Як не треба купувати наркотики

26.07.2017 18:56

В квітні цього року Національним інститутом фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г.Яновського було оголошено торги на закупівлю наркотичних препаратів і прекурсорів.

Процедура виявилася дуже цікавою з огляду на прийняті замовником рішення та її кінцеві результати.

Адже переможці визначалися двічі, що стало наслідком оскарження попереднього рішення замовника одним із учасників.

Зокрема, за результатами розгляду скарги ТОВ «Чернівціфармація», а вірніше вимоги щодо усунення можливих порушень (скарга в АМКУ не подавалася), замовником було відхилено найбільш економічно вигідні пропозиції за лотами 1-6 предмета закупівлі, та акцептовано пропозиції вказаного підприємства, які в декілька разів перевищують ціну запропоновану попередньо визначеними потенційними переможцями (див. діаграму ).

Найбільша різниця в цінах виявилася лотами 1-4 – майже в 2-3 рази.

Аналіз підстав для відхилення пропозицій попередньо визначених переможців викликає ще більше питань щодо доцільності прийняття такого рішення.

Так, підставами для відхилення пропозиції ТОВ «Здоров’я народу» визначено - не зазначення досвіду одного із співробітників та помилкове зазначення вихідного номеру листа про досвід працівників. Вони є досить спірними і формальними. Тим більше, що замовник в Тендерній документації не встановлював вимоги щодо мінімального досвіду кожного конкретного співробітника учасника.

Водночас ніяких зауважень щодо невідповідності препаратів технічним та якісним вимогам замовника не було.

Тобто фактично замовником свідомо було прийнято рішення закупити медикаменти за явно завищеними цінами.

Постає питання: а не доцільніше було взагалі відмінити торги за цими лотами, ніж вибирати переможцем учасника, пропозиція якого в декілька разів перевищує найбільш економічно вигідну.

Звертаємо увагу контролюючих органів на цю закупівлю та рекомендуємо замовникам приймати більш зважені та економічно обґрунтовані рішення в процесі здійснення закупівель.

Контроль закупівель: які загрози приховані в законопроекті про Рахункову палату

Законопроект депутата БЮТ пропонує розширити вже надані законодавством функції Рахункової палати у сфері закупівель

04.07.2018 16:00

Переговорна процедура. Чи дійсно відсутня конкуренція на торгах?

Ми виявили негативну тенденцію використання замовниками переговорної процедури на підставі “відсутності конкуренції” без належних обґрунтувань або взагалі за їх відсутності.

18.04.2018 19:53

Аналіз найактивнішого скаржника на закупівлі ProZorro

Аналітики Київської школи економіки підготували й оприлюднили  дослідження щодо фірм, які постійно оскаржують процедури закупівлі окремих замовників в Антимонопольному комітеті

05.02.2018 12:40

Контроль публічних закупівель. Досвід Польщі для України.

На початку лютого цього року група з представників різних органів влади України (Мінекономрозвитку, Державної аудиторської служби, Рахункової палати, Секретаріату Комітету з питань економічної політики Верховної Ради) та експертів з питань закупівель за організації та сприяння Проекту ЄС “Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС” (www.eupublicprocurement.org.ua), перебувала з робочим візитом у Польщі. Метою візиту було вивчення досвіду Польщі у запровадженні та функціонуванні системи контролю у сфері публічних закупівель.

21.02.2017 16:09

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання