Головний постачальник медобладнання: хто заробляє на пандемії

16.06.2020 21:00


З початком епідемії коронавірусної хвороби українські лікарні та державні установи стикнулися з необхідністю швидко закуповувати необхідне обладнання та матеріали. Для цього наприкінці березня процедуру закупівлі для деяких груп товарів спростили. На час пандемії їх дозволено купувати без відкритого конкурсу, підписуючи пряму угоду з підрядником. За такою процедурою на кінець травня провели понад 27 тисяч закупівель на майже 3,7 мільярда гривень. Це дозволило значно пришвидшити процедуру закупівель, але також підвищило можливі зловживання. 

Для контролю за такими закупівлями, проєкт DOZORRO створив інтерактивну мапу, яка дозволяє аналізувати закупівлі, проведені за процедурою COVID-19. Ми виявили, що значну частину грошей за цією процедурою отримали компанії-фігуранти численних кримінальних проваджень.   

Найбільшим підрядником виявилась київська компанія “Медгарант”. За спрощеною процедурою з підприємцями підписали 40 договорів на понад 211 мільйонів гривень. Найбільшим замовником обладнання виявилась Державна прикордонна служба України, підпорядкована Міністерству внутрішніх справ. На закупівлю медичного обладнання у “Медгарант” прикордонники витратили понад 108 мільйонів гривень. На ці кошти компанія має поставити замовникам медичне обладнання: чотири рентгени, два комп'ютерні томографи, та 22 апарати штучної вентиляції легень. 

Примітним є те, що “Медгарант” зокрема поставив прикордонникам три рентгенівські апарати OPERA RT20 HARP за майже 20 мільйонів. Кожен апарат коштував 6,4 мільйона гривень. Хоча наприкінці минулого року такі ж рентгенівські апарати коштували Державній кримінально-виконавчій службі дешевше на майже вісімсот тисяч за одиницю. Ми вирішили  звернутися до компанії “Медгарант” під виглядом покупця такого апарату. У наданому підприємцями прайс-листі ціна ще менша  4,6 мільйона гривень.

До цього “Медгарант” вже неодноразово привертав до себе увагу підпорядкованих МВС структур: компанія фігурує у кількох кримінальних провадженнях, яке розслідує Національна поліція України. Зокрема наприкінці минулого року правоохоронці відкрили провадження щодо можливої розтрати грошей під час закупівлі комп'ютерного томографа для лікарні на Хмельниччині. За матеріалами слідства представники компанії “Медгарант” завищили ціну на томограф на майже 600 тисяч гривень. 

Також діяльність компанії розслідують й у поліції Запорізької області. Правоохоронці підозрюють групу компаній у постачанні медичного обладнання до лікарень за завищеними цінами. За результатами експертизи, запорізькі медики переплатили компаніям-фігурантам понад три мільйони гривень. Примітним є те, що у проваджені також фігурує компанія “Ксенко”, яка також стала одним з найбільших постачальників медичного обладнання під час пандемії. За спрощеною процедурою підприємці уклали договорів на понад 135 мільйонів гривень.

В Окремій комендатурі охорони і забезпечення Державної прикордонної служби України, яка організовувала закупівлю, коментувати вибір компанії відмовились. Натомість запропонували звертатися із запитом, щоб отримати “роз’яснення про процедуру проведення закупівель”. На момент публікації матеріалу нам не вдалося отримати відповідь на запит.

Раніше проєкт DOZORRO повідомляв, що дніпровські медики підписали дві угоди на проведення ремонтних робіт у міській клінічній лікарні №8 з компанією, яку заснував фігурант численних кримінальних проваджень. У коментарі медики пояснили це тим, що підрядника їм “порадили” представники міської влади. Після публікації матеріалу угоди розірвали.    


Російське шасі, британська компанія, Радикальна партія України: нова формула локалізації для пожежних машин

Пов’язана з колишнім заступником голови Державної служби з надзвичайних ситуацій компанія отримала з бюджету майже три мільярди гривень на закупівлях пожежної техніки. Тепер, завдяки ініціативі депутатів, підприємці можуть стати монополістами на ринку. 

15.07.2020 12:00

Змова на п'ятірку: як пов'язані компанії розігрують закупівлі київських шкіл

Група пов’язаних компаній роками виграє тендери на оснащення та ремонт закладів освіти Києва. На спільних закупівлях вони заробили майже 130 мільйонів гривень. 

07.07.2020 16:20

Нова компанія, старі прізвища: кого міська влада Дніпра контрактує на ремонти лікарень

Дніпровські медики підписали договір на ремонт лікарні за процедурою COVID-19 з компанією, яку заснували лише пів року тому.  Її бенефіціар — фігурант численних кримінальних проваджень, якого визнавали винним у розтраті бюджетних грошей.  

18.05.2020 23:00

Тендерні змови та звинувачення у підробці: хто постачає антисептики до українських лікарень

Правоохоронні органи підозрюють одного з великих постачальників антисептиків до лікарень у продажу підробок.

12.05.2020 23:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання