Російське шасі, британська компанія, Радикальна партія України: нова формула локалізації для пожежних машин

15.07.2020 12:00

Пов’язана з колишнім заступником голови Державної служби з надзвичайних ситуацій компанія отримала з бюджету майже три мільярди гривень на закупівлях пожежної техніки. Тепер, завдяки ініціативі депутатів, підприємці можуть стати монополістами на ринку.

Наприкінці червня народні депутати зареєстрували проєкт змін до закону “Про публічні закупівлі”. Якщо його підтримають – продавці, щоб взяти участь у публічних закупівлях, будуть змушені доводити, що їхній товар частково був вироблений в Україні. Дію нових правил народні обранці планують поширити поки лише на техніку у галузі машинобудування. 

Згідно з проєктом, до прикладу, частка локалізації для пожежних машин складатиме від 30 до 40% – залежно від виду автівки. На думку ініціаторів, це має захистити українських виробників та змусити іноземні компанії відкривати у нас свої заводи. 

На захисті власних інтересів

Одним з головних захисників законопроєкту стала чернігівська Промислова компанія “Пожмашина”. На думку власника компанії – Олега Авер’янова, – глобалізація знищила в Україні цілі галузі економіки, тому треба захишати вітчізняного виробника. 

“Ми не просили ніяких дотацій від держави. А що робить керівництво держави зараз — дає зелене світло на вхід на наш внутрішній ринок іноземним підприємствам. Ми у “Пожмашині” не боїмося конкуренції. Конкуренція, на наш погляд — це добре. Але чи доречно пускати на внутрішній ринок іноземців?” — говорить у своєму зверненні власник підприємства “Пожмашина”.


Авер’янов наголошує, що в Україні немало виробників пожежних машин. Проєкт DOZORRO проаналізував закупівлі автівок через систему Prozorro та виявив, що компанія Авер’янова вже є найбільшим постачальником до державних установ. А прийняття нових правил може закріпити за “Прожмашиною” монопольне становище.  

Вперше закупівлю пожежних машин через Prozorro провели влітку 2016 року. Перемогу тоді здобула компанія “Пожмашина” і заробила на цьому майже 370 мільйонів гривень. За ці кошти підприємці поставили представникам Державної служби з надзвичайних справ (ДСНС) 98 автівок, виготовлених на базі білоруського МАЗу, з двигунами російського виробництва. За наступні чотири роки державні установи успішно провели 81 закупівлю на 3,2 мільярда гривень — придбали 645 пожежних машин. Більшість з них –  для установ Державної служби з надзвичайних справ. 

Найбільшим постачальником виявилася саме чернігівська “Пожмашина” — вона поставила майже п'ятсот автівок на понад 2,26 мільярда гривень. Друге місце посіла компанія “Егрітек” — вона продала 74 машини на понад 590 мільйонів гривень. Примітним є те, що ця компанія пов’язана з “Пожмашиною” — вона називає її своїм партнером. І взагалі, у 2017-2018 роках Олег Авер’янов був власником “Егрітек”, потім працював там консультантом.  Загалом на ці дві пов’язані з Авер’яновим компанії припало майже 90% грошей, витрачених на закупівлі пожежних машин в Prozorro.  



Цікавим видається те, що, попри заяви власника “Пожмашини” про захист українських виробників від іноземних конкурентів, такі компанії перемогли лише у 2 закупівлях. За постачання 3 машин іноземці отримали понад 62 мільйони гривень. На всіх інших закупівлях перемагали українські компанії. 

“Пожмашина” не виробляє всі деталі до пожежних машин. Одну з найдорожчих частин авто — шасі — підприємці купують найчастіше у білоруського МАЗу. Також компанія постачає машини із російськими шасі — від КАМАЗ та УРАЛ. Підприємці продали понад сто таких автівок. 

Також компанія співпрацює з німецьким автоконцерном MAN. Ця співпраця стала підставою для відкриття кримінального провадження Генеральною прокуратурою у 2015 році. За інформацією слідства, український представник автоконцерну домовився про співпрацю з “Пожмашиною”, яка мала виготовляти навісне обладнання та встановлювати його на німецькі машини. Представники MAN хотіли постачати автівки до ДСНС, а частину грошей мали б перерахувати на рахунки компанії. Відтак компанії удвох подалися на закупівлю і конкурували між собою, що стало підставою для накладання на них штрафу Антимонопольним комітетом за неконкурентні дії. Та невдовзі чернігівський суд його скасував. На момент проведення цієї закупівлі заступником голови ДСНС був теперішній власник “Пожмашини” — Олег Авер’янов.  


Новий лідер ринку


“Пожмашина” не завжди обіймала лідируючі позиції на ринку пожежних машин. Раніше завод, на якому зараз працює компанія Авер’янова, належав держпідприємству “Прилуцький завод протипожежного і спеціального машинобудування “Пожспецмаш”. Його планували передати під приватизацію, але до виставлення на публічний конкурс підприємство збанкрутувало. Через борг у 20 мільйонів гривень перед приватними компаніями майно заводу розподілили між підприємствами, зокрема пов’язаними з Олегом Авер’яновим. За рік після банкрутства держпідприємства, за інформацією журналістів Bihus.Info, вже приватний бізнес почав отримувати державні замовлення від ДСНС.

Також раптовий підйом “Пожмашини” можуть пояснити політичні зв'язки Авер’янова. Він — підписант та голова виконкому політради “Радикальної партії Олега Ляшка”. Саме від цієї партії у 2015 чоловік обрався депутатом до Чернігівської обласної ради, а у 2019 році намагався потрапити до Верховної Ради — був шостим номером у списку радикалів. До того ж, “Радикальна партія” активно відстоювала інтереси “Пожмашини”. Саме представники цієї партії вперше у 2017 році запропонували ухвалити закон, який передбачав локалізацію в закупівлях. Проєкт з назвою “Купуй українське” передбачав створення преференцій для українських виробників, зокрема й для виробників пожежних машин. Тоді проти законопроєкту виступило і Мінекономіки. Його так і не ухвалили. Також у 2016 році радикали відмовилися голосувати за держбюджет, допоки у ньому не передбачили додатково близько 400 мільйонів гривень на купівлю нових пожежних машин. 

Сама компанія “Пожмашина” не є повністю українською — нею володіє британська компанія “Гартек груп” радикала Олега Авер’янова. Тож поки в Україні депутат скаржиться на “високу” конкуренцію іноземних компаній, його англійський бізнес звітує про своє зростання. 


Трагедії без висновків: чому горять університети

Щорічно фахівці ДСНС фіксують суттєві порушення пожежної безпеки у тисячах закладів. Однак покарання за це настільки несуттєві, що про небезпеку згадують лише після чергової пожежі. Не винятком стали й університети Одещини. 

16.09.2020 21:00

Підтримка національних монополістів: хто постачає швидкі в Prozorro

Компанії, пов’язані зі зривом закупівлі швидких для «реформи» Януковича, продовжують монополізувати ринок. Дві фірми розподілили між собою 98% грошей, виділених на купівлю автівок.

29.07.2020 14:30

Головний постачальник медобладнання: хто заробляє на пандемії

За час пандемії найбільшим постачальником обладнання до медичних закладів стала компанія-фігурант численних кримінальних проваджень. Майже половину коштів підприємці отримали від Державної прикордонної служби. 

16.06.2020 21:00

Нова компанія, старі прізвища: кого міська влада Дніпра контрактує на ремонти лікарень

Дніпровські медики підписали договір на ремонт лікарні за процедурою COVID-19 з компанією, яку заснували лише пів року тому.  Її бенефіціар — фігурант численних кримінальних проваджень, якого визнавали винним у розтраті бюджетних грошей.  

18.05.2020 23:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання