Рада готується закинути шайбу у ворота ProZorro

28.01.2017 21:35

17 січня 2017 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону про внесення зміни до прикінцевих та перехідних положень розділу IX Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення в Україні у 2017 чемпіонату світу з хокею з шайбою серед чоловіків (№5645).

Згідно з пояснювальною запискою, прийняття зазначеного законопроекту обумовлено необхідністю реалізації заходів з підготовки та проведення в Україні чемпіонату світу з хокею з шайбою серед чоловіків, який відбудеться з 22 по 28 квітня.

Законопроектом пропонується доповнити перелік підстав застосування переговорної процедури закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення в Україні у 2017 році чемпіонату світу з хокею з шайбою серед чоловіків.

Зокрема, законопроектом передбачається доповнити прикінцеві та перехідні положення розділу IX Закону України “Про публічні закупівлі” новим пунктом 4такого змісту:

“42. Установити, що до 29 квітня 2017 року замовники, визначені Кабінетом Міністрів України, можуть здійснювати закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення в Україні чемпіонату світу з хокею з шайбою серед чоловіків у 2017 році, згідно з переліком товарів, робіт і послуг, що затверджується Кабінетом Міністрів України за переговорною процедурою, встановленою статтею 35 цього Закону. При цьому замовник має право укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі у строк не раніше ніж через 5 днів з дня оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу повідомлення про намір укласти договір за результатами застосування переговорної процедури закупівлі”.

А тепер проаналізуємо доцільність прийняття законопроекту та його реальну мету.

По-перше, постає питання - які роботи, пов’язані з проведенням хокейного чемпіонату, можна виконати так швидко навіть з урахуванням застосування переговорної процедури – побудувати нові майданчики чи реконструювати нові. Навряд чи це можливо зважаючи, що чемпіонат має розпочатися в квітні 2017 року.

Адже, згідно визначення Закону України "Про публічні закупівлі" роботи це переважно все що пов’язано з будівництвом нових чи реконструкцією, реставрацією існуючих об’єктів та пов’язані з цим послуги. Строки виконання робіт за технологією явно перевищують період у 2,5 місяці, що залишилися до початку чемпіонату.

Водночас, для закупівлі товарів чи послуг, необхідних для проведення чемпіонату, часу більш ніж достатньо навіть у разі застосування тендерної процедури. Зрозуміло, якщо процедуру розпочати вже зараз (чи на початку лютого), а не втрачати час на лобіювання законопроекту, який дозволить обійти тендерні процедури.

І нарешті, варто зазначити, що діючі норми Закону України "Про публічні закупівлі" надають можливість застосувати переговорну процедуру у разі коли предмет закупівлі (наприклад якийсь специфічний спортивний інвентар чи обладнання) може бути поставлений тільки певним постачальником – «відсутність конкуренції (у тому числі з технічних причин) на відповідному ринку, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи». Зрозуміло, що закупівля за такою підставою має бути обґрунтована та документально підтверджена.

В усіх інших випадках має застосовуватися відкрита тендерна процедура.

Тим більше, про проведення чемпіонату світу з хокею з шайбою було відомо вже у 2016 році. Так, ще у листопаді 2016 року КМУ було схвалено розпорядження №860-р «Про утворення Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні у 2017 році чемпіонату світу з хокею з шайбою серед чоловіків».

Тому вбачається, що справжньою метою розробки та внесення законопроекту №5645 є спроба обійти «занадто» прозорі тендерні процедури закупівель, передбачені Законом України "Про публічні закупівлі".

При цьому, законопроект вноситься не КМУ (який має бути ініціатором таких рішень), а народним депутатом України, що дозволяє уникнути цілої низки узгоджень з профільними органами виконавчої влади та експертиз, в тому числі антикорупційної, яку законопроект навряд чи пройде.

Нажаль цей законопроект не перший. Аналогічним по суті законом (від 17 листопада 2016 року № 1761-VIII) наразі врегульовано закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення в Україні у 2017 році пісенного конкурсу “Євробачення”. При тому, що про проведення цього заходу в Україні було відомо ще в травні 2016 року.

Треба надіятися, що це в подальшому не перетвориться на «звичаєву» тенденцію необґрунтованого уникнення конкурентних процедур, шляхом внесення законопроектів, через недбалість чи свідомі дії осіб, відповідальних за проведення знакових міжнародних заходів.

Матеріал підготовлено в рамках проекту, USAID, UK aid та Фонду Євразія “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах”.

Переговорна процедура. Чи дійсно відсутня конкуренція на торгах?

Ми виявили негативну тенденцію використання замовниками переговорної процедури на підставі “відсутності конкуренції” без належних обґрунтувань або взагалі за їх відсутності.

18.04.2018 19:53

Аналіз найактивнішого скаржника на закупівлі ProZorro

Аналітики Київської школи економіки підготували й оприлюднили  дослідження щодо фірм, які постійно оскаржують процедури закупівлі окремих замовників в Антимонопольному комітеті

05.02.2018 12:40

Моніторинг у закон (позиція щодо законопроекту №4738)

До порядку денного Комітету ВРУ з питань економічної політики, на 15 березня п.р., включене питання  моніторингу публічних закупівель, що має бути врегульоване законопроектом №4738, внесеним н.д. Кошелєвою А.В., Іванчуком А.В. та Матківським Б.М.

15.03.2017 12:58

Контроль публічних закупівель. Досвід Польщі для України.

На початку лютого цього року група з представників різних органів влади України (Мінекономрозвитку, Державної аудиторської служби, Рахункової палати, Секретаріату Комітету з питань економічної політики Верховної Ради) та експертів з питань закупівель за організації та сприяння Проекту ЄС “Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС” (www.eupublicprocurement.org.ua), перебувала з робочим візитом у Польщі. Метою візиту було вивчення досвіду Польщі у запровадженні та функціонуванні системи контролю у сфері публічних закупівель.

21.02.2017 16:09

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання