Контроль закупівель: які загрози приховані в законопроекті про Рахункову палату

04.07.2018 16:00

14 червня народний депутат Антон Яценко вніс до Верховної Ради законопроект №8483, який передбачає наділення Рахункової палати України новою функцією - контроль у сфері публічних закупівель на всіх стадіях. Це може призвести до погіршення контролю за використанням коштів місцевих бюджетів, дублювання функцій Державної аудиторської служби Україна або ж до зростання видатків на розширення апарату Рахункової палати.

Законопроект депутата БЮТ пропонує розширити вже надані законодавством функції Рахункової палати у сфері закупівель.

Частина третя статті 7 Закону України «Про публічні закупівлі» вже передбачає здійснення Рахунковою палатою контролю за закупівлями  у межах повноважень, визначених Конституцією та законами України. Частина друга статті 13 Закону України «Про Рахункову палату України» встановлює, що державний зовнішній фінансовий контроль (аудит) щодо здійснення закупівель за рахунок коштів державного бюджету проводиться Рахунковою палатою стосовно всіх стадій закупівель. І включає перевірку та аналіз законності та ефективності здійснення закупівель, дотримання передбачених процедур, оцінку своєчасності отримання товарів, послуг та проведення робіт, а також аналіз стану прозорості та додержання встановлених принципів здійснення закупівель.

Однак, на думку автора законопроекту, цього замало і він вирішив поширити такий контроль на всю сферу публічних закупівель, незважаючи на джерела фінансування закупівлі. Більше того, народний депутат А.В. Яценко зареєстрував ще один законопроект №8482, яким вносяться зміни до Бюджетного кодексу України. Це розширить контроль Рахункової палати України на кошти місцевих бюджетів.

Незважаючи на назву, «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо контролю за дотриманням бюджетного законодавства», законопроект також вносить зміни до Законів України «Про Рахункову палату України» та «Про місцеве самоврядування в Україні», які теж поширюють повноваження Рахункової палати щодо контролю за використанням коштів місцевих бюджетів при здійсненні закупівель.

Зокрема, дуже творчо, в законопроекті сформульовані положення статтей 7 (пункт 7 частини першої) та 13 Закону України «Про Рахункову палату», а також нових частин (6 і 7) статті 61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Процес внесення цих змін нагадує негативну практику внесення змін до Законів України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», «Про державні закупівлі», інших законів, пов’язаних з процесом здійснення закупівель в Україні. Шляхом впровадження запропонованих змін відбувається намагання створити ситуацію, коли два контролюючі органи (Рахункова палата України та Державна аудиторська служба України) будуть наділені фактично однаковими функціями у сфері публічних закупівель в частині, що стосуються використання бюджетних коштів.

Таке дублювання однозначно призведе  до масових  колізій в частині різних результатів здійснених перевірок та відповідальності за їх виконання.

Крім цього, на відміну від Державної аудиторської служби, Рахункова палата не має регіональних відділень. А зважаючи на те, що Рахункова палата не наділена функціями моніторингу, це призведе до практичної неможливості якісного виконання нею функції контролю за використанням коштів місцевих бюджетів або ж зростання видатків бюджетних коштів на розширення апарату цього органу.

Наслідком всіх цих нововведень може бути створення проблем у сфері публічних закупівель, зокрема у забезпеченні ефективного функціонування системи контролю за закупівлями.



Переговорна процедура. Чи дійсно відсутня конкуренція на торгах?

Ми виявили негативну тенденцію використання замовниками переговорної процедури на підставі “відсутності конкуренції” без належних обґрунтувань або взагалі за їх відсутності.

18.04.2018 19:53

Аналіз найактивнішого скаржника на закупівлі ProZorro

Аналітики Київської школи економіки підготували й оприлюднили  дослідження щодо фірм, які постійно оскаржують процедури закупівлі окремих замовників в Антимонопольному комітеті

05.02.2018 12:40

Контроль публічних закупівель. Досвід Польщі для України.

На початку лютого цього року група з представників різних органів влади України (Мінекономрозвитку, Державної аудиторської служби, Рахункової палати, Секретаріату Комітету з питань економічної політики Верховної Ради) та експертів з питань закупівель за організації та сприяння Проекту ЄС “Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС” (www.eupublicprocurement.org.ua), перебувала з робочим візитом у Польщі. Метою візиту було вивчення досвіду Польщі у запровадженні та функціонуванні системи контролю у сфері публічних закупівель.

21.02.2017 16:09

Рада готується закинути шайбу у ворота ProZorro

17 січня 2017 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону про внесення зміни до прикінцевих та перехідних положень розділу IX Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення в Україні у 2017 чемпіонату світу з хокею з шайбою серед чоловіків (№5645).

28.01.2017 21:35

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання