Подвійні стандарти

09.11.2020 14:00


Я вже не раз писала про випадки необ'єктивності та упередженості замовників, але ця історія відзначилася з-поміж інших. Після ознайомлення з документацією, мені на згадку спали одночасно дві фрази: «подвійні стандарти» та «протягування свого учасника».

Усе почалося з відгуку, який залишив небайдужий учасник на порталі DOZORRO. Виконавчий комітет Заворсклянської сільради Полтавського району вирішив капітально відремонтувати проїзну частину по вулиці Гідності в с. Минівка. На початку жовтня замовник оголосив спрощену закупівлю на 1,38 млн грн. І вже тут закралося перше порушення — оголошення зробив тендерний комітет, а не уповноважена особа замовника, як того вимагає чинне  законодавство. 

На закупівлю свої пропозиції подали два учасники: ПП «ДОРПРОДТРЕЙД» і ФОП МІнасян Ашот Геворкович. Вони навіть вели гру на пониження ціни під час аукціону. 



Врешті-решт, найнижчу вартість робіт запропонувало ПП «ДОРПРОДТРЕЙД». Проте тендерний комітет ВК Заворсклянської сільської ради відхилив його пропозицію через невідповідність вимогам оголошення. Замовник вирішив, що переможець аукціону не підтвердив «наявність необхідних відповідно до законодавства ліцензій та/або дозволів на виконання робіт, термін дії яких повинен бути не меншим, ніж термін виконання робіт за договором»Утім, ПП «ДОРПРОДТРЕЙД» надав організатору закупівлі довідку, в якій прописано, що згідно з чинним законодавством  для цього класу будівництва відповідна ліцензія не потрібна

Замовник цю інформацію проігнорував і вибрав остаточним переможцем ФОПа Мінасяна Ашота Геворковича. Тоді інший учасник скористався своїм правом на отримання детальної інформації від замовника про причини невідповідності його пропозиції. І звернув увагу на значні помилки в документах переможця закупівлі. 

Тендерний комітет ВК Заворсклянської сільської ради відмовив у задоволенні вимоги й жодних додаткових роз’яснень щодо відхилення не надав. Ба більше, вказав скаржнику, що він не має права аналізувати пропозицію конкурента.



І тепер — родзинка цієї історії спрощеної закупівлі. Відхилений учасник мав рацію  — у документах обраного переможця не все так добре. ФОП Мінасян Ашот Геворкович у своїй пропозиції надав ліцензію за №2013050473, термін дії якої закінчився в грудні 2019 року. А додаток до документа — взагалі від іншого суб’єкта господарювання. Він виписаний на ім’я Мінасяна Геворга Ашотовича, ймовірно, родича нашого ФОПа.  



Отже, маємо таку ситуацію: 

  1. Замовник оголошує спрощену закупівлю. Чомусь це робить тендерний комітет, а не уповноважена особа.

  2. ПП «ДОРПРОДТРЕЙЛ» не надав одну ліцензію. Натомість доклав до своєї документації довідку, що згідно з чинним законодавством, ця ліцензія не потрібна. Замовник відхилив пропозицію учасника, а на його зауваження належним чином не відреагував.

  3. ФОП Мінасян А. Г. у своїй пропозиції надав прострочену ліцензію з чужим додатком до неї. Попри це, організатор закупівлі підписав із ним договір.

Необ'єктивність, упередженість та подвійні стандарти замовника видно неозброєним оком. Адже для одних учасників очі закривають навіть на кричущі порушення, а для інших – вони розплющені, як у сови вночі.

Коментар в організатора закупівлі, на жаль, взяти не вдалося, та й на звернення він поки не відповів. Контактна особа замовника заявила, що немає повноважень щось пояснювати відмовилася це робити.

Такі дії дають ще більше підстав вважати, що виконавчий комітет Заворсклянської сільради із самого початку хотів укласти договір зі «своєю», давно обраною фірмою. Тож замовник нехтує як чинним законодавством, так і принципами публічних закупівель загалом. Поміж іншого, подібні дії замовників відштовхують від ринку публічних закупівель чесний бізнес.

Ми не перестаємо наголошувати на важливості дотримуватися законодавства. І оскільки в цьому випадку звернення до замовника не спрацювало, ми вже звернулися до відповідних державних органів.


Учасники-екстрасенси

Телепатія на тендері  Інституту свинарства

28.05.2020 20:30

В очікуванні благодійності від переможців

Як замовники змушують учасників торгів платити за послуги консультантів з закупівель. 

20.03.2020 12:00

Усе заради перемоги фаворита

Іменна тендерна документація та підставна громадська організація.

14.02.2020 13:30

Замовник заплутався у своїх тендерних умовах

Йому довелося тричі відміняти торги, бо жодна пропозиція не задовольнила занадто заплутаних вимог.

15.01.2020 22:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання