Нова компанія, старі прізвища: кого міська влада Дніпра контрактує на ремонти лікарень

18.05.2020 23:00

Дніпровські медики підписали договір на ремонт лікарні за процедурою COVID-19 з компанією, яку заснували лише пів року тому.  Її бенефіціар — фігурант численних кримінальних проваджень, якого визнавали винним у розтраті бюджетних грошей.  

Нашу увагу привернув договір на закупівлю послуг з поточного ремонту за процедурою COVID-19, який у Prozorro опублікувала Дніпровська міська клінічна лікарня №8 з компанією “Плутон 2019”. Поточний ремонт не входить до переліку товарів і послуг, для боротьби з коронавірусом, які можна купувати без аукціону.  

Представниця лікарні Альона Грановська у коментарі DOZORRO заявила, що ремонтні роботи необхідно було проводити швидко. Бо лікарня №8 одна з опорних у Дніпропетровській області для госпіталізації пацієнтів з COVID-19. Але через застарілі комунікації не було можливості під'єднувати необхідне для лікування обладнання та приймати захворілих.

“Щоб під’єднати насоси, ШВЛи , були необхідні додаткові роботи. Бо кількість захворілих росте, а лікарня не готова їх приймати”, — прокоментувала ситуацію відповідальна за закупівлі у Дніпровській міській клінічній лікарні №8 Альона Грановська. 

Медики підписали з підприємцями два договори на ремонт будівлі лікарні. Загальна вартість договорів на ремонт склала майже 2,5 мільйони гривень. За ці кошти представники “Плутон 2019” мають провести косметичний ремонт приміщень, замінити каналізацію, встановити нове освітлення у будівлі. Роботи компанія має виконати до кінця року, але в лікарні повідомили, що їх вже майже завершили.

Це перша перемога підприємства на державних закупівлях — до цього компанія не брала участі у публічних закупівлях. За словами Грановської, підрядника лікарні надали представники міської влади, та наказали підписати з ними договір. 

 “Наша міська рада прислала людей, які все це обміряли, все це погодились виконати. Нам було поставлено завдання згори запустити лікарню і зробити це дуже швидко ”, — пояснює вибір підрядника Альона Грановська. 

 Довіра до новоствореної компанії у міської влади пов’язана з її засновником — Юрієм Авраменком. Його компанії  стали одними з головних підрядників з будівництва та ремонту комунальних закладів Дніпра. Зокрема йдеться про компанії “Елін плюс”, “Юпітер буд плюс”, та “Лана”. Згідно з Prozorro, ці компанії перемогли у закупівлях на майже 300 мільйонів гривень. 

Також ці компанії неодноразово ставали відомими, як фігуранти журналістських розслідувань та численних кримінальних проваджень. Наприклад, компанія “Юпітер буд плюс” фігурувала у кримінальному провадженні щодо підробки документів. Слідство встановило, що представники компанії вносили недостовірну інформацію до актів виконаних робіт під час капітального ремонту школи № 77. Завдяки цьому профільний департамент міської ради платив компанії за виконану роботу. У цьому, на думку слідства, підприємцям допомагали міські чиновники, які знали про не до кінця виконані роботи. На суді представники прокуратури заявили, що слідство довело факт  правопорушення. Однак у липні минулого року провадження закрили, бо строки притягнення до відповідальності сплили. 

Інше кримінальне провадження закінчилося для заснованої Авраменком компанії менш успішно. Слідство встановило, що під час виконання ремонту у будівлі школи №43, підрядник підробляв акти виконаних робіт та використовував неякісні матеріали. Виконувала ремонтні роботи компанія “Лана”. Суд визнав Юрія винним, заборонив йому обіймати протягом року керівні посади та призначив штраф — 850 гривень. 

Попри численні кримінальні провадження кримінальні провадження, компанії пов’язані з Юрієм Авраменком продовжують отримувати від чиновників Дніпра багатомільйонні підряди. 

Фахівці DOZORRO вже готують звернення до Державної аудиторської служби та органів прокуратури.

Пандемія за ґратами: скільки на боротьбу з COVID-19 витратили у в’язницях

На протидію коронавірусу тюремники витратили 70 млн грн. Цих грошей недостатньо, щоб забезпечити установи всім необхідним. 

01.10.2020 14:30

Трагедії без висновків: чому горять університети

Щорічно фахівці ДСНС фіксують суттєві порушення пожежної безпеки у тисячах закладів. Однак покарання за це настільки несуттєві, що про небезпеку згадують лише після чергової пожежі. Не винятком стали й університети Одещини. 

16.09.2020 21:00

Головний постачальник медобладнання: хто заробляє на пандемії

За час пандемії найбільшим постачальником обладнання до медичних закладів стала компанія-фігурант численних кримінальних проваджень. Майже половину коштів підприємці отримали від Державної прикордонної служби. 

16.06.2020 21:00

Тендерні змови та звинувачення у підробці: хто постачає антисептики до українських лікарень

Правоохоронні органи підозрюють одного з великих постачальників антисептиків до лікарень у продажу підробок.

12.05.2020 23:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання