Медреформа: в лікарнях зникнуть “благодійні внески”, зарплати лікарів виростуть

26.06.2018 16:04

Під час моніторингу медичних закупівель Інститу адвокації та аналітики нерідко зустрічає випадки перебування замовника в процесі припинення статусу юридичної особи. Масовість таких випадків серед лікарень пов’язана з впровадженням нової моделі фінансування охорони здоров’я. Пояснюємо детально, що отримають лікарні від нового статусу. 

В межах реформи лікарням необхідно реорганізуватися. Змінити свою організаційно-правову форму аби перетворитися з бюджетної установи на комунальне некомерційне підприємство (далі - НКП). Такі зміни передбачені законодавством. Близько 150 закладів первинної медичної допомоги вже працюють у новому форматі. В контексті змін, які впроваджуються медичною реформою, лікарням необхідно стати гнучкішими та автономнішими, отримати більшу свободу у плануванні власної діяльності та витримати конкуренцію на ринку медичних послуг. Оптимальним шляхом вирішення цього питання є трансформація.

1. Фінансова самостійність

Отримуючи статус НКП, заклад отримує можливість самостійно формувати кадрову політику, внутрішню структуру, розпоряджатись власними ресурсами. Фінансування установи здійснюватиметься за фінансовим планом, на відміну від бюджетних установ, де існує постатейний кошторис. Ключова відмінність двох цих документів полягає у гнучкості: кошторис передбачає розподіл вже наявних коштів за визначеним переліком статей, на які установі дозволено витрачати кошти. У фінансовому плані відсутні такі часові та статейні обмеження. 

2. В кінці року гроші “не згорають”

Цей документ є одним з інструментів досягнення поставленої мети, що дозволяє кожному закладу індивідуально визначити свої матеріальні та фінансові потреби і спланувати їх забезпечення. Бюджетна установа в кінці року зобов’язана повернути залишок коштів назад у бюджет, проте, в такому випадку, наступного року цей заклад може отримати менший обсяг коштів на ту суму, яку повернув минулого. Фінансовий план, на відміну від кошторису, не потрібно планувати так, щоб встигнути витратити весь обсяг коштів до кінця бюджетного року. Невикористання лікарнею коштів у бюджетному році не може бути підставою для зменшення обсягу бюджетних коштів

3. Відмова від “благодійних внесків” 

Іншим аспектом трансформації установи з бюджетної у некомерційне підприємство - є право на відкриття власного банківського рахунку та отримання на нього коштів від фізичних/юридичних осіб за надані послуги не в якості «благодійних внесків», а як офіційну оплату за ті послуги, які лікарня матиме право надати на платній основі.

4. Вищі зарплати лікарям

Заробітна плата після заміни кошторису фінансовим планом не визнається більше захищеною статтею видатків. Лікарня отримує право самостійно встановлювати форми, умови та системи оплати праці. Організація оплати праці працівників регулюватиметься договорами, які лікарня укладатиме з своїми працівниками. Тобто, заклад зможе вільно розпоряджаючись своїми фінансами, формувати посадовий оклад для лікарів та застосовувати різні види додаткових доплат, стимулюючи зацікавленість лікаря у результатах його роботи. Ініціатива створена, щоб наданти лікарням можливості підвищити до гідного рівня зарплату медиків. Проте, в цьому одночасно закладений також і потенційний ризик, пов’язаний людським фактором, взаємовідносинами між керівництвом та підлеглими в середині закладу тощо. 

Новостворені НКП повторно проходять процедуру отримання ліцензії на провадження медичної практики. Незважаючи на те, що НКП переймає всі права, обов’язки та майно бюджетної лікарні, Закон України дозволяє правонаступнику працювати в рамках попередньої ліцензії обмежений термін. Лікарня матиме три місяці, щоб отримати ліцензію на медичну практику повторно. Для допомоги лікарням у впровадженні таких змін у 2018 році МОЗ України випустило спеціальні методичні рекомендації щодо перетворення закладу у НКП. 

Спочатку закупівлі ліків з Нацпереліку, а потім все інше

З 1 січня 2018 року всі заклади охорони здоров'я повинні закуповувати ліки відповідно до Національного переліку основних лікарських засобів

21.05.2018 17:47

Медреформа: як зміняться закупівлі

З 2 квітня в Україні стартував перший етап медичної реформа. Як вона вплине на закупівлі сфери? Які види медичних послуг покриватимуться з бюджету? Як новоутворена Національна служба здоров’я України замовлятиме послуги? 

17.04.2018 11:23

"Полтавагазвидобування": ілюзія прозорості ?

«Полтавагазвидобування» – філія ПАТ «Укргазвидобування». Отож, відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» газопромислове управління не зобов’язане проводити всі свої закупівлі через Prozorro. Втім, замовник провів через систему уже 890 закупівель. Одна з них потрапила в наше поле зору.

13.09.2017 18:23

Лайфхак з наполегливості від учасника закупівель

Боротьба почалася у квітні 2016 року, коли після невдалих відкритих торгів на закупівлю палива КАТП 1628 оголосило переговорну процедуру та провело її за відсутності обґрунтованих і документально-підтверджених підстав.

26.06.2017 15:51

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання