Як депутат Кам’янець-Подільської міськради заробляє на закупівлях

01.03.2018 19:15

За два роки депутат Кам’янець-Подільської міської Андрій Конюшенко на свій ФОП отримав 25 держзамовлень від департаменту міської ради, депутатом якої він на сьогодні є. Загальна сума цих договорів складає 3,8 млн грн.

Закупівлі – один із ласих напрямів, які цікавлять посадовців і бізнес. До 2015 року ця сфера була практично у закритому режимі. Так, можна було прочитати інформацію про закупівлю, можна було навіть піти на засідання тендерного комітету, однак багато закупівельних процесів відбувались за «закритими дверима». Після появи електронної системи в Україні – моніторинг здійснення закупівель бюджетними організаціями значно полегшився. Ми бачимо оголошення, бачимо учасників та їх пропозиції. Однак є ще лазівки, які використовуються для деяких зловживань. Наприклад, допорогові закупівлі. І тому саме цій темі ми приділяємо багато уваги.

У цьому матеріалі мова піде в основному про допорогові закупівлі. А також про депутатів, які дивним чином, отримавши мандат, почали отримувати договори зі структурними підрозділами тієї ради, де вони є депутатами. Точніше, мова сьогодні піде про одного депутата.

Андрій Конюшенко є депутатом Кам’янець-Подільської міської ради від політичної партії «За конкретні справи», де був першим кандидатом у списку.

Бізнес депутата

За інформацією аналітичної системи Youcontrol депутат Конюшенко з 2007 року є директором приватного підприємства «Будкомплект», засновником та бенефіціарним власником якого на 100% є батько депутата - Олександр Конюшенко. Поряд з тим, з січня 2001 року він є фізичною особою-підприємцем. Андрій Конюшенко також має корпоративні права у багатопрофільному виробничому товаристві з обмеженою відповідальністю «Рокор» (30 %), що засноване ще у 1996 році та займається будівництвом житлових і нежитлових будівель. Її засновником знову ж таки є батько депутата, відомий у Кам’янці-Подільському будівельник Олександр Конюшенко (70%). Статутний капітал фірми сьогодні сягнув 15 млн грн.

Закупівлі компаній депутата

Тепер зупинимось на закупівельній історії зазначених вище юросіб та фізичної особи-підприємця. У 2016 році ТОВ «Рокор» отримало 464,7 тис. грн від комунального підприємства «Міськтепловоденергія» за проведення капітального ремонту. А у 2017 році департамент ЖКГ Кам’янець-Подільської міськради придбавав у компанії квартиру, заплативши 510 тис. грн. з бюджету міста.

Як свідчить ухвала суду Хмельницької області від 12 червня 2017 року, КП «Міськтепловоденергія» є фігурантом кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 191 КК України (привласнення чи розтрата чужого майна). В тексті самої ухвали зазначається, що посадовці КП «Міськтепловоденергія», які були замовниками будівництва та реконструкції котелень спільно з підрядниками ТОВ «Калина ІФ Лтд» та ТОВ БВ «Рокор», не в повному обсязі провели будівельні роботи, придбали майно, що не відповідає проектно-кошторисній документації по завищеним цінам, придбали будівельні матеріали та провели будівельні роботи по завищеним цінам. Цим посадовці привласнили державні кошти, розпорядником яких було КП «Міськтепловоденергія» в період з 2014 р по 2016 роки.

Скріншот закупівель, що отримало БВ ТОВ «Рокор»

Приватне підприємства «Будкомплект» у 2016 та 2017 роках уклало шість угод на виконання капітальних ремонтів для департаменту житлово-комунального господарства Кам‘янець-Подільської міськради. У 2016 році підприємство виконало чотири угоди з капітального ремонту тротуару по вул. Огнієнка, тротуару центральної алеї по проспекту Грушевського, доріжок парку «Героїв Євромайдану», вулиці Папаніна на загальну суму 1 321 600 грн. 

У 2017 році підприємство на замовлення департаменту ЖКГ КПМР проводило капітальний ремонт проспекту Грушевського та вул. Драгоманова на загальну суму 1 123 590 грн. Наголосимо, що до 2016 року “Будкомплект” не мав на своєму рахунку виконання бюджетних договорів, свої перші держзамовлення отримав лише у 2016 році. Досить цікавим фактом є те, що всі шість закупівель були від одного замовника, а також, що вони були неконкурентними допороговими закупівлями.

Скріншот закупівель, що отримало ПП «Будкомплект» у 2016-2017 рр від департаменту ЖКГ КПМР

У 2016 році департамент ЖКГ Кам’янець-Подільської міськради з ФОП Конюшенко Андрій Олександрович уклав договір на капітальний ремонт доріжки в парку «Героїв Євромайдану» на суму 64 438 гривень. А уже в 2017 році департамент ЖКГ міськради, де підприємець є депутатом, уклав з ним 24 договори на поточні та капітальні ремонти дорожнього покриття, тротуарів, площ на загальну суму 3 789 504 гривні. Усі закупівлі ремонтних робіт були допороговими.

Скріншот закупівель, що отримав ФОП Конюшенко (частина 1)

Отже, за два роки ФОП Конюшенко, який до цього не мав на своєму рахунку тендерів, отримав 25 замовлень із департаментом міської ради, депутатом якої він на сьогодні є. Загальна сума цих договорів складає 3,8 млн грн.

Скріншот закупівель, що отримав ФОП Конюшенко (частина 2)

Скріншот закупівель, що отримав ФОП Конюшенко (частина 3)

Отже, як демонструє наш аналіз, допорогові закупівлі до сьогодні залишаються зручними для замовників, які в ручному режимі обирають як виконавців робіт, так й постачальників товарів. Виключенням не стала й Кам’янець-Подільська міська рада, яка досить активно працює з депутатом діючого скликання саме у режимі допорогових закупівель. Активною робота йде й з депутатом, як з приватним підприємцем, а також залучаються юридичні особи, відношення до яких має депутат міськради. Така співпраця на сьогодні вже вимірюється декількома мільйонами бюджетних коштів.

Депутатські тендери у Дунаївцях

Як тільки отримуєш мандат - одразу тебе помічає якийсь структурний підрозділ тієї ж ради, в якій ти і є депутатом. 

25.04.2018 14:07

Квест із 4 спроби: як сільська рада сіла в автівку депутата

Копистинська сільська рада вирішила купити службовий автомобіль очікуваною вартістю 310 тис. грн. Це одна з дороговартісних закупівель після капітального ремонту пішохідних доріжок Богдановецького ДНЗ та будівництва зовнішніх мереж водопостачання, яку цього року провела місцева сільрада.

11.12.2017 16:22

Хмельницькі тролейбуси: відмовилися від російських моторів заради російської електроніки?

Комунальне підприємство “Хмельницькелектротранс” розіграло довгоочікуваний великий тендер із закупівлі партії новеньких тролейбусів очікуваною вартістю 34,8 млн грн.

12.10.2017 19:02

Ремонт доріг, які ведуть на округ

Волочиська міська об’єднана територіальна рада з Хмельниччини розтендерила три капітальні ремонти доріг у населених пунктах, зумівши не перетнути допорогову межу в 1,5 млн. грн.

01.09.2017 14:36

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання