Як проаналізувати своїх конкурентів у публічних закупівлях

21.02.2019 14:00

Яка потреба? Дослідити конкурентів у сфері публічних закупівель

Що робимо? Оцінюємо показники конкуренції та визначаємо головних суперників

Чому це важливо? Конкуренція - важливий критерій оцінки ринку. Щоб стати успішним у закупівлях, потрібно вивчити своїх суперників та зрозуміти їх тактику роботи. Адже саме так учасник зможе вибудувати свою стратегію так, щоб частіше перемагати в закупівлях.

Щоб почати оцінку конкурентів, вам необхідно зайти у додаток “12. Етап закупівель” модуля аналітики та вибрати лист карточка учасника (Пропозиції). Для аналізу конкуренції можна піти двома шляхами: 

  • вибрати найбільшого гравця ринку та дослідити його суперників; 
  • вибрати свою фірму і подивитися, хто саме складає вам конкуренцію в закупівлях. 

Розглянемо другий варіант на прикладі ТОВ “БаДМ” (код ЄДРПОУ: 31816235). У колонці “Назва учасника/код учасника” через пошук вводимо код ЄДРПОУ, вибираємо нашу фірму та натискаємо Enter. Якщо вибрати більше одного учасника, їх реквізити та дані не будуть відображатися. Тому для роботи з цим листом має треба вибирати лише одне підприємство. Далі варто перейти на вкладку «Конкуренти», яка знаходиться в нижній частині листа.

Тут ви побачите низку показників, які допоможуть вам виявити свої слабкі сторони та сильні сторони конкурентів.

1. Насамперед знайомимося з показником кількості спільних лотів — він вказує, скільки разів наш учасник змагався зі своїм конкурентом. Цей показник допомагає визначити, які компанії обирають ті самі тендери, що й ми. ТОВ “БАДМ” разом зі Спільним Українсько-Естонським підприємством у формі ТОВ “Оптіма-Фарм, ЛТД” 305 разів зустрічалося на торгах. 

2. Показник кількості спільних лотів обов’язково слід оцінювати у поєднанні з очікуваною вартістю спільних лотівТак ми зможемо побачити загальну вартість лотів, де наш учасник і конкурент зустрічалися. Чому це важливо, розберемо на прикладі. ТОВ “Медичний центр М.Т.К.” за кількістю спільних лотів з ТОВ “БАДМ” займає друге місце у рейтингу, але от показник очікуваної вартості становить 102 млн грн. Ця сума значно менша, ніж у спільних лотах із ТОВ “Людмила-Фарм” — там вона становить 387 млн грн на 82 тендери. Тож із цього ми можемо зрозуміти, що ТОВ “Медичний центр М.Т.К.” приходить на закупівлі з меншими сумами. 

3. Відсоток спільних лотів для учасника — показує, яку частку в усіх закупівлях учасника мають лоти з конкретним суперником. Наприклад, хоча Спільне Українсько-Естонське підприємство у формі ТОВ “Оптіма-Фарм, ЛТД” і є найбільшим конкурентом ТОВ “БАДМ” за кількістю та вартістю спільних лотів, частка цих тендерів від усіх закупівель нашої фірми становить всього 6%. 

4. Відсоток спільних лотів для конкурента — майже те саме, тільки тепер порівнюємо спільні лоти із загальної кількістю лотів вже нашого конкурента. 

5. Особливу увагу слід звернути на відсоток перемог конкурента в спільних лотахЦей показник відображає частку спільних лотів, де наш конкурент переміг. Приміром, ТОВ “Оптіма-Фарм, ЛТД” у 45,1% спільних лотів із ТОВ “БАДМ” здобуло контракт. Саме тому нашому учаснику слід проаналізувати перемоги й поведінку конкурента і на основі цих даних змінити стратегію. Це дозволить вигравати на тендерах частіше.

6. Відсоток перемог учасника в спільних лотах — а тепер навпаки, частка спільних лотів, де вже ми перемогли. На основі цього показника можемо визначити сильні сторони нашої фірми, щоб надалі частіше їх використовувати. 

7. Кількість спільних лотів без інших конкурентів — кількість лотів, де конкурент і наш учасник були лише вдвох. Цей показник може сигналізувати, що в тендерах певних замовників зацікавлені лише наша фірма та її головний конкурент, тому на ці закупівлі слід звернути особливу увагу.

Отже, вищевказані показники допомогли встановити, що одним з головних конкурентів ТОВ “БАДМ” є Спільне Українсько-Естонське підприємство у формі ТОВ “Оптіма-Фарм, ЛТД”. Тому щоб перемагати частіше, ТОВ “БАДМ” варто детально проаналізувати всі закупівлі з цим своїм конкурентом.

Зауважимо, що показники реагують на ваші відбори. Наприклад, якщо вибрати Київську область, показники будуть розраховуватись на основі всіх закупівель, оголошених у цьому регіоні. Тож ви можете обирати додаткові критерії та досліджувати своїх конкурентів у конкретній області чи за певний період. Згодом це допоможе перевірити — а чи запрацювала нова стратегія участі у публічних закупівлях. 

Відео-інструкція: 

Також є інструкції, які допоможуть розібратись з тим, як шукати конкретні закупівлі в Публічному модулі аналітики:

Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та на нашому Youtube каналіОкрім цього, ви можете надіслати запитання нам на пошту bi@ti-ukraine.org. А також запрошуємо долучитися до групи Аналітичні інструменти Prozorro на Facebook. Тут ми публікуємо новини про оновлення модуля і разом з його користувачами обговорюємо інструменти. Приєднуйтесь!

Як розмістити інформацію про публічні закупівлі на своєму сайті?

Інформація про публічні закупівлі на сайті — це відкритість місцевої влади. Така новація має низку переваг. Ми розробили просту інструкцію, яка допоможе відобразити інформацію про публічні закупівлі за допомогою Публічного модуля аналітики ВІ лаконічно, інформативно, а головне — правильно .

19.08.2020 13:00

Оновлений лист "Показники" Публічного модуля аналітики ВІ

На листі “Показники” ви побачите основні показники системи, зокрема кількість процедур, очікувана вартість, економія, кількість організаторів, пропозицій на торги та кількість учасників. 

21.05.2020 18:00

Логотип ВІ та оптимізація роботи Публічного модуля аналітики ВІ

Нарешті Модуль ВІ отримав персональне лого та корпоративний колір. Але окрім цього ми постійно прагнемо швидкодії модуля, тому оптимізуємо роботу з інформацією. Які саме зміни відбулися - читайте в блозі

06.12.2019 13:00

YouControl та ризик-фактори з Публічного модуля аналітики BI

У систему YouControl додалися чотири ризик-фактори із BI ProZorro. Дані про юридичну особу як учасника публічних закупівель доступні для користувачів YouControl

03.12.2019 08:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання