Перевіряємо ціни: як полтавські лікарні купують монітори пацієнтів

07.05.2020 12:00

В умовах протидії захворюванню на коронавірус замовники з медичного обладнання переважно купують апарати ШВЛ, рентгенівські системи та монітори пацієнтів. Ми приділили увагу саме моніторам. Цей прилад допомагає відстежувати стан життєдіяльності хворого.

Загалом у Полтавській області за березень-квітень замовники купили 17 моніторів для пацієнтів на 2,29 млн грн. Усі вони при закупівлі за процедурою Covid-19 припускалися переважно однакових порушень:

  • не оприлюднювали у плані закупівель технічних характеристик та вимог до постачальників; 

  • не завантажували договір з усіма додатками;

  • не вказували в документах марку та модель товару;

  • не оприлюднювали звіту про виконання договору.

Найдорожча закупівля

Більшість моніторів пацієнта у Полтавській області поставило ТОВ “МТ-Склад”. Тому не дивно, що око впало саме на закупівлі з цим учасником. Адже ТОВ “МТ-Склад” продавав закупівельникам монітори одного виду. 

Отже, аналізуючи закупівлі медичного обладнання, ми натрапили на закупівлю КНП “Гадяцька ЦРЛ” монітора пацієнта ЮМ-300-С-15 за 191,5 тис грн. Замовник уклав договір 22 квітня з ТОВ “МТ-СКЛАД”, а 24 квітня вже сплатив гроші за медичне обладнання. Безперечно, це добре, що закупівля пройшла оперативно.

Проте вартість одного монітору здалася нам завищеною. Тому вирішили дізнатися, за скільки таке медичне обладнання купували інші замовники. 

Інші закупівлі

У Полтавській області монітори ЮМ-300-С-15 купували дешевше навіть у того самого постачальника.


Заклад

К-ть, шт

Ціна за шт, тис. грн

Сума договору, тис. грн

Дата договору / оплата

Постачальник

Чутівська ЦРЛ

2

99,4

198,8

25.03-08.04

ТОВ “МТ-СКЛАД”

КП “5-та МКЛ”

2

107

214

01.04-07.04

ТОВ “МТ-СКЛАД”

Миргородська ЦРЛ

3

107

321

13.04-14.04

ТОВ “МТ-СКЛАД”


Так, у Миргороді його придбали за 107 тис. грн, тобто на 84,5 тис. дешевше ніж у Гадячі з різницею у 9 днів. Оплата за договором пройшла оперативно. 

Отже, різниця між монітором пацієнта, що придбали у Гадячі та Миргороді, може свідчити про те, що ціна обладнання завищена або апарат оснащено додатковими функціями. Адже справді ціна може відрізнятися через різну комплектацію товару. 

Проте у більшості договорів на постачання моніторів пацієнтів не зазначено складові частини закупленого обладнання. 

Лише КП “5-та МКЛ” Полтави у своїх планах закупівель моніторів оприлюднила технічне завдання, де вказано вимоги та комплектацію товару, який хотіли придбати.


9

Комплект постачання

9.1

ЕКГ-кабель на 5 відведень – 1 шт.

9.2

ЕКГ- електроди одноразові – 30 шт.

9.3

Пульсоксиметрический датчик Nellcor OxiMax або Masimo SET для дорослих   - 1 шт.

9.4

Манжета НІАТ доросла – 1 шт.

9.5

Датчик температури поверхневий – 1 шт.


Пояснення замовника

Ми звернулися до Гадяцької ЦРЛ, щоб дізнатися причину такої різниці в ціні, та чи здійснював замовник аналіз ринку перед закупівлею. Відповідальна особа пояснила, що аналіз ринку робили. Здивувалася тій інформації, що хтось купив монітор значно дешевше. А потім наголосила, що, начебто, у договорі не вказані додаткові функції, які має монітор, і попросила передзвонити. Під час наступної розмови контактна особа замовника пояснила, що у договорі забули вказати капнографічний модуль. 

Звісно, замовник може купити монітор у базовій комплектації або з додатковими функціями. Наприклад, з датчиками артеріального тиску, температури тіла, частоти пульсу та дихання, капнографом, пульсоксиметром тощо. Проте у договорі має бути вказана інформація про всі складові закупленого медичного обладнання або зазначено, що товар придбаний у базовій комплектації.

То чи була переплата?

Ми провели ринковий аналіз цін в інтернет-мережі і встановили, що монітор ЮМ-300-15-С можна придбати за ціною від 94 тис. до 100 тис. грн. 

Додатково дізналися у постачальників, що монітор пацієнта ЮМ-300-15 з  капнографічним модулем орієнтовно коштуватиме 166 тис. грн. Проте є два нюанси: має бути попередня оплата та поставка буде через місяць. 

Отже, за такої ситуації Гадяцькій ЦРЛ вдалося оперативно придбати монітор пацієнта, який дуже швидко поставили — і це великий плюс замовнику.

Насамкінець, після нашої розмови замовник вніс зміни до договору. Отже, як ми й здогадувалися, закупівельник додатково до монітору пацієнта придбав значну кількість “плюшок”, про що забув вказати. Тому питання щодо завищеної ціни відпало. 

Це добре, що замовнику трапився добросовісний постачальник. А могла виникнути ситуація, коли у комплект поставленого товару входив би лише основний блок монітору пацієнта (про який йшлося у договорі), а оплата була проведена з усім додатковим обладнанням.

Порада замовникам: детально прописуйте у договорах усе, що плануєте придбати. Це убезпечить вас від недобросовісних постачальників та від зайвих очей громадськості та правоохоронних органів. 


Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.



Подвійні стандарти

Полтавський замовник за однією і тією самою підставою одного учасника закупівлі відхилив, а іншого – визнав переможцем, і підписав з ним договір.  

09.11.2020 14:00

В очікуванні благодійності від переможців

Як замовники змушують учасників торгів платити за послуги консультантів з закупівель. 

20.03.2020 12:00

Усе заради перемоги фаворита

Іменна тендерна документація та підставна громадська організація.

14.02.2020 13:30

Замовник заплутався у своїх тендерних умовах

Йому довелося тричі відміняти торги, бо жодна пропозиція не задовольнила занадто заплутаних вимог.

15.01.2020 22:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання