Змова на п'ятірку: як пов'язані компанії розігрують закупівлі київських шкіл

07.07.2020 16:20


Група пов’язаних компаній роками виграє тендери на оснащення та ремонт закладів освіти Києва. На спільних закупівлях вони заробили майже 130 мільйонів гривень. З однією з таких закупівель своє звільнення пов’язує директор школи, який скаржився на неякісне виконання робіт.   

Сергій Бабан звичайний вчитель хімії у школі №159 у Солом’янському районі Києва. Донедавна він був її директором. Але керівництво місцевого департаменту освіти його звільнило. На думку Сергія, причиною звільнення стали ремонтні роботи, які проводили на території школи — він звинувачує своє керівництво та компанію-підрядника у розкраданні грошей. 


Дах, що тече, та звільнений директор


Причиною суперечок став ремонт даху школи, якою керував Сергій. Ремонтні роботи розпочалися рік тому — влітку 2019 року. За словами Бабана, проблеми з покрівлею з’явилися раніше, ще у 2018 році — вода почала затікати у шкільні кабінети. Та на проблему департамент освіти звернув увагу лише через рік — текти почало й в інших місцях. Угоду на ремонт шкільного даху без тендеру уклали з київською компанією “ІБК плюс”. За роботи підприємцям зобов’язалися сплатити майже 840 тисяч гривень, за які співробітники компанії мали відремонтувати дах, зняти стару покрівлю, та покласти нову. Натомість, за словами Сергія, підрядники недоробили роботу: вода й далі затікала до шкільних кабінетів, де з часом почав з’являтися грибок. 

Чоловік з самого початку стежив за тим, як виконують роботи. Він помітив, що працівники компанії просто нашаровували нове покриття на старе. Зокрема, через сильну зливу постраждали й кабінети, де батьківським коштом зробили косметичний ремонт.  

“Вони там щось косметично робили. Ми спитали, чи ми можемо робити ремонти в хімічному та кабінеті психолога, вони сказали — так. Ми зробили за батьківський кошт ремонт, і коли пройшла злива все це замокло, грибок з’явився”, — прокоментував ситуацію колишній директор школи №159 Сергій Бабан.



Директор відмовився узгоджувати акти виконаних робіт та вимагав від компанії доробити ремонт. Сергій спробував дізнатись про обсяги робіт, які підрядник мав виконати — управління житлово-комунального господарства та будівництва, яке оголосило закупівлю, не публікувало, на яких умовах з компанією підписали угоду. Натомість керівництво повідомило чоловіка, що вони вже погодили акти. Примітним є те, що на цих актах було зазначено, що роботи у школі досі тривають: “Уявіть, на акті виконаних робіт зазначено, що ще якісь роботи ведуться. Ну це брєд якийсь!“, — прокоментував ситуацію Сергій Бабан. А через деякий час чоловіка звільнили з посади. 

Представники компанії “ІБК плюс” звинувачення відкидають. На їхню думку, роботу вони  виконали якісно. За словами представника компанії, Антона  Заіки, проблема пов’язана з системою водозбору. Її ремонтом підрядники не займалися, а ремонт покрівлі не міг зупинити затікання води.  

“Директора звільнили. Це він почав війну з освітою, а причину знайшов чомусь у нас. Моя думка, суб'єктивна — треба було навести порядок з системою водозбору, і все було б добре. Ремонт покрівлі від цього не міг врятувати — дах робили в одному місці, а затікало в зовсім іншому.”, — прокоментував звинувачення представник компанії Антон Заіка.


“А це заборонено?”


Компанія вже неодноразово ставала підрядником з ремонту освітніх закладів, зокрема й у Солом’янському районі столиці. Саме на департаменти цього району припадає третина всіх грошей, які підприємці заробили на публічних закупівлях — 33 мільйони гривень. Досить часто конкурентами компанії на закупівлях ставали пов’язані з нею підприємства. Фахівці проєкту Dozorro виявили зв’язок між п’ятьма такими фірмами: “ІБК плюс”, “Ред буд”, “Торговий дім “Рін”, “Де-люкс технології” та “Трейд інн”. Ці компанії під час закупівель користувалися спільними номерами телефонів, та вказували однакових контактних осіб. До того ж, деякі підприємства мають спільних засновників. 

Також у закупівлях брали участь й колишні власники компаній, які конкурували з  підприємствами. Зокрема й засновник “ІБК плюс” — Дмитро Заіка, та “Торговового будинку “Рін” — Андрій Новіченко.  

До прикладу, одними з головних конкурентів “ІБК плюс” на закупівлях стали компанії “Ред буд” та Торговий дім “Рін”. Вони конкурували на 9 тендерах на загальну суму майже 20 мільйонів гривень.  Справами у цих компаніях керував Антон Заіка — родич засновника “ІБК плюс”, Дмитра Заіки. Також ці компанії вказували спільні номери телефонів та контактних осіб. 

Загалом ці пов’язані фірми конкурували між собою на 65 закупівлях, на яких заробили понад 130 мільйонів гривень. Під час підготовки матеріалу фахівці проєкту DOZORRO зв’язалися з Антоном Заікою, засновником компанії “Ред буд” та колишнім власником компанії “Торговий дім “Рін”. Чоловік вільно коментував роботу “ІБК плюс”, до якої не має формального зв’язку — це компанія його родича. Натомість після питання про зв’язок, заявив що не має до неї відношення. Та перепитав, чи дійсно заборонено розігрувати закупівлі між власними компаніями. 

“А це заборонено? Я ніколи власником чи субпідрядником “ІБК” не був. Я відповідаю, бо ми виконували роботи на субпідряді. І спільних номерів телефонів нема, то реєстр погано оновлюється”, — прокоментував зв’язок між компаніями Антон Заіка.

Натомість чоловік підтвердив свій зв’язок зі ще однією компанією — “Де-люкс технології”. За його словами, він там раніше працював. Підприємство також займається ремонтними роботами та будівництвом. За час свого існування компанія перемогла у закупівлях на понад 300 мільйонів гривень. Найбільшим замовником для компанії стала Служба зовнішньої розвідки України, з якою підприємці підписали 11 угод на майже 93 мільйони гривень. На ці кошти “Де-люкс технології” займалися реконструкцією будівель, розробкою проєктної документації та навіть ремонтом системи космічного зв'язку “Персей”. Цими ремонтними роботами зацікавилось Львівське територіальне управління Державного бюро розслідувань, яке відкрило кримінальне провадження проти підприємців. Їх підозрюють у зловживаннях та розтраті.  

Крім робіт з ремонту антенних систем, необхідних для космічного зв’язку, компанія також займалась облаштування території дитячих садочків у Києві. Загалом підприємцям довірили облаштування території 14 дошкільних закладів. За це компанія отримала понад 660 тисяч гривень. Однак під час огляду цих закладів, слідчі національної поліції виявили, що роботи або були виконані не в повному обсязі, або взагалі не виконувались. 

Саме департаменти освіти Київщини стали найбільшими замовниками для цієї групи компаній. Фірми не тільки виконували ремонтні роботи, але й продавили освітянам меблі, техніку, та навіть джеми. На думку Сергія Бабана, керівництво навчальних закладів не готове відстоювати свою позицію, чим часто зловживають непорядні підприємці.  

“Це явище, воно всеосяжне. Катастрофа взагалі в чому — це у всіх школах відбувається. І тільки я не погоджуюсь з цим порядком речей — жодного нема директора. Тому агресія розпочалася в мій бік. Вони бояться говорити про це відкрито. Вони краще зберуть гроші з батьків”, — коментує ситуацію з неякісними ремонтами у навчальних закладах Сергій Бабан.

Зараз колишній директор готується оскаржувати своє звільнення в суді. Він хоче домогтися грошового стягнення безпосередньо з керівництва, яке приймало рішення про звільнення. На його думку, буде не справедливо, якщо компенсацію будуть забезпечувати з грошей платників податків. Також чоловік звернувся до правоохоронних органів щодо можливих зловживань під час ремонту даху у його школі.  

Проєкт DOZORRO готує звернення до Антимонопольного комітету України та Національної поліції. 



Пандемія за ґратами: скільки на боротьбу з COVID-19 витратили у в’язницях

На протидію коронавірусу тюремники витратили 70 млн грн. Цих грошей недостатньо, щоб забезпечити установи всім необхідним. 

01.10.2020 14:30

Трагедії без висновків: чому горять університети

Щорічно фахівці ДСНС фіксують суттєві порушення пожежної безпеки у тисячах закладів. Однак покарання за це настільки несуттєві, що про небезпеку згадують лише після чергової пожежі. Не винятком стали й університети Одещини. 

16.09.2020 21:00

Підтримка національних монополістів: хто постачає швидкі в Prozorro

Компанії, пов’язані зі зривом закупівлі швидких для «реформи» Януковича, продовжують монополізувати ринок. Дві фірми розподілили між собою 98% грошей, виділених на купівлю автівок.

29.07.2020 14:30

Російське шасі, британська компанія, Радикальна партія України: нова формула локалізації для пожежних машин

Пов’язана з колишнім заступником голови Державної служби з надзвичайних ситуацій компанія отримала з бюджету майже три мільярди гривень на закупівлях пожежної техніки. Тепер, завдяки ініціативі депутатів, підприємці можуть стати монополістами на ринку. 

15.07.2020 12:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання