Відміна торгів та штраф: як бізнес та громадськість можуть карати за порушення рівних правил гри

24.07.2019 16:03

Порушують рівні правила гри у закупівлях? Звертайтесь до замовника з вимогою це виправити. Якщо той не чує — звертайтесь до Антимонопольного комітету України та DOZORRO-спільноти. Саме у такий спосіб бізнес спільно з громадськістю домоглись скасування незаконного визнання переможця та покарали за змову на реконструкції лікарні в Київській області.

Вишнівська міська лікарня в жовтні 2018 року оголосила тендер на 43 мільйони гривень на реконструкцію міської поліклініки з добудовою. На аукціон подались 5 компаній. Перемогла фірма Професійна інжинірингова компанія з пропозицією в 25,3 мільйони гривень. Вишнівська міська лікарня могла би порадіти економії 18 мільйонів гривень.

Визнання переможця і скарги конкурентів

Однак конкуренти "Леокон спецбуд" та "Вестбуд плюс"  в тендерній пропозиції переможця знайшли порушення. Замовник мав відхилити найдешевшу пропозицію, оскільки переможець не надав всіх документів, які вимагались.

Вишнівська міська лікарня вирішила не здаватися і почала захищати переможця, аргументуючи свою позицію "залізним фактом" — ціною.

Зауваження від учасників вважати несуттєвими з огляду на те, що від "Професійна інжинірингова компанія" цінова пропозиція є найбільш економічно вигідною”.

Покарання: відміна торгів

Компанія "Леокон спецбуд" вирішила не опускати руки і продовжити боротись, подавши скаргу до АМКУ. Антимонопольний комітет зобов’язав Вишнівську міську лікарню скасувати рішення про визначення переможцем "Професійної інжинірингової компанії".

Паралельно компанія звернулась до DOZORRO-спільноти. Фахівці з публічних закупівель Трансперенсі Інтернешнл Україна відправили листа до керівного органу замовника — Вишневої міської ради. І згодом отримали відповідь, що закупівлю було відмінено через неможливість усунення порушень

Покарання: штраф за змову

Після ретельного вивчення документів учасників ми встановили, що "Професійна інжинірингова компанія", яка майже перемогла, та ТОВ "Фрей-юкрейн" порушили рівні правила гри:

  • у них спільний засновник
  • документи мають однакові назви, вигляд, надруковані однаковим шрифтом
  • інформаційні довідки з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, директори ТОВ “Професійна інжинірингова компанія” та ТОВ "Фрей-юкрейн" отримали в один день з номерами 10510 та 10511
  • директори зареєстровані за однією адресою у Києві

17 липня Київське обласне територіальне відділення АМКУ визнало порушення закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів.

"Фрей-юкрейн" та «Професійна інжинірингова компанія» тепер мають заплатити штраф — по 68 тисяч гривень. І не зможуть брати участь у публічних закупівлях протягом трьох років.

Але на цьому історія не закінчується. Вишнівська міська лікарня знову проводила тендери на реконструкцію. І цього разу в закупівлях брали участь нові "партнери". Трансперенсі Інтернешнл Україна підготувало ще одне звернення до АМКУ щодо антиконкурентних узгоджених дій учасників. Чекаємо на відповідь.

Якими будуть закупівлі після війни

Пропозиції експертної робочої групи для повоєнних закупівель.

16.06.2022 16:50

Аудитори все частіше програють у судах

Однією з найпоширеніших причин залишається недостатньо чіткий висновок за результатами моніторингу.  

27.10.2021 13:00

Чому варто оскаржувати неправомірні дії Замовника в АМКУ

Іноді навіть по кілька разів. На прикладі закупівлі вугілля інтернатом у Кіровоградській області.

13.10.2021 10:00

Нова локалізація або як не треба писати закони

Депутати запропонували нову версію законопроєкту для нібито захисту українського виробника. Розбираємося, що з ним не так.

08.10.2021 12:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання