"Полтавагазвидобування": ілюзія прозорості ?

13.09.2017 18:23

У квітні «Полтавгазвидобування» оголосило про проведення допорогової закупівлі з 3 лотами. Закупівлі двох з них здалися нам досить цікавими: запасні частини до автомобілів ВАЗ та ГАЗ.

По кожному лоту взяли участь у торгах 3 учасника. Одного з них ТОВ «ІСТОК-АВТОЗАПЧАСТИНА» дискваліфікували правомірно: підприємство мало прострочений сертифікат дилера. Другий учасник ТОВ «ДНІПРОАВТОЗАПЧАСТИНИ» пішов шляхом першого. Його пропозицію відхилили, вказавши , що «надано уповноважуючі документи не від всіх виробників, вказаних в ціновій пропозиції учасника». Лише через місяць на Dozorro «Полтавгазвидобування» пояснило, що у ТОВ «ДНІПРОАВТОЗАПЧАСТИНИ» відсутні дилерські повноваження від одного з підприємств, товар якого було надано учасником. Припустимо, що причина вагома, хоч перевірити її ми не змогли. Однак, дивним здається, що її озвучили лише за місяць після проведення торгів.

Тепер найцікавіше. Переможцем у торгах по 2 лотам став Ігор Жаріков з 2 різними підприємствами: ПП «Полтаваавтозапчастина» і ТОВ «ПОЛТАВААВТОЗАПЧАСТИНА ПЛЮС». Але в обох випадках є ряд порушень.

1. Пропозиція учасника не відповідає технічній документації замовника. Немає аналогічних договорів, різних довідок. Взагалі майже нічого немає, окрім цінових, технічних характеристик та дилерського сертифікату.

2. Сам сертифікат заслуговує на окрему увагу. Усі три учасника мають цей документ від 1 фірми - ТПК «Омега-автопоставка». Сертифікат завжди видається на рік і кінцевий строк використання завжди вказаний на документі. У дискваліфікованих учасників сертифікати справжні, у одного, як ми говорили раніше, прострочений. Але, фактично, сканкопії зроблені з оригіналу. Натомість, у ПП «Полтаваавтозапчастина» взагалі немає відповідного документу, а в документації ТОВ «ПОЛТАВААВТОЗАПЧАСТИНА ПЛЮС» по іншому лоту – сканкопія з ксерокопії, на якому немає дати видачі та дати закінчення дії. Можна припустити, що він або ж дуже старий, або підроблений. У будь-якому випадку він не дійсний.


До речі, пропозиція цього учасника не була найвигіднішою: загальна сума «переплати» по 2 лотам складає 600 тисяч гривень. Тож ми можемо припустити, що саме цей учасник був важливішим для замовника, аніж економія.

Дискваліфікований учасник ТОВ «ДНІПРОАВТОЗАПЧАСТИНИ» намагався оскаржити закупівлю і в АМКУ, і в  ДАСУ. Втім, зверталися не з приводу неправомірного обрання переможця – а з приводу відхилення своєї пропозиції.

Хоча у відповіді аудиторів все ж міститься цікавий факт: керівництво підприємства «Полтавгазвидобування» не допустило  посадових осіб Держаудитслужби до проведення заходів державного фінансового контролю, про що поінформовано правоохоронні органи. Тож здійснити перевірку так і не вдалося.

Власне підприємства Ігоря Жарікова також цікаві, особливо ТОВ «ПОЛТАВААВТОЗАПЧАСТИНА ПЛЮС». Підприємство є досить популярним серед замовників Полтавської області: воно уже підписало 13 контрактів на суму 5,8 мільйонів гривень. А у березні 2017 стало фігурантом розслідування громадськості.

Відповідно до ЄДР, реєстрацію фірми здійснили у 2006 році. Однак керівник і підписант вказаний лише з 2016 року. Тож стає не зрозумілим, чи підприємством 10 років ніхто не «правив», чи при реєстрації допустили технічну помилку і ПП «Полтаваавтозапчастина» на сьогодні існує трохи більше року, за який змогла отримати майже 6 млн. грн.

Схожа ситуація з закупівлею Полтавгазвидобуванням манометрів. Також 3 учасника, 2 дискваліфікації, а переможець – з найвищою ціною. При цьому, дискваліфікація була правомірною, обрання переможця – ні, адже він допустив ті самі помилки: немає установчих документів та деяких довідок.

Іноді газовики пишуть в ТД, що учаснику, який є акредитованим можна не надавати незмінні документи. Але в такому випадку треба надавати довідку про свою акредитованість. Також такі учасники мають значитися в списку на сайті. Але жоден з вищеописаних учасників не є акредитованим. Тож, у Полтавгазвидобування, виявляється, подвійні стандарти відповідності учасників.

Загалом, у філії ПАТ «Укргазвидобування» майже 40% закупівель, по яким дискваліфіковано усіх учасників, крім того, який мав найвищу ціну. При цьому, причини дискваліфікації законні: або ж відмова від підписання договору, або ж ненадання оригіналів документів. Сподіваємося, що ПАТ «Укргазвидобування», як відповідальний користувач Prozorro, зверне увагу на закупівлі свого дочірнього підприємства. А ми, у свою чергу, продовжимо слідкувати за закупівлями «Полтавгазвидобування».

Медреформа: в лікарнях зникнуть “благодійні внески”, зарплати лікарів виростуть

В межах реформи лікарням необхідно реорганізуватися. Змінити свою організаційно-правову форму, щоб перетворитися з бюджетної установи на комунальне некомерційне підприємство

26.06.2018 16:04

Спочатку закупівлі ліків з Нацпереліку, а потім все інше

З 1 січня 2018 року всі заклади охорони здоров'я повинні закуповувати ліки відповідно до Національного переліку основних лікарських засобів

21.05.2018 17:47

Медреформа: як зміняться закупівлі

З 2 квітня в Україні стартував перший етап медичної реформа. Як вона вплине на закупівлі сфери? Які види медичних послуг покриватимуться з бюджету? Як новоутворена Національна служба здоров’я України замовлятиме послуги? 

17.04.2018 11:23

Лайфхак з наполегливості від учасника закупівель

Боротьба почалася у квітні 2016 року, коли після невдалих відкритих торгів на закупівлю палива КАТП 1628 оголосило переговорну процедуру та провело її за відсутності обґрунтованих і документально-підтверджених підстав.

26.06.2017 15:51

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання