Лайфхак з наполегливості від учасника закупівель

26.06.2017 15:51

Із початком функціонування системи електронних закупівель ProZorro всі зацікавлені особи отримали можливість слідкувати за тим, як витрачаються бюджетні кошти. А представники бізнесу отримали більше механізмів для захисту власних інтересів. Тим не менш, не всі замовники досі розуміють головні принципи системи публічних закупівель. Фігурантом справи цього разу є сумнозвісне Полтавське КАТП 1628, про закупівлі якого уже розповідала Марта Гоголь. Цього замовника не зупиняють навіть рішення винесенні АМКУ. А от учасники закупівель палива їм попалися не прості.

Лайфхак від свідомого учасника ТОВ «Торговий Дім Автотранс-Ойл» про те, як НЕ ЗДАВАТИСЬ.

Боротьба почалася у квітні 2016 року, коли після невдалих відкритих торгів на закупівлю палива КАТП 1628 оголосило переговорну процедуру та провело її за відсутності обґрунтованих і документально-підтверджених підстав. ТОВ «Торговий Дім Автотранс-Ойл» подало скаргу до АМКУ, проте скаргу залишили без розгляду через те, що на момент розгляду між замовником та ТОВ «Торговий Дім «СКФ» вже було укладено договір. Далі був зрив відкритих торгів через порушення Замовником строків оприлюднення інформації.

Пізніше історія взаємовідносин замовника та учасника з tender.me.gov.ua/ перекочувала до електронної системи Prozorro. З того моменту всі фокуси КАТП 1628 стали відкритими для всіх, але це жодним чином не вплинуло на добросовісність дій замовника.

Учасник почав активно використовувати всі можливі шляхи захисту своїх інтересів. Отже, якщо учасник вважає, що його права порушуються під час здійснення закупівлі, першим, що зазвичай роблять у такому випадку – звертаються до замовника через електронну систему. Як бачимо по цій закупівлі їх тут багато.

Із 3-х конкурентних закупівель палива, які вдалось завершити, маємо у трьох випадках звернення до замовника з приводу усунення порушень та неправомірної дискваліфікації. Після того, як звернення до замовника не спрацювало, доцільно поскаржитись до АМКУ, що ТОВ «Торговий Дім Автотранс-Ойл» й зробив двічі. АМКУ виносить рішення «скасувати рішення замовника щодо визначення переможця». Після чого, відповідно КАТП 1628 повинно було наново розглянути найбільш економічно вигідну пропозицію, але відхилило її повторно. І знову скарга до АМКУ.

І креатив замовника на завершення - торги відміняються за причини «здійснення закупівлі неможливе внаслідок дії непереборної сили».

Більшість незадоволених учасників зневірюються, але не в цій історії. Натомість ми маємо більше року гри у «короткий пас». Так виглядає «календар дій» учасника по захисту своїх прав та інтересів:

У період всіх цих «митарств» учасник паралельно стягував заборгованість з КАТП 1628 за договором на відпуск товару (палива) за пластиковими картками.

І на сам кінець, уточнення відповіді від Національної поліції: 10.03.2017 р. відкрите кримінальне провадження №42017170000000090 за ч.3 ст.191 КК України за фактом привласнення, чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Заява ТОВ «Торговий Дім Автотранс-Ойл» приєднана до матеріалів вище зазначеної справи. 19 травня суддя Октябрського районного суду м. Полтави виніс ухвалу про надання слідчому СУ ГУНП в Полтавській області дозволу на тимчасовий доступ та вилучення копій документів, які стосуються організації та проведення на протязі 2015-2017 років комітетом конкурсних торгів КАТП 1628 державних та публічних закупівель.

Сьогодні бізнес шукає нові механізми, що можуть слугувати для захисту їх інтересів у питаннях відвертої несправедливості, неоднозначності та недосконалості чинного законодавства. Першим, що вони мають робити – активно і вперто скаржитися, звичайно ж, за підтримки усіх можливих каналів поширення інформації: засобів масової інформаці, соціальних мереж і моніторингового порталу Dozorro. Адже зараз через неврегульованості та неузгодженості чинного законодавства виникають складнощі з притягненням до відповідальності недобросовісних замовників, як і у випадку, який ми розказали зараз. Про схеми, які використовують замовники для вибору бажаного контрагента, і які не підпадають під жоден склад адміністративного правопорушення, детально ми розкажемо в наступному блозі.


PS. З відповіддю цього замовника на запити Transparency International Україна ви можете ознайомитися за посиланням.

Медреформа: в лікарнях зникнуть “благодійні внески”, зарплати лікарів виростуть

В межах реформи лікарням необхідно реорганізуватися. Змінити свою організаційно-правову форму, щоб перетворитися з бюджетної установи на комунальне некомерційне підприємство

26.06.2018 16:04

Спочатку закупівлі ліків з Нацпереліку, а потім все інше

З 1 січня 2018 року всі заклади охорони здоров'я повинні закуповувати ліки відповідно до Національного переліку основних лікарських засобів

21.05.2018 17:47

Медреформа: як зміняться закупівлі

З 2 квітня в Україні стартував перший етап медичної реформа. Як вона вплине на закупівлі сфери? Які види медичних послуг покриватимуться з бюджету? Як новоутворена Національна служба здоров’я України замовлятиме послуги? 

17.04.2018 11:23

"Полтавагазвидобування": ілюзія прозорості ?

«Полтавагазвидобування» – філія ПАТ «Укргазвидобування». Отож, відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» газопромислове управління не зобов’язане проводити всі свої закупівлі через Prozorro. Втім, замовник провів через систему уже 890 закупівель. Одна з них потрапила в наше поле зору.

13.09.2017 18:23

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання