Падіння до гривні під відеонаглядом

11.09.2017 14:18

У Хмельницькій області є таке місто обласного значення Славута, в якому мешкає близько 35 тисяч населення. Місцева влада вирішила не відставати від решти регіонів, які активно впроваджують у життя зовнішнє відеоспостереження, та погрузла в паперову роботу. Спочатку на світ народилася багатообіцяюча програма “Реформування і розвиток житлово-комунального господарства Славути на період 2016-2018 роки”. Темі відеонагляду тут присвячений скромний розділ, в якому сказано: місто готове витратити 1,1 млн. грн. коштів платників податків на придбання, встановлення та обслуговування системи вуличного відеонагляду.

Під «ялинку 2016 року» депутати Славутської міської ради підтримали створення робочої групи з розробки Програми системи відеоспостереження на 2017-2018 роки. До її складу ввійшли шість місцевих обранців, три начальники з підрозділів виконкому та представник поліції. До 1 лютого 2017 року ця компанія за тимчасовими інтересами мала підготувати певні напрацювання і покласти їх на мерський стіл.

Як з‘ясувалося, “дітищем” робочої групи стала тендерна документація, яка лягла в основу оприлюдненої допорогової закупівлі виконкому Славутської міської ради щодо виготовлення проектної документації по об'єкту “Будівництво мереж відеонагляду по м. Славута”. Очікувана вартість закупівлі становила 80 тис. грн. Однак усі напрацювання депутатів і представників влади пішли коту під хвіст, а тендерний комітет 11 серпня відмінив електронну закупівлю, обгрунтувавши це необхідністю внесення суттєвих змін до технічного завдання. Замовник визнав, що робоча група не врахувала ряд суттєвих вимог, що можуть вплинути на подальше функціонування системи відеоспостереження в цілому. Простими словами, по-дилетантськи підійшли до розв’язання цієї проблеми.

Також замовник у рішенні про відміну взяв зобов’язання відкорегувати технічне завдання та повторно оголосити тендер на майданчику ProZorro.

Натомість на “тендерну реабілітацію” виконком Славутської міської ради витратив аж 6 хвилин (!) і поспіхом створив нове оголошення електронної допорогової закупівлі, який з тріском раніше був провалений. З аналізу оновленого варіанту технічних завдань свідчить, що замовник зменшив вимоги до зберігання записаних відеофайлів – з 60 до 30 діб. Ще рада відмовилася від безкоштовного програмного забезпечення моніторингу, що підтримує Microsoft Windows, MAC OS, Android, iOS, який вона нав’язала у попередньому вигляді тендерної документації.

В цілому ж, нічого не змінилося - очікувана вартість закупівлі так і залишилася на позначці 80 тис. грн. На торги прийшли чотири столичні фірми. При цьому первинні пропозиції двох – ТОВ “Секур інтеграція” і ТОВ “Віал-Візіон” – були суттєво нижчими від решти.

Проте весь драматизм ситуації припав на сам аукціон. “Секур інтеграція” і “Віал-Візіон” настільки загралися, що їхні стартові позиції 47 тис. грн. і 49 тис. грн. “згоріли” до 50 копійок і 1 гривні, відповідно!

На жаль, замовник ще дужче розкрутив маховик безглуздості цього тендера, заявивши про намір укласти договір не з переможцем ТОВ “Секур інтеграція”, а з його візаві ТОВ “Віал-Візіон”, яке дало ціну 1 грн при очікуваній вартості у 80 тисяч! У протоколі відхилення тендерний комітет пояснив, що “Секур інтеграція” не підтвердив досвід виконання робіт з виготовлення проектної документації.

За даними бізнес пошукового ресурсу “Youcontrol”, ТОВ “Віал-Візіон” засновано киянином Віталієм Панасюком у серпні 2015 року. За даними системи ProZorro, це перший досвід вказаної фірми у змаганні на майданчику електронних державних закупівель.

ТОВ “Секур інтеграція” створено у липні 2014 року мешканцем Києва Олегом Костовським і спеціалізується на оптовій торгівлі побутовими електротоварами й електронною апаратурою побутового призначення для приймання, записування, відтворювання звуку й зображення. За відомостями пошуковика “Zaкупівлі 2.0”, цього року підприємство виграло тендери на поставку систем відеоспостереження Національній музичній академії України імені П. І. Чайковського, телевізійного й аудіовізуальне обладнання для Управління поліції охорони в Хмельницькій області, обладнання для відеонагляду для НГВУ “Полтаванафтогаз” ПАТ “Укрнафта”.

Отже, нам же залишається спостерігати за розвитком «страстєй» навколо цієї допорогової закупівлі, адже з 22 серпня 2017 року вона зависла на стадії наміру Замовника укласти договір. Фінішування ж має відбутись зовсім скоро, адже відповідно до Наказу МЕРТ України від 13.04.2016 р. Замовник зобов’язаний завершити Закупівлю шляхом підписання договору або відміни Закупівлі протягом 30 днів з кінцевого строку подання пропозицій (у нашому випадку кінцевий строк подання пропозицій - 19 серпня 2017 р.).

 

Як депутат Кам’янець-Подільської міськради заробляє на закупівлях

За два роки депутат Кам’янець-Подільської міської Андрій Конюшенко як ФОП отримав 25 держзамовлень від департаменту міської ради, депутатом якої він на сьогодні є. Загальна сума цих договорів складає 3,8 млн.грн.

01.03.2018 19:15

Квест із 4 спроби: як сільська рада сіла в автівку депутата

Копистинська сільська рада вирішила купити службовий автомобіль очікуваною вартістю 310 тис. грн. Це одна з дороговартісних закупівель після капітального ремонту пішохідних доріжок Богдановецького ДНЗ та будівництва зовнішніх мереж водопостачання, яку цього року провела місцева сільрада.

11.12.2017 16:22

Електрокар для департаменту освіти: як хмельницька мерія хоче пересадити свої підрозділи на екологічний транспорт

Тенденція переходу на екологічні види транспорту вже не один рік крокує світом та звичайно ж сьогодні вже добралась і до України. Як виявилось в минулому році, Хмельницький у цьому екологічному процесі також не пасе задніх.

23.10.2017 14:02

Хмельницькі тролейбуси: відмовилися від російських моторів заради російської електроніки?

Комунальне підприємство “Хмельницькелектротранс” розіграло довгоочікуваний великий тендер із закупівлі партії новеньких тролейбусів очікуваною вартістю 34,8 млн грн.

12.10.2017 19:02

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання