео ендоскопічна система та фіброгастрокоп комплект)» .  Очікувана вартість 1,6 млн. грн. – сума договору системи 1,1 млн. грн.

3) Прямий договір за предметами «Шафа медична, кушетка медична діагностична, стерилізатор повітря» – інформація в електронній системі відсутня, але є на сайті 007 . Сума договору 36200,00 грн.

Також, замовник закупив деяке відмінне обладнання від того, що планував придбати при проведенні першого тендеру.

Результати та вплив:

-   Скасовано закупівлю оголошену з порушенням у зв’язку з неможливістю його усунення шляхом внесення змін в тендерну документацію

-   Налагоджено продуктивну комунікацію із Замовником – Комунальним закладом «Третя міська клінічна лікарня м. Полтави»

-   Попереджено неефективне використання бюджетних коштів у сфері медичних закупівель на місцевому рівні

-   Повторно оголошено процедури закупівель з правильним визначенням предмету за кодом CPV, у результаті чого закуплено необхідне для лікарні обладнання

Проведення тендерної процедури у першочерговому варіанті могло призвести до негативних наслідків, а саме:

·   тендерна документація закупівлі мала дискримінаційні вимоги

·   відміна тендеру через недостатність пропозицій учасників

·   затримка у закупівлі обладнання

·   відсутність економії коштів

Закупівля відмінена вчасно до закінчення строку подачу пропозицій. Учасники, які подавали пропозиції, отримали назад сплачені кошти. Це зберегло кошти учасників та їх довіру до Замовника. Повторно оголошені процедури закупівель були успішними.

Професіоналізація й вплив. Як працює координатор DOZORRO у Полтавській області.

Нова історія про вдосконалення публічних закупівель у Полтавському регіоні

13.08.2018 12:04

Як це працює або робота координатора DOZORRO у Львівській області

“Замовники мають в себе повірити і освоїти ті навички, які допоможуть їм провести будь-які торги” - Мирослав Сімка

22.06.2018 12:14

Офіс регіонального розвитку: провідники змін

Місією Офісу Регіонального Розвитку є формування відкритого, демократичного, ліберального громадянського суспільства в Україні

21.06.2018 18:15

«Центр медіарозслідувань «Прозоро»: викриває корупційні схеми

У червні 2017 року ГО «Центр медіарозслідувань «Прозоро» долучилась до DOZORRO-спільноти

17.05.2018 14:16

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання