Тендерні змови та звинувачення у підробці: хто постачає антисептики до українських лікарень

12.05.2020 23:30

Правоохоронні органи підозрюють одного з великих постачальників антисептиків до лікарень у продажу підробок. Під час обшуків у підприємців виявили печатки та кліше підписів компаній-конкурентів, з якими фірма роками розігрувала багатомільйонні тендери. Лише з лютого цього року ця група компаній продала медичних засобів на майже 40 мільйонів гривень. 

Наприкінці березня один з великих медичних дистриб'юторів став фігурантом спільного розслідування національної поліції та СБУ — компанію запідозрили у постачанні контрафактних антисептиків до однієї з Житомирських лікарень. Кримінальне провадження відкрили за заявою директора компанії «Клін стрім» — житомирського виробника однойменного антисептичного засобу. Підприємець виявив, що під маркою його компанії своє виробництво розпочав колишній партнер по бізнесу, який до цього займався розповсюдженням товару. За словами чоловіка, підозри виникли, коли постійні клієнти перестали забирати продукцію: серед них й один з великих клієнтів — компанія «Дезодар», яка займалася перепродажем антисептиків “Клін Стрім” до українських лікарень.

«Ми виписували гарантійні листи фірмі “Дезодар”, що зобов'язуємося поставити продукцію. Виписали за лютий – березень десь шість гарантійних листів на “Дезодар” Ми дивимось — тендери пройшли, а у нас продукцію ніхто не бере», — пояснив свої підозри директор підприємства «Клін стрім» Ігор Коцюба.

Підприємець вирішив з’ясувати причини цього та звернувся до однієї з місцевих лікарень — Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні, яка нещодавно закупила антисептики його торговельної марки. У лікарні йому продемонстрували схожі флакони, але з іншою назвою виробника та іншою етикеткою. Ці антисептики медикам поставила київська компанія «Дезодар», з якою лікарня в березні підписала пряму угоду — без проведення конкурсу.

«Це удар по нашому іміджу — ми товар туди не постачали. У товару зовсім інша етикетка, жодних ТУ (ред. технічні умови), жодних висновків на цей товар не видано. Ми дізналися, що це пішло далі — в аптеки, магазини АТБ. Ось на вході до АТБ стоїть мутна, мильна, бадяга з червоною етикеткою. Що вона там дезінфікує — я не знаю», — прокоментував ситуацію Коцюба.

У межах кримінального провадження, правоохоронці провели обшуки в приміщеннях, якими користується «Дезодар». Про це DOZORRO стало відомо з ухвали Корольовського районного суду міста Житомира від 13 квітня. У приміщенні силовики виявили майже три тисячі літрів антисептика в різних ємностях та різні етикетки до них. 

Зокрема було вилучено два типи етикеток для антисептиків «Клін стрім». Крім цього правоохоронці виявили в приміщені компанії кілька десятків печаток українських та офшорних компаній, кліше особистих підписів та печатки для сертифікатів.

Також правоохоронці виявили печатку компанії Schulke & Mayr GES, m.b.h. Німецька медична компанія з такою назвою спеціалізується на виготовленні антисептичних та дезінфекційних засобів. За даними Prozorro, компанія «Дезодар» також займається продажем антисептиків цієї компанії. Зокрема антисептиків «Тералін протект».

Загалом у приміщенні «Дезодару» правоохоронці знайшли печатки 27 українських компаній та 8 печаток фізичних осіб-підприємців. Більшість з них займається постачанням дезінфекційних засобів та антисептиків. Найбільше перемог на закупівлях ці компані здобули під час пандемії коронавірусної хвороби. Лише за період з лютого по квітень 2020 року компанії отримали з бюджету майже 40 мільйонів гривень — це перевищує надходження за всі попередні періоди разом узяті.  


Компанія

Скільки натендерили за лютий - квітень 2020 року

Дезодар

19,7 млн

«ДЕЗ-2018»

14,5 млн

«ДЕЗОМАГ»

192 тис.

«ОКТЕНІФАРМ»

422 тис.

«УНІВЕР-САН»

200 тис.

«ЕПІЛАЙФ»

200 тис.

«САНТІМ-24»

420 тис.

«УНІВЕР-САН»

200 тис.

Ми уважно дослідили ці компанії та виявили, що деякі з них пов’язують не тільки вилучені печатки, а й спільні співробітники, номери телефонів та електронні пошти.Найчастіше пов’язані з «Дезодар» компанії перемагали на закупівлях без проведення аукціону — за спрощеною  “коронавірусною” процедурою, а під час конкурентних закупівель компанії створювали фіктивну конкуренцію між собою. Тільки компанії «Дезодар» та «Дез-2018» зустрічалися на 17 тендерах. Так, під час закупівлі Дитячою спеціалізованою лікарнею «Охматдит» дезінфекційних засобів, у тендері брали участь лише ці дві компанії. Перемогу здобула «Дезодар», яка одразу пропонувала меншу ціну — обидві компанії не змінювали своїх цінових пропозицій. 

Загалом, компанії, чиї печатки вилучили під час обшуку, конкурували між собою на 163 тендерах. 

Проєкт DOZORRO виявив щонайменше ще одну пов’язану з «Дезодаром» компанію. Йдеться про фірму «Інтердез», яка також спеціалізується на продажу медичних засобів. Лише з лютого вона перемогла у закупівлях на 4 мільйони гривень, де часто конкурувала з фірмою «Дезомаг». Окрім цього, компанії поєднує спільний номер телефону — за вказаним у тендерній заявці «Дезомагом» телефоном ми виявили працівника «Інтердезу».   

Попри проведені обшуки та кримінальне провадження, стосовно можливого постачання контрафактного антисептика до Житомирської лікарні, пов’язані з «Дезодар» компанії продовжують отримувати державні замовлення. Поки правоохоронці очікують результатів експертизи вилученого антисептика, підприємці вже за тиждень після обшуку підписали угоду на постачання антисептика «Клін стрім» до Запорізької міської лікарні №7. 

«Кожен буде набрати з калюжі й продавати, й казати що у мене є права. Поки ви  розбираєтесь, вони (підпільні виробники) продовжують щось там бадяжити», — прокоментував ситуацію з новими постачаннями Ігор Коцюба.

У коментарі DOZORRO директор компанії «Дезодар» заявив про тиск на його бізнес. На питання про печатки інших компаній, які були вилучені правоохоронцями під час обшуку, Вадим Дятлов пообіцяв надати відповідь після консультації з юристами. До виходу матеріалу нам так і не вдалось її отримати.  

Фахівці DOZORRO вже готують звернення до Антимонопольного комітету України.

Підтримка національних монополістів: хто постачає швидкі в Prozorro

Компанії, пов’язані зі зривом закупівлі швидких для «реформи» Януковича, продовжують монополізувати ринок. Дві фірми розподілили між собою 98% грошей, виділених на купівлю автівок.

29.07.2020 14:30

Змова на п'ятірку: як пов'язані компанії розігрують закупівлі київських шкіл

Група пов’язаних компаній роками виграє тендери на оснащення та ремонт закладів освіти Києва. На спільних закупівлях вони заробили майже 130 мільйонів гривень. 

07.07.2020 16:20

Головний постачальник медобладнання: хто заробляє на пандемії

За час пандемії найбільшим постачальником обладнання до медичних закладів стала компанія-фігурант численних кримінальних проваджень. Майже половину коштів підприємці отримали від Державної прикордонної служби. 

16.06.2020 21:00

Нова компанія, старі прізвища: кого міська влада Дніпра контрактує на ремонти лікарень

Дніпровські медики підписали договір на ремонт лікарні за процедурою COVID-19 з компанією, яку заснували лише пів року тому.  Її бенефіціар — фігурант численних кримінальних проваджень, якого визнавали винним у розтраті бюджетних грошей.  

18.05.2020 23:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання