Прозорі витрати на книги

29.06.2017 13:13

Обшарпані старі книги та майже неоновлювальний фонд сільської бібіліотеки. Саме таку картину побачили журналісти в Чорнухинскому районі на Полтавщині, коли приїхали дивитися архітектурні пам’ятки району - школи Лохвицього земства. Після чого по фейсбуку був кинутий клич, і вже за півроку френди журналістів переслали в районні бібліотеки більше 100 сучасних україномовних книг, чим дуже і дуже потішили місцевих дітлахів. Але чи купують книги для бібліотек коштом платників податків? А якщо й купують то які? 

Вирішив дослідити за допомогою інформації в системі ProZorro. У 2016 році Мінкульт з держбюджету отримав 40 млн. гривень на придбання україномовних книг для бібліотек, хоча ще у 2015 році на це виділялося всього 9 млн.гривень. У кінці 2017-го міністерство прозвітує про виділені кошти цього року. Для реалізації різних бюджетних програм також виділяють кошти на книги. Цікаво, а у вашу бібліотеку книги потрапили?

Як бачимо, на ProZorro, книги в бібліотеки закуповують, при цьому часто витрачаючи немалі кошти. Наприклад в Києві для бібліотеки ім. Лесі Українки планують закупити книги в 16 лотах більш ніж на 1 млн. гривень. Загальна кількість закуплених книг - декілька тисяч, а економія - менше 20 тисяч гривень.

Разом з тим, на мінкультівські кошти книги закуповуються не для всіх бібліотек, а лише для обласних та міських обласного значення. В сільські, міські та районні бібліотеки книги закуповуються за рахунок місцевих бюджетів. При цьому, в селах бібліотеки, як правило відсутні, а на шкільні кошти не виділяються. Тому і приходиться людям доброї волі збирати книги для сільських бібліотек.

До 2016 року у кожній області була особа, яка була відповідальною за закупівлю книг для бібліотек областей. Ці представники вибирали книги та видавництва чи підприємства, де ці книги закуповували, після чого вони розпроділялися по бібліотекам.

У 2016 році схема з закуповуванням книг для бібліотек покращилася, хоча далека від ідеалу: видавці книг пропонують перелік книг та вибрану тематику на комісію при Мінкульті. Відповідна експертна комісія вибирає список книг, які варто на їх думку закупити в бібліотеки. Потім експерти, своєю найекспертнішою (я тролю,звісно) думкою складають рейтинг книг, який впливає на кількість певного найменування, що мають закупити. Громадськість не є експертами, тому на вибір книг, які варто закуповувати для бібліотек поки вплинути не може.

“Були ситуації, коли в бібліотеки Полтавської області приходили путівники по Києву. Так, вони були цікавими, але на скільки вони доцільні?”- розповіла Олена, волонтер з Полтавської області


Моніторинг закупівель книг на ProZorro показав, що хитрість замовників, яка дозволяє проводити допорогову закупівлю, на книгах майже не використовується. Лише одна закупівля не дотягувала двох тисяч гривень до потрібної для аукціону суми, але книги закуповувалися для університету фізкультурників, що не відноситься до парафії Мінкульту.

Але були ситуації, коли закупівлі проводилися рівно у критичній сумі для аукціону: 200000 гривень.

Загалом, у 2017 році в Україні вже провели за рахунок місцевих бюджетів та програм близько ста закупівель книг у не обласні бібліотеки на загальну суму близько 4,3 млн гривень.

Наприклад у херсонські бібліотеки уже закупили книг на 800 тисяч гривень, при цьому, що вигода склала всього 2 тисячі.

В основному закуповують художню літературу, часто закупки розбивють на декілька лотів.

Інформації про розкрадання розкрадання коштів на бібліотечні книги поки що немає. Але чи були такі випадки? Скоріш за все, що так, але на закупівлю книг виділяється куди менше коштів ніж на ремонти, тому і увага до цих закупівель менша. Єдиний можливий момент махінацій з книгами - закупівля їх за завищеною ціною. Замовник домовляється з постачальником і вартість книг є на 20-30% більше ніж має бути. Хоча такі дії не дуже розповсюджені у наш час. Але у вас є шанс це виправити і допомогти нам знайти порушення при закупівлі книг.

Заходите на ProZorro, вибираєте вашу бібліотеку і шукаєте закупівлю. Якщо книги закуповували, то йдіть у бібіліотеку та просіть ці книги вам почитати. Якщо таких книг немає - пишіть відгук на DOZORRO, ми розберемося!

Закупівлі в пожежному порядку

Більше року тому прес-служба ДСНС заявила про перемогу - на закупці 98 машин зекономили біля 25 млн. гривень. Здається, ж все добре і перемога очевидна, але чи все так гладко? Як взагалі закуповуються пожежні машини та чи є якісь проблеми з цим?

21.09.2017 02:15

Невідкладні автомібільні закупівлі

Скільки закуповують машин для медицини в Україні? Чи немає монополістів-постачальників? Як саме авто закуповують?

28.07.2017 21:48

Тест на побори в Пісочині - негативний. Справді?)

Прийшла відповідь щодо ситуації з поборами за аналізи у Пісочині. 

21.07.2017 16:47

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання