Як швидко знайти інформацію для новин

12.04.2021 16:08

Як швидко знайти інформацію для новин

Яка потреба? 

Швидко знайти цікаву новину про закупівлі, щоб оперативно проінформувати суспільство

Що робимо? 

Шукаємо дані про актуальні закупівлі в Україні та регіонах. За допомогою функціоналу сортування шукаємо інформацію про закупівлі з категорії “най” (найбільший, найдорожчий і тому подібне).

Чому це важливо? 

Навички роботи в BI Prozorro допоможуть вам набагато легше і швидше знаходити достовірні дані про бюджетні витрати. А це означає, що ви зможете ще якісніше інформувати читачів, куди йдуть кошти платників податків.

Пошук актуальних закупівель

Людям цікаво читати досить легкі новини про діяльність органів влади свого населеного пункту чи регіону, особливо якщо це стосується бюджетних коштів. Крім цього, громадський контроль за такими витратами дозволяє тримати місцеве самоврядування в тонусі і працює на зменшення рівня корупції. Тож не дивно, що журналісти приділяють увагу бюджетним видаткам. Дізнатися, скільки коштів громади планують витратити та на що, вам допоможе модуль BI Prozorro. У цій інструкції ми поділимося, як це найкраще робити на прикладі Одеської області.

Щоб почати працювати з BI Prozorro, оберіть додаток “12. Етап закупівель”. Вам відкриється сторінка з різними листами. Далі перейдіть на лист “Показники” — тут можна зробити першочергові відбори.

Для початку, на фільтрах по роках обираємо поточний рік, а на карті України —  регіон, закупівлі якого цікавлять. Усі виміри закріплюються вгорі та зберігаються, якщо ви переходите на інший лист.

Тож тепер давайте перейдемо на лист “Тендери/лоти” — він допоможе знайти всі закупівлі, які відповідають нашим відборам.

Для новин, які треба видати швидко, краще обирати “активні” закупівлі — за якими ще не підписали договір. Так ви не тільки знайдете потрібну інформацію, а й допоможете запобігти порушенням, якщо в закупівлі є проблеми. 

Переважно журналісти шукають закупівлі на великі суми, бо новини про них викликають більший резонанс. Їх буде легше знайти за допомогою сортування процедур за очікуваною вартістю. Це сума, на яку замовник планує придбати необхідні товари роботи чи послуги. Щоб зробити таке сортування, клікніть на заголовок поля “Очікувана вартість”.

Наприклад, зараз ми можемо переглянути, що планують купити замовники Одеської області. Щоб це зробити — дивіться на назву предмета закупівлі в колонці “Лот”. Якщо вас цікавлять потенційно ризикові закупівлі, то рекомендуємо звернути увагу на такі поля: 

  • кількість дискваліфікацій лота; 
  • кількість скарг;
  • кількість питань. 

Ви можете міняти стовпчики місцями та змінювати їх ширину, щоб працювати з таблицею було зручніше. 

Отже, після потрібних відборів та сортування за очікуваною вартістю, маємо на листі Тендери/Лоти активні закупівлі Одеської області. Судячи з яких, у цьому регіоні планують витратити багато коштів на ремонт доріг. Наприклад, серед усіх закупівель нас зацікавив тендер на капітальний ремонт ділянок дороги Ізмаіїл-Кілія-Вилкове на суму 531 млн грн. Щоб дізнатися деталі закупівлі, потрібно перейти на сайт Prozorro за посиланням Лот. Це допоможе дослідити вимоги до робіт та ознайомитися з проектом договору.

Також радимо звернути увагу на скаргу одного з  учасників. Він стверджує про дискримінаційні вимоги в тендерній документації. У такій скарзі можуть бути зазначені потенційні порушення у закупівлі.

Як бачите, шукати дані про актуальні закупівлі легко. Такий підхід може значно спростити пошук та написання швидких новин. 

А якщо вас цікавлять закупівлі всієї країни, тоді потрібно прибрати регіональний відбір, натиснувши на хрестик біля назви поля “Регіон організатора”. Тепер маєте дані про всі закупівлі та можете з‘ясувати, що відбувається на всеукраїнському рівні.

Приміром, завдяки такому підходу можна дізнатися, що Укрзалізниця закуповує нові вагони, в тому числі і ті, що передбачені для перевезення пасажирів з інвалідністю. Так ви зможете розповісти читачам про те, що, ймовірно, скоро покращаться умови в пасажирських потягах, а також перевірити, чи дійсно  будуть враховані потреби людей з інвалідністю у нових вагонах. Тож знайшовши інформацію про заплановані витрати Укрзалізниці, ви ще й розкриєте суспільно важливу тему інклюзії.

Пошук закупівель з категорії “най”

Часто новини про найбільших замовників, постачальників, найдорожчі закупівлі — загалом, усе “най” — розходяться краще, ніж аналітика, адже вони легші для сприйняття.

До речі, у групі Аналітичні інструменти Prozorro на Facebook ми регулярно публікуємо приклади пошуку цікавих новин. Приєднуйтесь!

Публічний модуль дозволяє формувати рейтинги за різними показниками: найбільша кількість дискваліфікацій у тендері, замовник з найбільшою кількістю моніторингів аудиторів, найбільший скаржник у закупівлях тощо. Давайте розглянемо декілька варіантів такого швидкого пошуку даних для підготовки новин. Щоб знайти таку інформацію, краще обирати вже завершений період — наприклад, рік, пів року, квартал чи місяць. 

1. Як знайти закупівлю минулого року з найбільшою кількістю учасників? 

На листі “Тендери\лоти” обираємо попередній рік. Після цього сортуємо закупівлі за показником “Кількість унікальних учасників лота”.

Отже, найбільше у 2020 році на одну закупівлю прийшло 38 учасників. Тендер стосувався демонтажних робіт. Далі можна пошукати детальніше, чому ж ця закупівля так зацікавила учасників, і як знизилася ціна за результатами аукціону.

2. Як визначити підприємця, який найбільше перемагав у конкурентних закупівлях

Залишаємо відбір за попереднім роком та обираємо завершений статус лота. Останній показник допоможе визначити переможця серед закупівель, які закінчилися підписанням договору. Тепер переходимо на лист “Учасники”.

Тут ми додатково вибираємо показник “Конкурентні закупівлі”. Адже нам потрібно знайти учасника-лідера серед тих, хто брав участь у закупівлях з аукціоном. Сортуємо дані в полі “Кількість виграних пропозицій” і бачимо, що найбільше серед учасників перемагало ТОВ “Епіцентр К”.

Далі можна дізнатися, а хто ж лідирує серед ФОПів та отримує найбільше контрактів.  Для цього заходимо у розширені відбори.

Обов’язково ставимо галочку біля “Показати всі поля”, а потім в пошуковому рядку прописуємо слово “форма”. Далі треба обрати поле “організаційно-правова форма учасника” і серед переліку знайти підприємця-фізичну особу. Натискаємо на зелену галочку і виходимо з розширених відборів. 

Тепер бачимо, що підприємець з найбільшою кількістю виграних пропозицій за результатами торгів 2020 року — це ФОП Випущенко Людмила Миколаївна. Вона ж є лідером і за сумою виграних пропозицій (238 млн грн).

Щоб отримати дані про організаторів, з якими співпрацює переможець торгів, та його конкурентів, можно перейти на лист “Карточка учасника (пропозиції)”. Якщо бажаєте дізнатися більше інформації про конкурентів обраного підприємця, читайте нашу інструкцію. 

3. Як знайти найдорожчу закупівлю року, що завершилась підписанням договору?

Для цього знову переходимо на лист “Тендери/лоти”, обираємо 2020 рік та статус лота — “завершений лот закупівлі”, і сортуємо закупівлі за показником очікуваної вартості. Як бачите, рейтинг очолила закупівля з плановою сумою 12,5 млрд грн з будівництва автомобільної дороги державного значення Н-31 Дніпро — Царичанка — Кобеляки — Решетилівка від с. Лобойківка до межі Дніпропетровської області.

Додатково завжди можна перейти через посилання “Лот” на закупівлю у Prozorro та в календарному плані договору детально подивитися, коли і які види робіт будуть виконувати на об’єкті.

За можливості, потім було б непогано виїхати на місце та подивитися, як насправді проходить будівництво. А це вже буде майже розслідування.

Загалом такі короткі “най” новини” можна випускати систематично, вони формують рейтинг на місцевому, регіональному чи всеукраїнському рівні. 


Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та на нашому Youtube каналі.

Окрім цього, ви можете надіслати запитання нам на пошту bi@ti-ukraine.org. А також запрошуємо долучитися до групи Аналітичні інструменти Prozorro на Facebook. Тут ми публікуємо новини про оновлення модуля і разом з його користувачами обговорюємо інструменти. Приєднуйтесь!

Як по-новому працювати з додатком «Медичні закупівлі»

Ми оновили таблиці в додатку. Розповідаємо, що саме змінилося.

28.06.2022 17:18

Як виявити помилки в річних планах закупівель

За допомогою додатку «11. Етап планування» ви зможете оперативно виявляти і за потреби виправляти неточності в річних планах.

10.06.2022 11:27

Оновлення листів Організатори

Оновлення листа Організатори для точного та швидкого відбору замовників

01.03.2022 13:00

Як дослідити моніторинги Держаудитслужби в BI Prozorro

Новий додаток “Моніторинг публічних закупівель”, який допоможе проаналізувати практику моніторингів Держаудитслужби. 

30.09.2021 13:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання