Посадити дерево і не дати йому засохнути

29.03.2017 21:09

Кияни хочуть жити в зеленому місті і тому активно боронять дерева від вирубки. Влада знає, що новий сквер чи не найкращий піар, тому витрачає кошти громади на ці потреби. Але до появи ProZorro було непросто стежити за тим, чи посадка дерев і кущів не є “розпилом” місцевого бюджету. Я розповім про те, як варто нам усім, хто одночасно і за озеленення і за ефективне використання коштів, долучитися до громадського моніторингу.

Приклад одного PR-озеленення

Жителі Києва довго боролися за парк Олександра Малишка, що розташований у Дніпровському районі. Акції протесту, перекриття дороги, сутички з забудовником... Все для того, щоб замість парку не виріс ТРЦ. Активісти перемогли, але забудовник встиг вирубати половину п’ятдесятирічних сосен. Представники влади задля піару, висадили новий парк з деревами, кущами, квіточками. Але більша частина зелених насаджень влітку засохла. Зелені насадження не поливали, тому зараз можна побачити лише частину дерев та кущів, які стійкі до спеки, наприклад, акації. Тобто, кошти громади витратили, але треба витрачати знову…

Плани місцевої влади на нові дерева і кущі

Вас напевно цікавить, чи можна дізнатися, коли відбудеться озеленення парку, в якому ви щодня бігаєте? Які дерева посадять, чи покладуть нову доріжку без ям?

Загальну кількість коштів, витрачених на зелені насадження, можна дізнатися через запит на публічну інформацію. Але можна провести дослідження і за допомогою ProZorro. Звідти можемо дізнатися, що лише саджанців та кущів для Шевченківського району планують закупити на 2,5 млн гривень ( https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-03-03-001356-c ). Зараз по даній процедурі очікується рішення замовника, але загалом сума економії може скласти приблизно 1 млн. гривень. І це витрати лише на частину зелених насаджень і лише в одному районі. В Печерському районі закуповують квіти ( https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-03-02-001417-b ): хризантеми та однорічні квіти на 640 тисяч гривень. Хоча на аукціоні планували суму на 2,5 рази більше. Фактично один мільйон районна влада зекономила за допомогою відкритих торгів на ProZorro. Цікаво, до речі, чи зекономлених коштів вистачить на два нові сквери?

На капітальний ремонт скверу в Солом’янському районі планують витратити 466 тисяч гривень ( https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-03-17-000091-a ). В технічних вимогах вказано перелік робіт, які планують зробити в даному сквері. Що завадить вам здійснювати громадський контроль виконання під час ремонту?

Посадили - молодці, а хто поливатиме?

Полив зелених насаджень в Києві окрема історія. На прибудинковій території цим має займатися ЖЕК або ОСББ, парки та сквери у підпорядкуванні Зеленбуду. В ProZorro рідко проводиться аукціон на полив дерев, частіше поливають саме підрядні організації. Останнім часом, полив зелених насаджень прибрали з тарифів утримання будинку, тому рятування дерев, які висадили - по факту - справа рук самих жителів.

І дійсно, в договорах на закупівлю дерев та кущів, жодного слова немає про термін, які мають прожити дерева, тому вони дуже і дуже часто засихають. Так само, як і на робітниках обслуговуючих підприємств немає відповідальності за дерева, які засохли через неполив.

Але у випадку, порушень, які виявить ДФІ або інші ревізори - той хто постачає дерева матиме пеню.

У випадку, якщо ви бачите, що щойно висаджені дерева засихають - залишайте постійно скарги на ukc.gov.ua (по Україні) або на 1551(По Києву). Це допоможе чиновникам швидше зрозуміти, що дерева потрібно поливати.

Якщо душа прагне зелені

Як озеленити свій двір за бюджетні кошти?

Хочете озеленити своє подвір’я чи сквер привести до ладу за бюджетні кошти? Що робити в такому випадку?

1) Залишити звернення на ukc.gov.ua(по Україні) або на 1551(По Києву) з проханням під час місячника з благоустрою висадити дерева в потрібному для вас місці. Бажано підключити до цього сусідів. Більше звернень - більше шансів на озеленення.

2) Писати звернення депутатам, бажано, які обиралися по вашому округу в міськраду або Верховну раду, з проханням посприяти у озелененні вашого подвір’я. Депутата Верховної ради або зробить звернення на місцеву владу, дасть кошти і помічників, щоб висадити з вами дерева. Депутат місцевої ради ще може зробити проект рішення, за яким парк\сквер можуть реконструювати.

Лише по двом закупівлям зелених насаджень в ProZorro, бюджет зекономив близько двох млн. гривень. Уявляєте масштаби економії для міста за весь рік? Окрім цього, в систему вкладають договори з переліком запланованих робіт, кількістю посаджених зелених насаджень дерев. Це все дає вам механізми для контролю чиновників, що в свою чергу призведе до ще більшого озеленення Києва.

Здати тест на ВІЛ придбаний через ProZorro. Місія можлива?

Як лікарні закуповують тести на ВІЛ та чи можуть ними скористатися громадяни. Спроба в Коростені, Житомирської області. 

29.09.2017 15:39

Благодійні схеми лікарні Каховки

Каховка - райцентр у Херсонській області. В центральній районній лікарні у хворих на туберкульоз вимагають купувати рентген-плівки. У інших пацієнтів - рукавиці та ліки. Це зі слів пацієнтів. Водночас, лікарня закуповувала ці товари за бюджетні кошти через ProZorro. За що ж платити? Я вирішив в цьому розібратися.

10.08.2017 14:16

Прозора фортеця, або трохи про закупівлі історичної спадщини

Мені стало цікаво глянути в електронній системі закупівель чи багато витрачають на відновлення пам'яток. У ProZorro можемо знайти аж 20 завершених закупівель на геть невелику суму в 1,43 млн гривень по коду, що стосується збереження історичних пам’яток.

16.07.2017 18:33

Прозорі витрати на книги

Чи купують книги для бібліотек коштом платників податків? А якщо й купують то які? Вирішив дослідити за допомогою інформації в системі ProZorro.

29.06.2017 13:13

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання