Від скарг до партнерства. Як працює координатор DOZORRO у Рівненській області

09.07.2018 11:30

Усім відоме народне прислів’я про те, що «від кохання до ненависті один крок». Науковці навіть довели обґрунтованість такої фрази. А я спробую розповісти приклад зворотнього процесу, щоправда, у дещо незвичній сфері людських взаємовідносин – публічних закупівлях.

Стосунки громадської ініціативи «За чесний тендер» з Висоцькою сільською радою Дубровицького району Рівненської області розпочиналися звично. Ми здійснювали моніторинг публічних закупівель на ProZorro, знаходили порушення й писали скарги.

Проблеми й цілі

Першим в очі потрапила закупівля робіт з «Будівництва спортивного залу на території Золотинської ЗОШ І-ІІ». Проаналізувавши документи переможця, ми виявили ряд невідповідностей з вимогами тендерної документації замовника. Як наслідок - лист до регіонального Управління Держаудитслужби, де наші припущення підтвердили і пообіцяли врахувати при наступній перевірці. Перемога!

Пізніше ми проаналізували тендер на закупівлю «Легкового автомобіля RENAULT». Саме оголошення вже містило посилання на конкретну торгову марку, а в тендерній документації ми знайшли й інші дискримінаційні вимоги. Про ці порушення була поінформована ДАСУ, яка знову підтвердила виявлені порушення та має врахувати при плановій перевірці. Перемога?

Пройшов певний час, ми з колегою проводили тренінг для представників тендерних комітетів об’єднаних територіальних громад. Переглядаючи список учасників, бачу – Висоцька сільська рада. Так і познайомилися з Сергієм Івановичем Самко, головою тендерного комітету та «злісним порушником» Закону України "Про публічні закупівлі". Але коли ми оголосили, що шукаємо партнерів для спільної роботи по підвищенню ефективності закупівель, розширенню конкуренції, зменшенню скарг, більшого застосування аналітичних інструментів DOZORRO, Сергій Іванович відгукнувся першим. Перемога?

Партнери у Рівненській області

Ми узгодили та підписали Меморандум про співпрацю. В ході подальшої роботи ми зрозуміли, що порушення Висоцької сільської ради були зумовлені не злим наміром, а скоріше недостатністю знань та досвіду. Так часто буває у невеликих замовників, які, на жаль, не завжди мають достатній рівень підготовки. Закликаємо усіх керівників громад чи бюджетних організацій не економити на тендерних комітетах, на їх підготовці й додатковому матеріальному заохоченні. Адже ці кошти повернуться сторицею, якщо не економією, то кращою якістю закупленого на тендерах. У цьому ми переконувалися неодноразово. Сьогодні ми активно співпрацюємо з Висоцькою сільською радою, філією ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Рівненська регіональна дирекція"Гощанською селищною радоюМлинівською та Мирогощанською громадами. Дещо “пробуксовує” співпраця з Рівненським обласним клінічним лікувально-діагностичним центром імені Віктора Поліщука, але всьому свій час.

У своїй роботі, за результатами аналізу проведених закупівель, практикуємо підготовку рекомендацій замовникам, де вказуємо на можливі порушення чи недоліки в тендерній документації чи в дотриманні процедур, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”. Консультуємо також по телефону, щомісяця проводимо навчання для різних категорій слухачів: учасників, замовників, журналістів й активістів.

Результати роботи

Що дає така співпраця? Наприклад, ми допомагали поширювати інформацію про закупівлю шкільних меблів Млинівською селищною радою. Як наслідок, свої пропозиції подали аж 6 учасників, а економія коштів платників податків склала понад 321 тис.грн., при очікуваній вартості 721 тис.грн, виходить близько 45 %. Ці кошти зможуть піти на інші потреби освітян селища, можна закупити додаткові методичні матеріали, оргтехніку чи спортивний інвентар.

Корисною така співпрацю є і для конкретних членів тендерних комітетів. Дуже часто вони роблять незначні помилки, за які потім можуть бути покарані. Наприклад, Гощанська селищна рада порушила строки публікації звітів по 2 закупівлях. Подібні проблеми були і у Млинова. 

В свою чергу, Мирогощанська сільська рада в тендерній документації керувалася ще деякими пунктами старого Закону України “Про здійснення державних закупівель”, а також ставила в тендерній документації умови та характеристики, які можуть вважатися дискримінаційними. Крім того, члени тендерного комітету не показали у електронній системі закупівель розірвання договору.

Дискримінаційні та надмірні вимоги були й в закупівлях Рівненської регіональної дирекції НСТУ. Якщо держаудитори захочуть показати свою роботу, то за такі помилки можуть оштрафувати членів тендерного комітету. Ми ж розробляємо рекомендації замовникам, звертаємо на це увагу, аби помилки були виправлені ними самостійно.

Зараз Висоцьк не проводить багато закупівель, але Сергій Іванович продовжує бути найактивнішим дозвонювачем. Консультується щодо правильного оформлення тендерної документації, вимог до замовника, технічних характеристик предмету закупівлі. Наприклад, як купити газ, адже раніше цього на відкритих торгах не робили, чи той же злощасний автомобіль, який ніхто продати селу не хоче. Одним словом, переймається тим, щоб його закупівлі пройшли чесно та громада мала усе необхідне на вигідних умовах.

Далеко не завжди це вдається, є проблеми у роботі об’єктивні та суб’єктивні. Але сьогодні ми можемо сміливо заявити усім потенційним партнерам – Висоцька сільська рада у закупівлях поводиться чесно і стане для вас надійним партнером. А якщо ні, у вас завжди є можливість залишити свій відгук на DOZORRO.

Звіт Рахункової палати про стан публічних закупівель у 2017 році необ’єктивний та непрофесійний

У своїй позиції експерти ТІ й громадські активісти висловлюють сумніви щодо його об’єктивності та неупередженості

27.07.2018 13:36

Офіс регіонального розвитку: провідники змін

Місією Офісу Регіонального Розвитку є формування відкритого, демократичного, ліберального громадянського суспільства в Україні

21.06.2018 18:15

Мережа ЛЖВ: моніторинг медичних закупівель

6 представників регіональних відділень Мережі ЛЖВ є членами DOZORRO Спільноти

31.05.2018 17:08

«Центр медіарозслідувань «Прозоро»: викриває корупційні схеми

У червні 2017 року ГО «Центр медіарозслідувань «Прозоро» долучилась до DOZORRO-спільноти

17.05.2018 14:16

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання