Офіс регіонального розвитку: провідники змін

21.06.2018 18:15


Громадська організація «Офіс Регіонального Розвитку» була заснована однодумцями влітку 2015 року в Одесі. З того часу вони змогли реалізувала чимало ініціатив і проектів на Півдні України, здобули численну кількість прихильників та інституційно сформувалася, як активна об’єднанна південноукраїнська платформа громадської дії.

Місією Офісу Регіонального Розвитку є формування відкритого, демократичного, ліберального громадянського суспільства в Україні шляхом реформування різних сфер суспільного устрою, реалізації проектів регіонального та всеукраїнського розвитку.

Усі напрями діяльності організації відповідають задекларованій місії, а саме:

1. Антикорупційний напрям. Команда Офісу Регіонального Розвитку є активним учасником адвокації антикорупційної реформи в Україні. Окрім пілотних громадських антикорупційних проектів та антикорупційного моніторингу в південноукраїнських областях України, організація долучилася до просування ідеї очищення влади та створення нових антикорупційних правоохоронних органів в Україні. Виконавчий директор Офісу Регіонального Розвитку – Алла Юрченко, двічі входила до складу Ради громадського контролю НАБУ, де брала активну участь у роботі органу громадського контролю, у тому числі, у складі конкурсних комісій при кадровому формуванні Антикорупційного бюро України.

2. Правозахисний напрям. Індивідуальний і колективний підхід до захисту прав і свобод людини, формування правової культури та просвітництво є чи не ключовими видами діяльності команди. Спільно з українськими та міжнародними партнерами, було реалізовано низку проектів на Півдні України, які стосувалися просвітництва, захисту прав та свобод українських дітей і молоді, вчителів і педагогів, батьків, вимушених переселенців, інвалідів. До команди Офісу Регіонального Розвитку долучився відомий правозахисник – Анатолій Пазичук, екс-представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області у 2016-2018 роках. Громадська організація започаткувала й наразі реалізовує великий діалоговий проект, який втілюватиметься у Одеській, Миколаївській, Херсонській областях й присвячений шкільній медіації, правам і свободам людини в Україні.

У 2017 році, команда Офісу Регіонального Розвитку, за підтримки Європейського Союзу і спільно з українськими організаціями громадянського суспільства, серед яких Харківський Антикорупційний Центр, Платформа Громадський Контроль та інші, розпочали реалізацію проекту, спрямованого на боротьбу із корупцією та впровадження реформ на регіональному рівні.

У той же час, організація долучилась до DOZORRO Спільноти. Говорячи про результати моніторингу закупівель та адвокації реформи публічних закупівель за останні півроку, слід вказати, що фахівцями Офісу Регіонального Розвитку було реалізовано 7 публічних навчально-просвітницьких заходів для учасників системи закупівель; проведено й опубліковано 15 регіональних антикорупційних розслідувань; проаналізовано понад 3200 закупівель у Одеській області.

Як Одеську мерію змусили відмовилась від сумнівного 5-мільйонного тендеру на шкільну форму

Після низки публікацій Офісу Регіонального Розвитку у ЗМІ тендер на закупівлю шкільної форми для дітей з особливими навчальними потребами було скасовано. І хоч офіційною причиною відмови від укладання договору з переможцем стало «скорочення видатків на здійснення закупівлі», команда аналітиків Офісу Регіонального Розвитку, ще до моменту визначення переможця торгів, провела і опублікувала розслідування з приводу раніше оголошеного тендеру. У ході якого з’ясували, що ціна комплектів форми (виходячи з загальної суми тендеру та заявленої кількості комплектів) була суттєво завищеною у порівнянні з середніми ринковими цінами.

До того ж, між фірмами, які стали головними учасниками тендеру, простежувалися зв’язки, які могли свідчити про їх змову. Обидві – ТОВ «Квінтекс» та ТОВ «Виробнича організація «Харків» належать людям, що до того були кінцевими бенефіціарами АТ «Виробниче об’єднання «Харків», правонаступником якого і стало ТОВ «ВО «Харків». До всього того, обидві компанії доволі часто виступають єдиними учасниками багатомільйонних торгів, перемагаючи одне одного по черзі. І цього разу, у торгах перемогло якраз ТОВ «ВО «Харків» із пропозицією в розмірі 4,6 мільйона гривень (очікувана вартість складала майже 5 мільйонів). Однак, уже через кілька днів після оголошення результатів, замовник – Департамент освіти та науки Одеської міської ради відмовився від укладання договору з переможцем. 

Як Одеська міськрада планувала витратити 4,2 млн гривень на елітні авто, але не змогла

Департамент міського господарства Одеської міської ради планував придбати два японських позашляховики загальною вартістю 4,2 млн гривень. Для порівняння, піврічне забезпечення роботи відділення гемодіалізу Одеської клінічної лікарні № 10 коштувало б дешевше (цього року фінансування відділення становить всього 8 млн гривень). А це, між іншим, близько сотні пацієнтів, чиє життя у буквальному сенсі залежить від апаратів «штучної нирки».

Інформація про відповідний тендер була опублікована на порталі публічних закупівель ProZorro. З опису тендеру вбачалося, що міські чиновники планують придбати елітні японські позашляховики представницького класу Toyota Land Cruiser 200 та Toyota Land Cruiser Prado 2018 року випуску (чи їхні аналоги). Команда Офісу Регіонального Розвитку не стала мовчати й піддали намагання неефективно і безглуздо витратити кошти громади замовником суспільному розголосу, спрямувавши звернення до замовника з відповідними питаннями. Вже наступного дня закупівлю було скасовано, мотивуючи відсутністю потреби у таких автомобілях, а 4,2 млн. гривень повернуто до місцевого бюджету.



Професіоналізація й вплив. Як працює координатор DOZORRO у Полтавській області.

Нова історія про вдосконалення публічних закупівель у Полтавському регіоні

13.08.2018 12:04

Полтавська Платформа: місто під контролем

Громадська організація "Полтавська Платформа" об’єднання людей, небайдужих до долі свого міста 

28.06.2018 13:10

Як це працює або робота координатора DOZORRO у Львівській області

“Замовники мають в себе повірити і освоїти ті навички, які допоможуть їм провести будь-які торги” - Мирослав Сімка

22.06.2018 12:14

Мережа ЛЖВ: моніторинг медичних закупівель

6 представників регіональних відділень Мережі ЛЖВ є членами DOZORRO Спільноти

31.05.2018 17:08

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання