Як безкарно наживаються на пацієнтах психоневрологічного інтернату

10.11.2017 11:30

БАРАБОЙСЬКИЙ ПСИХОНЕВРОЛОГІЧНИЙ БУДИНОК-ІНТЕРНАТ в Одеській області. Коли згадуються подібні місця, в думках крутиться,  «будинок скорботи».

Ще у далекому 2015 році було відкрите кримінальне провадження № 42015160000000812 від 24.11.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, щодо незаконної діяльності посадових осіб психіатричних лікарень, психоневрологічних будинків інтернатів, дитячих будинків інтернатів та інших закладів даного типу в м. Одесі та Одеської області. Таких закладів, які фігурують в провадженні багато, і Барабойський психоневрологічний будинок-інтернат, тільки один з них. Спільно зі службовими особами Департаменту охорони здоров'я СЗН ООДА та Департаменту праці та соціальної політики ОМР, зловживаючи службовим становищем ці посадові особи підозрюються у використанні бюджетних грошових коштів не за цільовим призначенням та незаконному привласненні нерухомого майна інвалідів, які лікуються в психоневрологічних закладах.

Суть справи:

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи Барабойського психоневрологічного будинку - інтернату, зловживаючи службовим становищем, допускають розтрату бюджетних грошових коштів спрямованих на закупівлю продуктів харчування, медичних препаратів, засобів особистої гігієни та іншого, для підопічних. Значну кількість грошових коштів перераховують на розрахункові рахунки підприємств за товар по значно завищеним цінам.

Також встановлено факти експлуатації утриманців як безкоштовної робочої сили. При цьому за виконані роботи перераховуються бюджетні грошові кошти. Крім того, керівник закладу у змові із головним бухгалтером незаконно привласнюють пенсії підопічних, у тому числі щомісячні державні виплати, які спрямовані на особисті потреби підопічних.

Цією же Ухвалою Суд задовольнив клопотання слідчого, щодо проведення комплексної позапланової документальної перевірки з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства Барабойським психоневрологічним будинком - інтернатом (ЄДРПОУ 25933520) за період з 01.01.2005 року до теперішнього часу, а також виявлення фактів укладання угод з підприємствами які мають ознаки «фіктивності» та здійснення безтоварних операцій.

І це була остання дієва ухвала суду http://reyestr.court.gov.ua/Review/63466755 , «а дальше тишина»...

У серпні 2017 було написано звернення до Південного офісу Держаудитслужби, періодично надсилалися знову, чекали відповіді, відповідь отримана в листопаді 2017 р.

В звернені було надано перелік порушень.

Аналізуючи закупівлі закладу виявила наступне, майже всі закупівлі проводяться як «прямі договори», наприклад, зі 127 закупівель (і це тільки ті, що відображені в системі), тільки 20 проводились як конкурентні.

Практично відсутній План річних закупівель (у плані відображено 5 позицій). Відсутня інформація про звіти та укладені договори на порталі Є-дата, і це при тому, що за даними транзакцій тільки за січень-вересень 2017 р. була сплачено за товари та послуги, більш 7 мільйонів гривень.

Але, не зважаючи на гучні офіційні заяви про співпрацю з громадськістю:

Держаудитслужба відклала розгляд цих порушень на майбутнє, посилаючись на славнозвізну статтю Конститції 19.

А в цей час керівництво, яке керує закладом з 2000 р., і надалі проводить непроцедурні закупівлі … і т.д…, т.д., т.д...

Дорожні пристрасті на Херсонщині

У межах «Великого будівництва» на Херсонщині з порушеннями уклали договір на капітальний ремонт дороги на 22,1 млн грн. Однак розривати контракт замовник не поспішає. Навіть попри те, що для нього стали проблемними цілих шість із семи угод з цим підрядником. 

04.03.2021 15:02

Піонери рамкових угод

Хороший і поганий приклад використання закупівель за рамковими угодами.

29.01.2020 17:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання