Пандемія за ґратами: скільки на боротьбу з COVID-19 витратили у в’язницях

01.10.2020 14:30

В Україні коронавірус з’явився на початку березня — випадок інфікування підтвердили у Чернівцях. Там зафіксували і одне з перших заражень серед ув’язнених. Коронавірус у тюремних установах поширюється особливо швидко, адже люди в них постійно перебувають разом у закритому приміщенні. 

За інформацією Центру охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби, на вересень за ґратами інфікувалися вже 7 в’язнів та 5 засуджених. Серед працівників тюрем хворих виявили у понад 10 разів більше — 129. Водночас арештанти і їх наглядачі щоденно контактують один з одним. Утім, поки невідомо точно, наскільки ефективно й вчасно тестують в’язнів із підозрою на коронавірус. У тюрми не закуповують експрес-тести, тож підтвердити хворобу можуть лише в лікарні.    

Загалом за забезпечення в’язниць відповідає Державна кримінально-виконавча служба — спеціально створена для цього установа, підпорядкована Міністерству юстиції. За даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, щоб придбати все необхідне для боротьби з коронавірусом у в’язницях, за процедурою COVID-19 провели понад 300 закупівель. Їх загальна вартість становить майже 70 мільйонів гривень. Тож загалом на всю систему в’язниць в Україні для подолання COVID-19 витратили менше, ніж це зробила одна-єдина Центральна поліклініка МВС. Вона ще на кінець червня провела закупівлі на понад 82 млн гривень. Цей медичний заклад не є опорним, і за весь час там пролікувалися лише 44 хворих на коронавірус. Утім, Міністерство внутрішніх справ за коронавірусними витратами обганяє ледь не всі головні органи виконавчої влади.  

70 мільйонів у пенітенціарній системі витратили переважно на придбання медичного обладнання, засобів індивідуального захисту та дезінфекції. Найбільшим замовником став Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби. Ця установа обслуговує тюремні медичні заклади, які функціонують при в’язницях. На протидію пандемії вона витратила понад 67 млн гривень, тоді як на закупівлі регіональних центрів та самих тюрем припало майже  3 млн гривень. Майже половина із загальних витрат ЦОЗ — закупівля рентгенів за 28 млн грн. За ці кошти київська компанія “Медгарант” поставила тюремникам п’ять італійських апаратів. Ми вже писали про діяльність цієї фірми — вона стала найбільшим підрядником за процедурою COVID-19. Підприємці фігурують у низці кримінальних проваджень щодо завищення цін й розтрати бюджетних коштів, зокрема у закупівлі рентгенів Державною прикордонною службою. ТОВ “Медгарант” постачало до тюрем й інше медичне обладнання. Наприклад, ультрафіолетові опромінювачі, які використовують для додаткової дезінфекції приміщень. Обладнання обійшлось тюремникам у майже 6,5 мільйонів гривень. 

На початок вересня, підпорядковані ДКВС установи мали понад 150 тис. медичних масок для працівників, майже 110 тис. їх для в’язнів і по 11 тис. респіраторів. Також вони забезпечені запасом засобів дезінфекції, захисних костюмів та окулярів. Але чи достатньо цього? За інформацією проєкту Правосилля, на початку 2019 року в Україні було понад 55 тисяч засуджених. Отже, на кожного ув’язненого припадає приблизно дві медичні маски, хоча у Міністерстві охорони здоров’я рекомендують змінювати їх кожні 2-4 години. Працівники масками забезпечені трохи краще.

Не всі закупівлі для в’язниць, відмічені позначкою COVID-19, справді містять товари для боротьби з пандемією. Наприклад, Кропивницька виправна колонія за цією процедурою придбала собачий корм та нові автомобільні шини. За словами представників замовника це сталося через технічні помилки після введення коронавірусної процедури. Хоча здається, це радше неуважність закупівельника — майже всі лоти (а їх зо два десятки) вартістю до 1 тис. грн.

Отже, поки “більш багаті” міністерства можуть собі дозволити витрачати десятки мільйонів на свої підпорядковані структури, понад 50 тисяч людей досі не забезпечені всім необхідним для протидії коронавірусу. А одного невчасно виявленого хворого буде достатньо, щоб заразити всю в’язницю. 

Трагедії без висновків: чому горять університети

Щорічно фахівці ДСНС фіксують суттєві порушення пожежної безпеки у тисячах закладів. Однак покарання за це настільки несуттєві, що про небезпеку згадують лише після чергової пожежі. Не винятком стали й університети Одещини. 

16.09.2020 21:00

Змова на п'ятірку: як пов'язані компанії розігрують закупівлі київських шкіл

Група пов’язаних компаній роками виграє тендери на оснащення та ремонт закладів освіти Києва. На спільних закупівлях вони заробили майже 130 мільйонів гривень. 

07.07.2020 16:20

Головний постачальник медобладнання: хто заробляє на пандемії

За час пандемії найбільшим постачальником обладнання до медичних закладів стала компанія-фігурант численних кримінальних проваджень. Майже половину коштів підприємці отримали від Державної прикордонної служби. 

16.06.2020 21:00

Нова компанія, старі прізвища: кого міська влада Дніпра контрактує на ремонти лікарень

Дніпровські медики підписали договір на ремонт лікарні за процедурою COVID-19 з компанією, яку заснували лише пів року тому.  Її бенефіціар — фігурант численних кримінальних проваджень, якого визнавали винним у розтраті бюджетних грошей.  

18.05.2020 23:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання