Як замовнику знайти приклад якісної тендерної документації

20.02.2024 13:00

Яка потреба?

Зробити документацію, щоб придбати товари, роботи чи послуги, які раніше ще не купували.

Що робимо?

Знаходимо успішні та максимально конкурентні закупівлі таких позицій (ті, на які прийшли найбільше учасників) і переглядаємо тендерну документацію замовника. 

Чому це важливо?

Зрозуміла документація без дискримінаційних вимог — один із важливих елементів, що може забезпечити високий рівень конкуренції.  


Крок 1. Уявімо, що управління освіти запланувало вперше купити через Prozorro інтерактивні дошки. Тож перед оголошенням процедури хоче подивитися на тендерну документацію, за якою успішно закупили такі самі інтерактивні дошки інші замовники.

Щоб знайти закупівлі цього товару, на листі  «Тендери/лоти» додатку «12. Етап закупівель» потрібно прописати основні варіанти, як інші замовники могли б назвати інтерактивні дошки.  Щоб якомога краще здійснити пошук, треба правильно ввести запит. Тож у полі «Лот» вписуємо *інтерактивн? дошк* і робимо відбір усіх результатів. Додаткові знаки потрібні, щоб врахувати можливі варіації в словах —  наприклад, інше закінчення. 

Читайте також: поради для ефективного пошуку в модулі


Крок 2. Переходимо до наступного кроку – тепер нам потрібно знайти тендерну документацію. Ми припускаємо, що якщо Замовнику вдалося кілька разів провести закупівлі із великою кількістю учасників (4 і більше), у нього якісна й зрозуміла ТД. Для цього на листі «Тендери/лоти» відбираємо лоти із бажаним рівнем конкуренції. Встановіть відбір у колонці «Кількість учасників закупівлі» >3. 

Далі треба перевірити, чи справді в цих закупівлях купували те саме, що й ми. Тож переходимо за посиланням на одну із закупівель на Prozorro і вивчаємо документи. Зробіть так з кількома різними закупівлями. Після цього можна скопіювати кілька варіантів тендерної документації, щоб можна було вибрати одну із них для доопрацювання.

Крок 3. Додатково нам важливо переглянути тендери, на які подали скаргу в АМКУ. Це необхідно для того, щоб розуміти, на що зазвичай скаржаться учасники і які скарги АМКУ задовільняє. Адже фактично, наявність таких небезпечних моментів у вашій тендерній документації потенційно зменшує можливу конкуренцію і створює загрозу, що й на вашу закупівлю поскаржаться до АМКУ. Для цього спочатку зніміть відбір кількості учасників у закупівлі (натисніть хрестик біля цього фільтра в стрічці відборів). Потім перейдіть на лист «Аналіз скарг» оберіть вкладку «Скарги». 

Блакитне слово «Скарга» — це посилання на закупівлю зі скаргою на Prozorro. Для того, щоб ознайомитися з текстом скарги та рішенням АМКУ по ній, перейдіть по цьому посиланню та прогортайте сторінку, що відкрилася, вниз до розділу «Скарги до процедури». 

Інструкцію оновлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Як знайти потенційних постачальників

Як запросити потенційних постачальників для потенційних консультацій щодо підготовки недискримінаційної тендерної документації

20.02.2024 15:00

Посилання на BI Prozorro: як зберегти те, що ви наклацали

Як послатися на дані в публічному модулі аналітики зі збереженням відборів.

07.02.2024 17:10

Як знайти договори без звіту про виконання

Покрокова інструкція, як знайти у BI Prozorro договори, про які ви забули прозвітувати.

03.01.2024 14:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання