Піонери рамкових угод

29.01.2020 17:00

Наприкінці 2019 року в системі Prozorro технічно реалізували можливість проведення торгів та укладання договорів за рамковими угодами.

Для замовників і учасників це дуже зручна процедура, коли є потреба закуповувати товари/послуги, що мають циклічний або системний характер. Спочатку відбуваються торги для визначення учасників, яких допускають до рамкової угоди. Їх має бути не менше трьох. А потім, в межах дії рамкової угоди замовник може проводити тендери на закупівлю. В них братимуть участь лише допущені до рамкової угоди учасники.

Детальніше про механізм укладання рамкової угоди можна прочитати на сторінці Prozorro інфобокс Центр знань про публічні закупівлі.

Одними з перших оголосило торги за рамковою угодою АТ «Укрпошта», за кількістю учасників 15, на строк 1 рік 3 місяці. Предметом закупівлі була електрична енергія. Для такого доволі молодого ринку, закупівля відбулася добре, на торги вийшло 18 учасників. Зараз Укрпошта проходить процедуру укладання угоди з 15-ма з них.

На нашу думку, дуже слушні умови щодо строку угоди та кількості учасників, враховуючи що ринок розвивається, і можливо через 1 рік 3 місяці, можна буде укласти угоду на більш цікавих і конкурентних умовах. 

Також «піонерами» укладання рамкових угод стали і КУ Центри фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти чотирьох районів Одеси. У жовтні-листопаді 2019 р. вони оголосили більше 70-ти закупівель за рамковою угодою на продукти харчування для закладів освіти міста на загальну суму майже 1 млрд грн. Але, умови дещо інші. 

Наразі ринок продуктів харчування достатньо конкурентний, а з кожним роком він тільки розвивається. Однак, одеські установи вирішили зацементувати 3-х постачальників на чотири роки. Тобто в більшості процедур рамкову угоду уклали лише з трьома компаніями (потрібний мінімум, щоб аукціон відбувся) і аж на чотири роки (на довше просто не можна).  

Основними учасниками, а в подальшому переможцями були три одеські фірми: ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ», ТОВ «ОДЕСЬКА ПРОДУКТОВА КОМПАНІЯ» та ТОВ «Проект Інвест ХХІ». 

Незважаючи на те, що пропозиції усіх учасників не відповідали вимогам тендерної документації, замовники допустили до участі в аукціоні усіх трьох.

11 грудня 2019 р. Криворізький центр розслідувань звернувся до Державної аудиторської служби з проханням провести моніторинг цих закупівель. Аудитори виявили інші численні порушення вимог тендерної документації.

Замовники відмінили вищезазначені закупівлі, нові частково оголосили вже за звичайною процедурою відкритих торгів, а частково оголосили нові торги за рамковими угодами, на жаль, майже на тих самих умовах, тобто 4 учасника, на строк 3,9 роки.

У  2019 році ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна» дослідила закупівлі, у яких брали участь вищезгадані підприємства, та виявила, що вони парами ходили на тендери національної поліції. Аналітики запідозрили змову, оскільки:

- компанії обслуговуються в одному банку;

- дві з них користуються об’єктами за однією адресою;

- одна з компаній орендує в іншої вантажівки.

Наразі територіальні підрозділи АМКУ досліджують ці закупівлі. 

Станом на сьогодні по Одеській області завершено 11 торгів, за якими уклали рамкові угоди. Ще 4 закупівлі на стадії кваліфікації. Всі вони оголошені закладами охорони здоров’я. Предмет закупівлі — кейтерингові послуги.

Серед учасників вже завершених закупівель знайома нам ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ», а також, ще одесити, ТОВ «ОЛЬГА» і ТОВ «ТОНАР К». 

По шістьох закупівлях Південний офіс держаудитслужби вже розпочав моніторинг. Ще по трьох Криворізький центр розслідувань направив звернення з проханням розпочати моніторинг, а інші — досліджує. 


DOZORRO Спільнота зберегла Херсону 3 млн грн

У серпні 2019 р. Департамент будівництва та розвитку інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації оголосив тендер на реконструкцію тренувального поля стадіону «Кристал» у м. Херсоні, очікуваною вартістю 14,8 млн грн.

03.10.2019 16:36

У Нікополі мама "змагалась" з донькою за виготовлення 1850 кришок люків

У 2018 році Управління житлово-комунального господарства Нікопольської міської ради купувало кришки люків за 411 тисяч гривень та 945 тисяч гривень.

25.07.2019 16:33

Змова в ProZorro: як шукати і карати

Змову між учасниками на торгах ProZorro можна часто зустріти. Компанії домовляються разом прийти на торги, щоб підстрахувати один одного і перемогти.

04.03.2019 18:49

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання