"Прозоррість" аналізів українців. Чи потрібно платити за дослідження крові?

08.06.2017 17:31

Цей блог я хотів почати анекдотом про трьохлітрову банку і чемодан аналізів, але редактору це не сподобалося. Тому пропустимо анекдоти, а одразу перейдемо до ситуації з оплатою аналізів в Україні. 

Селищна поліклініка, яка зараз називається комунальним центром селища Пісочин, Харківської області. Дитина знайомого щороку мусить проходити обстеження у поліклініці та здавати аналізи. Медсестри та лікарі постійно кажуть платити за аналізи та ЕКГ, хоча реагенти мають закуповувати за державні гроші. Чи виділяють на це кошти? Чи можна зробити безкоштовні аналізи в Україні? 

Вирішив розібратися. Спершу я зробив фейсбук-опитування френдів та підписників на предмет оплати. Результати були невтішні, виявлося, що в багатьох медичних закладах за загальний аналіз крові чи сечі потрібно платити.

У вже згаданому комунальному закладі охорони здоров’я «Центр первинної медико-санітарної допомоги селища Пісочин» з пацієнтів просять прямими текстом за аналізи від п’яти гривень.

З одного боку, сума маленька, але копієчка до копієчки.. Та і не завжди у хворих буває “зайвих” 10 гривень на такий аналіз. Я поцікавився у пацієнта детальніше розцінками, і ось що я отримав:

Як виявилося даний заклад також не закуповує ліки напряму через ProZorro, адже усі закупівлі для даного закладу проводить відділ охорони здоров’я Харківської РДА. 

Цікаво, що скаже головний лікар про це? Нічого нового та оригінального. Стандартно в таких ситуаціях головний лікар запевняє, що жодних скарг від пацієнтів не надходило.


Я вирішив піти перевірити ситуацію і у своїй сімейній поліклініці Дніпровського району. Щороку громадянам треба проходити медогляд, що складається зі здачі аналізів, який я не проходив рік точно. Тому вирішив поцікавитися станом свого здоров’я та вирушив до лікаря, але не взяв медицинську картку, щоправда. “Немає картки, немає аналізів. прийдеш з карткою, випишемо направлення. Кров та інші аналізи у нас безкоштовно, але замість баночки для аналізів, купіть контейнер де хочете.” - заявила мені лікар. Пацієнти, що очікували черги на здачу аналізів також підтвердили, що гроші за аналізи у нас на мікрорайоні не беруть. Дійсно, поліклініка проводить закупівлі через ProZorro.


Отже не скрізь потрібно платити, що мені трохи підняло настрій. Цікаво, а в Одесі як з цим? Для перевірки я вибрав міську поліклініку №20 м. Одеси. В ProZorro я шукав закупівлі Одеської міської поліклініки №20 за їхнім кодом ЄДРПОУ. Але жодної інформації не знайшов. Як виявилося згодом, ліки для неї закуповує за бюджетні кошти департамент здоров’я Одеської міськради. За словами начальника по медичній частині лікарні поліклініка закуповує реагенти для аналізу крові лише за кошти, які здають паціенти на благодійні внески.

Для специфічних аналізів, наприклад на гемоглобін або для пацієнтів з цукровим діабетом працює програма “Здоров’я” на закупівлю реагентів яких виділяються кошти. Якщо у пацієнта немає коштів, то усі аналізи за словами співбесідника роблять безкоштовно. Жодних розцінок на аналізи немає, і пацієнтам видають квитанції за внески. Цікаво, а пацієнти знають про необов’язковість внесків? 

Що робити, якщо у вас вимагають гроші за аналізи? В самій поліклініці вимагати чеки за аналізи та йти до головного лікаря. Потім шукати на ProZorro чи закуповували реагенти і у будь якому випадку залишати скаргу на урядовий контакт центр.

Контролюйте та впливайте!

Здати тест на ВІЛ придбаний через ProZorro. Місія можлива?

Як лікарні закуповують тести на ВІЛ та чи можуть ними скористатися громадяни. Спроба в Коростені, Житомирської області. 

29.09.2017 15:39

"Килимове" бомбардування бюджету

От, заходите ви на прийом до сільського голови, а там - “ковьор” на всю стіну. Ой, ледь не забув. Ще ж від ґанку до кабінету чиновника тягнеться уже засалена, інколи ще з часів Брежнєва, килимова доріжка. Чи закуповують зараз килими та доріжки? Чи є в цьому сенс? От і я спробую в цьому розібратися.

28.08.2017 19:38

Обрізання сухого. Вигідний, але чи прозорий бізнес?

Щороку сухі та аварійні дерева приносять біди. То лінії електропередач обірвуть, то машину потрощать, а то і на голову людині дерево упаде. Відповідно до правил благоустрою, місцеві ради мають робити обрізання аварійних дерев. Чи виділяють на це кошти і що робити, коли ви побачили аварійне дерево — читайте далі.

24.07.2017 15:22

Прозора фортеця, або трохи про закупівлі історичної спадщини

Мені стало цікаво глянути в електронній системі закупівель чи багато витрачають на відновлення пам'яток. У ProZorro можемо знайти аж 20 завершених закупівель на геть невелику суму в 1,43 млн гривень по коду, що стосується збереження історичних пам’яток.

16.07.2017 18:33

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання